Tekstilciler, yatırım teşvik müjdesi

Tekstilciler, yatırım teşvik müjdesine karşılık 12 milyar dolar ihracat sözü verdi

654 kez okundu.
Tekstilciler, yatırım teşvik müjdesi

İTHİB ihracat liderleri ödül töreninden sektöre bir müjde, hükümete de bir söz çıktı

İTHİB İhracat liderleri ödül töreninde Bakan Zeybekçi tekstil ve hazır giyim sektörüne yatırım teşvik kapsamına alınacakları müjdesini açıkladı. İTHİB Başkanı İsmail Gülle ise 2017 yılında 10 milyar dolar ihracat yaptıklarını hatırlatarak, salondaki sektör temsilcileri ile birlikte, 2018 yılında 12 milyar dolar ihracatı aşacakları sözünü verdi

İş dünyasının kanaat önderleri, dernek, sektör ve ihracatçı birlik başkanlarının katılarak destek verdikleri geceye, tekstil sektör temsilcileri de yoğun ilgi gösterdi

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) 2017 yılında en çok ihracat yapan üyelerini ödüllendirdi. Geceye katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, tekstilcilere önemli bir müjde verdi. Bakan Zeybekci’nin tekstil ve hazır giyim sektörünün de yatırım teşvik kapsamına alınacağını açıklamasının ardından, İTHİB Başkanı İsmail Gülle’de salonda bulunan sektör temsilcileri ile birlikte 2018 yılında 12 milyar dolar ihracat sözü verdi.

Sektörün yoğun ilgi gösterdiği gecede ihracat performansı ile ilk sırayı AKSA Akrilik A.Ş. alırken, en fazla ülkeye ihracat yapan firma Kadifeteks, en çok katma değer üreten Roja Brode Sanayi ve ihracatını en fazla artıran S3 İplik Sanayi ise özel ödül aldılar.

Gecenin açış konuşmasını yapan İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, başarılı olanları ödüllendirmenin istikrar için de önemli olduğuna dikkat çekerek, “İhracatçı Birlikleri olarak yani siz ihracatçıların sesi olarak, şunu çok büyük bir açık yüreklilikle söylemeliyim ki; iş dünyasının, siyasetin ve bürokrasinin bu kadar başarılı olarak bir arada çalıştığı başka bir örnek yoktur. Bugün nasıl ki Afrin’de, Kuzey Irak’ta, Somali’de, Afganistan’da dünyanın dört bir yanında Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası için canı pahasına görev yapan kahraman Mehmetçiğe ve şanlı ordumuza ülkemizin bekasını borçluysak, büyümeyi, istihdamı, katma değeri ve nihayetinde refahı da ihracata, ihracatçılara borçluyuz. Ekonomi Bakanımıza ihracatçılarımıza sağladıkları Yeşil pasaport, KGF Teminatları, Eximbank Kredileri, Sadeleştirilmiş Devlet Yardımları, Türkiye Tanıtım Grubu çalışmaları ve ihracatçıya sağladığı diğer tüm destekler için bir kez daha şükranlarımızı sunuyorum” dedi. 

Tekstil sektörünü bekleyen çok büyük fırsatlar var.

Dünya’nın en büyük 7., AB’nin en büyük 2. Tedarikçisi Türk tekstil sektörünü dünyanın dört bir yanında bekleyen çok büyük fırsatlar olduğuna dikkat çeken İsmail Gülle, “Sayın Bakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımız ile katıldığımız seyahatlerimizde bunu çok net gördüm. Hemen yanı başımızda Afrika gibi Türkiye’ye çok büyük sevgi ve muhabbet besleyen dev bir pazar var. Biz de bu pazarları size açmak, ihracat artışı yakalamak için anlaşmalar yapıyor, girişimlerde bulunuyoruz. Ancak ihracatçının işi bitmez, ihracata destek verenlerin de işi bitmez. Hükümetimizle birlikte gece gündüz çalışarak geçmişte olduğu gibi her türlü engeli aştık. Birlikte aşmaya da devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2000’li yılların başında TİM’i ziyarete geldiğinde ‘Türkiye’yi yürüyerek, koşarak değil sıçraya sıçraya büyüteceğiz’ demişti. Evet, hedefleri büyük koymazsak attığımız adımlar küçük olur. Bizim küçük adımlarla devam etme lüksümüz yok. Sektörümüz 2017 yılında 10 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Buradan söz veriyoruz. 2018 yılında ihracatımızı 12 milyar dolara çıkaracağız” diye konuştu.

Tekstil ve hammaddeleri sektörü 1 Dakikada 74 bin dolar ihracat yaptı.

Tekstil sektörünün Türkiye’de bitmeyeceğine işaret eden İTHİB Başkanı Gülle sözlerini şöyle tamamladı.

“Bu sektör 2017 yılının her bir dakikasında 74 bin dolar ihracat yaptı. Türkiye dakika başına 1 milyon 150 bin dolar ihracat yapmayı başarmış bir ülke. 7/24 kesintisiz ihracat yapabilen bir ülke olabilir, sanayi 4.0’ı uluslararası pazarlarda ihracat 4.0 ile geliştirebilirsek, en nihayetinde hepimizin gönlünde yatan aslan olan “dış ticaret fazlası veren Türkiye’ye” ulaşacağız. Bugün Afrin’de, Kuzey Irak’ta, Somali’de, Afganistan’da dünyanın dört bir yanında Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası için canı pahasına görev yapan kahraman Mehmetçiğe ve nihayetinde varlık sebebimiz olan Türkiye Cumhuriyeti’ne ve milletine şükranlarımızı sunarız”

Tekstil ve hazır giyim sektörü de yatırım teşvik kapsamına alınacak

Türkiye'nin kalkınması için ihracatın önemine dikkati çeken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, geçmişte ihracat seferberliği kapsamında ilk adımı atanın ise tekstil sektörü olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'de tekstilin sonu asla ve asla gelmeyecek. Türkiye tekstilde farklı boyutlara geçerek devam edecek" dedi. Bakan Zeybekci, ticaret alışkanlıklarından ihracata kadar çok şeyin değiştiğini ifade ederek, hızlanarak gelen e-ticaret dalgasına dikkati çekti.

"Her yıl elektronik ticaret bir önceki yıla göre kendi içinde yüzde 15-16 oranında artıyor. Yaklaşık 5 sene sonra dünya ihracatının yaklaşık yüzde 40'ı e-ihracat haline dönüşecek." diyen Zeybekci, bu değişimi gösterebilen ihracatçılar içinde tekstilin ilk sıralarda geleceğini, önce değişimi başaranların başarılı olacağını söyledi.

"2018 yılında ihracat iki haneli büyüyecek"

Türkiye'nin büyümesinin bu yıl da 2017 yılı gibi güçlü olacağına işaret eden Bakan Zeybekci, 2018 yılında ihracatın iki haneli büyüyeceğini vurguladı. Kendilerine başvurmuş ve sonuçlanmış 125 milyar liranın üzerinde yatırım teşvik belgesinin yatırımcılara verileceğini açıklayan Zeybekci, "2018 ve 2019'da 7-8 sektörde 20'nin üzerinde firma 125 milyar liralık yatırım yapacak. Bu yatırımın en çok cari açık verilen alanlarda yapılacak. Öte yandan sizlere bir müjde vereyim. Tekstil ve hazır giyim sektörü de yatırım teşvik kapsamına alınacak. ” diye konuştu.

 

Tekstilin ihracat lideri AKSA Akrilik oldu

Açılış konuşmalarının ardından 2017 yılında tekstil ve hammaddeleri sektöründe en başarılı ihracatçı firmaların ödülleri verildi. Gecede 36 firmaya Platin Plaket, 58 firmaya Altın plaket, 3 firma da özel ödül aldı. İhracat performansı açısından ilk sırayı AKSA Akrilik Kimya Sanayi alırken, onu sırasıyla AK-PA Tekstil İhracat Pazarlama AŞ, KORDSA Teknik Tekstil A.Ş., Zorlu Dış Ticaret A.Ş. ve Zorluteks Tekstil Ticaret ve Sanayi A.Ş. takip etti. En fazla ülkeye ihracat yapan firma ödülünü Kadifeteks, en yüksek katma değer üreten firma ödülünü Roja Brode Sanayi, ve ihracatını en fazla artıran firma ödülünü ise S3 İplik Sanayi aldı.

İş dünyası kanaat önderleri geceye katılarak destek verdiler

Gecede firmaların ödüllerini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve İTHİB Başkanı İsmail Gülle ile birlikte, AK Parti Milletvekilleri Şaban Dişli, ve Osman Boyraz, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, DEİK Başkanı Nail Olpak, TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, ASKON Başkanı Hasan Ali Cesur MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, ATHİB Başkanı Zeki Kıvanç, TOBB Tekstil Sektör Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, ÇİB Başkanı Namık Ekinci, İKMİB Başkanı Murat Akyüz verdiler.

 

Tekstilciler yatırım teşvik müjdesine karşılık 12 milyar dolar ihracat sözü verdi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Kuzey Kore televizyonu kot pantolonu sansürledi
Kuzey Kore televizyonu kot pantolonu sansürledi