2 bini aşkın TIR günlerdir sınırda bekliyor

Un ihracatı durduruldu: 2 bini aşkın TIR günlerdir sınırda bekliyor

833 kez okundu.
2 bini aşkın TIR günlerdir sınırda bekliyor

ŞIRNAK – Ticaret Bakanlığı tarafından “fiyatlarında istikrar sağlamak” gerekçesiyle ihracatı durdurulan undan kaynaklı, Federe Kürdistan Bölgesi’ne ihraç edilmek istenilen 2 bini aşkın un yüklü TIR ve kamyon günlerdir Silopi’de bekliyor.

Dolardaki artışın ardından Ticaret Bakanlığı, yurtiçi un fiyatlarında “istikrarı sağlamak, tüketicileri korumak ve spekülasyonun önüne geçmek” gerekçeleriyle un ihracatına geçtiğimiz günlerde sınırlama getirdi. Söz konusu sınırlamadan kaynaklı, 2 bini aşkın un yüklü TIR ve kamyon Federe Kürdistan Bölgesi’ne açılan Habur Sınır Kapısı’nın bulunduğu Şırnak’ın Silopi ilçesinde bekletiliyor.

UN SAHİPLERİ, ŞOFÖRLERİN DÖNMESİNİ ENGELLİYOR

Birçoğu Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan firmalara ait ve gümrük sahalarında işlemleri bitmesine rağmen sınır kapısından geri gönderilen TIR ve kamyon şoförleri ise, duruma tepkili. Yaklaşık bir haftadır ilçede bulunan bazı tesislere çektikleri araçlarında uyuduklarını aktaran şoförler, geri dönme taleplerinin de nakliyeci firma ve fabrika sahipleri tarafından engellendiğini kaydetti.

‘ÇARE BULUNSUN; PERİŞAN HALDEYİZ’

Günlerdir geçişleri engellendiği için bir dinlenme tesisinde bekleyen şoförlerden Şehmuz Güçlü, mağdur olduklarına dikkat çekti.  3 gün bekledikleri “Valilik Sahası”ndan zorla çıkarıldıklarını hatırlatan Güçlü, “Yurtdışına un götürmek 'yasak' dediler. Un yüklerini tekrar fabrikaya götürmek istedik ancak bize, ‘orada bekleyin’ dediler.  Kimse bizimle ilgilenmiyor. Perişan haldeyiz. Bir çare bulunmasını istiyoruz.”

‘AİLELERİMİZİN YANINA GİDEMİYORUZ’

Mağduriyetin bir an önce giderilmesini isteyen şoförlerden İbrahim Eskici ise, altı gündür sorunun çözülmesini beklediklerinin altını çizdi. Yaklaşık üç bin aracın Habur Sınır Kapısı’ndan geçişinin engellendiğini hatırlatan Eskici, yaşadıkları sorunlarla ilgili şunları söyledi: “Nereden bakarsan günlük en az 80 TL masrafımız var. Çocuklarımız ve ailelerimizin yanına gidemiyoruz. Hırsızlık endişesinden kaynaklı araçların başından ayrılmıyoruz.  Sadece, ‘bekleyin’ deniyor.”

‘BİZİ BİLE BİLE GÖNDERDİLER’

Sorunun çözüme kavuşmasını ve günlük masraflarının karşılanmasını gerektiğine vurgu yapan Eskici, sınır kapısına yönlendirildikleri vakit fabrika sahiplerine konu ile ilgili ‘sınırlama’ tebligatının gönderildiğini aktardı. “Bizi bile bile gönderdiler” diyen Eskici, ilçedeki sıcak havaya işaret ederek, “10 gün daha buralarda kalırsak unlar bitlenir” uyarısında bulundu.

Eskici, “Herkes rahatına bakıyor. Olan işçiye oluyor. Biz burada mağduruz” tepkisinde bulundu.

 

(mezopotamyaajansi.com)

2 bini aşkın TIR günlerdir sınırda bekliyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi