“Kehribar” Usta Ellerde Can Buluyor

Geçmişi bin yılları bulan kehribar Şanlıurfa’da taş işeleme ustalarının elinde hayat buluyor.

1201 kez okundu.
“Kehribar” Usta Ellerde Can Buluyor

Geçmişi bin yılları bulan kehribar Şanlıurfa’da taş işeleme ustalarının elinde hayat buluyor.

Kehribar, antik ormanlardaki ağaçların reçinelerinin fosilleşmiş biçimi olup, doğanın mücevherlerinden biri olarak biliniyor.

Ağaçların yaralarını kapatmak için salgıladığı reçinenin uzun yıllar sonrası fosilleşmesiyle oluşan kehribar yüzyıllardır insanlar tarafından ince bir işçilikle takı ve tesbih olarak tekaradan can buluyor.

Soğuk iklime sahip ülkelerde sıkça bulunan kehribar taşı özellikle Rusya bu konuda öncülük yaptığı belirtiliyor.

Kehribar insaların takı ihtiyaclarının dışında soğuk algınlığı, guatr, astım, bronşit ve alerji tedavisinde de kullanılıyor.

Konu ile ilgili konuşan taş işleme sanatçısı Nihat Yıldırım, kehribara ilginin yoğun olduğunu söyledi.

25 yılldır bu sektörde olduğunu belirten Yıldırım, “Kehribara Urfa’da yoğun ilgili gösteriliyor. Takı ve tesbih çalışmalarımız bulunuyor. Ancak burada tesbihe daha çok önem verliyor. Bizler fabrikasyon ürünleri satmıyoruz. Müşterinin isteği üzerine istediği kalitede takı ve tesbih yapıyoruz” dedi.

50 BİN LİRAYA MÜŞTERİ BULUYOR

Kehribarın taşının kalitesine göre değiştiğini belirten Yıldırım, “Kehribarlar iki kısma ayrılıyor. Sıkma ve damla kehribar olarak sınıflandırılıyor. Sıkma kehribar damla kehribara göre biraz daha ucuz oluyor. Damla kehribarın kalitesi yüksek. Dolar üzeri alış verişi yapılıyor. Dalma kehribarı özellilkle Rusya, Polonya, Ukranya gibi ülkelerde çokça bulunuyor. Kalitesi yükse olduğundan fiyatları yüksek oluyor” şeklinde konuştu.

Kehribarın kentte kolye ve tesbih olarak özel sipariş üzerine yaptıklarını söyleyen Yıldırım, “Kehribarı kullanan müşterilerin meraklı oluyor. Yoksa kimse bu kadar para vermez takı ve tesbihlere. Bugün damla kehribardan yapılan tesbihlerin fiyatları 2 bin liradan başlıyor 50 bin liraya kadar çıkabiliyor. O yüzden meraklı olmak lazım. Fiyatın yüksekliği hem kehribarın kalitesi hem de ustanın çok tecrübesine bağlı oluyor”diye konuştu.

SADECE TAKI VE TESBİH DEĞİL

Kentte müşterilerin kehribara ilgi gösterdiğini aktaran Nihat Yıldırım, kehribar taşının ele alınmasıyla vücuda ısı verdiğini savunarak şunları söyledi:“Kehribar taşı ele alındığı andan itibaren vücuda ısı verir ve soğuk algınlığı yaşayan kişilerin kolye olarak boynuna takması soğuk algınlığını yenmeye yardımcı olur. Soğuk algınlığı, guatr, astım, bronşit ve alerji tedavisi için boyun bölgesinde kullanılıyor. Boğaz ve tiroid enfeksiyonlarının tedavisinde kullanıldığını biliyoruz.”

 

“Kehribar” Usta Ellerde Can Buluyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Kanadalı mevkidaşı Joly ile görüştü
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Kanadalı mevkidaşı Joly ile görüştü
Biden: İran ya da Rusya'nın başarılı olmasına izin vermeyeceğiz
Biden: İran ya da Rusya'nın başarılı olmasına izin vermeyeceğiz