Mardin’de 450 Bin Dönüm Arazi Hasat Edilemedi

Mardin'de 450 bin dönüm mısır ekili arazide, bu yıl aşırı yağışlar nedeniyle hasat gerçekleştirilemedi. Kızıltepe Çiftçiler Odası Başkanı Mikail Erbeyi, bölge çiftçisinin desteklenmemesi durumunda tarım arazilerinin gelecek yıl ekilmeme tehdidi altında olduğunu söyledi.

928 kez okundu.
Mardin’de 450 Bin Dönüm Arazi Hasat Edilemedi

Mardin'de bu yıl hasat dönemine denk gelen aşırı yağışlar ve ardından devam eden sağanaklar nedeniyle mısır ekili 900 bin dönüm arazinin 450 bin dönümünde hasat gerçekleştirilemedi. Yapılamayan hasat nedeniyle tarlada kalan mısır çürümeye yüz tutarken, yağışlar nedeniyle nem oranı artan ve kalitesi düşen mısır da tüccarların almak istememesi üzerine düşük fiyatlara satılmak zorunda kaldı.

Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Kızıltepe Çiftçiler Odası Başkanı Mikail Erbeyi, çiftçinin zor durumda olduğunu belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bir an önce harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

‘HASAT YAPILAMAZSA BUĞDAY DA EKİLEMEZ’

Bölgede şu anda ikinci ürün hasadını gerçekleştirmeye çalıştıklarını dile getiren Erbeyi, yağışlardan dolayı 450 bin dönüm arazide bulunan ürünü hasat edemediklerini söyledi. Biçerdöverler ile diğer araçların tarım arazilerine giremediğini, belirten Erbeyi, “Araçlar giremeyince hasadı da gerçekleştiremiyoruz. Çünkü tarlalar, şu anda çamur içinde. Yağış nedeniyle biçerdöverler girse bile bu defa ürünün ıslak olması nedeniyle hasat yapılamıyor” dedi. Ürünün tarlada kalmasından dolayı kalitesinin düşmeye devam ettiğini dile getiren Erbeyi, “Mısır satışı, arazinin nem oranına göre yapılıyor. Mısır borsasında ilk ürünün satışını bir liranın üzerinde gerçekleştirdik. Ancak şu an nem oranının tarlalarda artması, fiyatları düşürdü. Şimdi de, mısır için 70 kuruşun altında alıcı bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Her yıl bölgede mısır ekilen 900 bin dönüm arazinin hasat edilebilmesi durumunda buğday ekiminin başlayacağını belirten Erbeyi, “Yağışlar devam ettikçe; daha fazla maliyet anlamına geliyor. Bu böyle devam ederse buğday ekilmeme durumu var. Çiftçi, tarlası için ne yapacağını bilmiyor? Bu ay sonuna kadar tarlaya buğday atıldı atıldı, atılamaz ise, gelecek yıl bizi zorluklar bekliyor” dedi.

'ÇİFTÇİNİN BORÇLARI ERTELENSİN’

Çiftçinin borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğunu söyleyen Erbeyi, “Çiftçi elektrik borcu, gübre, mazot, ilaç parası, işçi parasını ödemek zorunda. Maalesef ürünü toplayamadığı için bunu ödeyemiyor. Zor durumda kalıyor” diye konuştu. Elektrik dağıtım şirketinin çiftçilerin elektrik borçlarının ödemesini ötelemesi gerektiğini de kaydeden Erbeyi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın devreye girerek bölgedeki çiftçinin Ziraat Bankası’ndan almış olduğu tarım kredisi borçlarının da ötelenmesi gerektiğini söyledi.

'BÖYLE DEVAM EDERSE ÇİFTÇİ EKEMEZ’

Tarlada kalan ürünün yanı sıra mısır ihracatına da izin verilmemesinin çiftçiyi zor duruma soktuğunu kaydeden Erbeyi, “Zaten çiftçimiz bir defa darbeyi yedi. Bir de ihracatın yasaklanmasından dolayı bir darbe daha yedi. Devletin bu politikadan vazgeçmesi gerekiyor. Böyle devam ederse çiftçi bir daha ekemez. Çiftçi ekmediği zaman sadece kendi zarar görmez. Çiftçilerin düşünülmesi gerekiyor. Bu, yanlış bir politikaysa vazgeçilmesi gerekiyor. Bas bas bağırıyoruz. Her taraftan çiftçinin üzerine gelinirse üretmeyi bırakacak” dedi.

 

MA / Ahmet Kanbal

 

Mardin’de 450 Bin Dönüm Arazi Hasat Edilemedi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefonla görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefonla görüştü
Bakan Tekin öğrencilerle birlikte Beşiktaş-MKE Ankaragücü maçını izledi
Bakan Tekin öğrencilerle birlikte Beşiktaş-MKE Ankaragücü maçını izledi