Şanlıurfa’nın uçuş problemi meclis gündemine taşındı

Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, kenttin ulaşım problemini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a sordu.

1190 kez okundu.
Şanlıurfa’nın uçuş problemi meclis gündemine taşındı

Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, kenttin ulaşım problemini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a sordu.

Soru önergesi veren Sürücü, şunları kaydetti:”Şanlıurfa’nın merkez Haliliye ilçesinde bulunan tarihi 12 bin yıl önceye dayanan Göbeklitepe Şanlıurfa’nın yeni bir turizm kaynağı olarak görülmektedir. UNESCO tarafından Kalıcı Kültür Mirası Listesi’nde yer almasıyla birlikte Şanlıurfa’yı yaklaşık olarak 2 milyona yakın turistin ziyaret etmesi beklenmektedir. Bununla birlikte ulusal bir kanala katılan Fatma Şahin, Gaziantep’i Anadolu Arkeoloji Enstitüsünün başkenti yapmayı planladıklarını dile getirdi. Bu durumla birlikte Şanlıurfa GAP Havalimanında sürekli olarak seferlerin iptal edildiği, pist olarak Türkiye’nin ikinci büyük alanına sahip olmasına rağmen yeterli sayıda uçuş olmaması Şanlıurfa da hava ulaşımı olarak ziyaretçileri sıkıntıya sokmaktadır. Hafta içerisinde 2-3 kez Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerin uçak seferleri iptal edilmektedir. GAP Havalimanı’na Ankara, İzmir ve İstanbul dışında hiçbir şehirden uçuş sağlanmamaktadır.

Bu Bağlamda;

1.Şanlıurfa GAP Havalimanına A grubu seyahat acentalarına destek sağlanmakta mıdır? A grubu seyahat acentalarına destek sağlanıyorsa ne ölçüde destek sağlanmaktadır?

2.GAP Havalimanın İzmir, İstanbul ve Ankara uçuşları neden sık sık iptal edilmektedir?

3.Şanlıurfa GAP Havaalanında hafif sisli ve yağışlı hava bile uçuşları etkiliyor mu,  etkilemiyorsa uçuşlar neden iptal edilmektedir?

4.UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine giren Göbeklitepe Şanlıurfa sınırları içerisinde yer aldığı halde neden merkez rota olarak başka şehirler belirlenmek isteniyor?

5.22 Ağustos 2018’de Şanlıurfa 1 milyon turisti ağırlayarak rekor kırmıştır. Şanlıurfa’nın turizme katkısı yok mu sayılmaktadır?

6.Şanlıurfa’ya son 5 yılda kaç yerli ve yabancı turist ziyaret etmiştir? Ziyaret gerçekleştiren bu turistlerin hava yolunu kullanma oranları ne kadardır?

7.2019 yılı “Göbeklitepe Yılı” olarak ilan edildiği bilinmektedir. Bununla birlikte Göbekltepe’nin Şanlıurfa turizmine katkısı bilindiği halde Fatma Şahin’in Anadolu Arkeoloji Merkezi olarak Gaziantep’e taşıma söylemleri neyi ifade etmektedir?

8.Senelerdir Şanlıurfa GAP Havalimanı’na farklı illerden uçuş seferleri verilmemesindeki temel neden nedir?

9.Şanlıurfa ilinde bulunan ve Kıbrıs’ta okuyan yüzlerce öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilerin ya Gaziantep ya da Diyarbakır havalimanlarından Şanlıurfa gelmeleri büyük mağduriyetler yaşamaktadır. Yaşatılan bu mağduriyet ne zaman giderilecektir?”

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet ERSOY tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

 

                                                                                                             AYŞE SÜRÜCÜ

                                                                                                       Şanlıurfa Milletvekili

Şanlıurfa’nın merkez Haliliye ilçesinde bulunan tarihi 12 bin yıl önceye dayanan Göbeklitepe Şanlıurfa’nın yeni bir turizm kaynağı olarak görülmektedir. UNESCO tarafından Kalıcı Kültür Mirası Listesi’nde yer almasıyla birlikte Şanlıurfa’yı yaklaşık olarak 2 milyona yakın turistin ziyaret etmesi beklenmektedir. Bununla birlikte ulusal bir kanala katılan Fatma Şahin, Gaziantep’i Anadolu Arkeoloji Enstitüsünün başkenti yapmayı planladıklarını dile getirdi. Bu durumla birlikte Şanlıurfa GAP Havalimanında sürekli olarak seferlerin iptal edildiği, pist olarak Türkiye’nin ikinci büyük alanına sahip olmasına rağmen yeterli sayıda uçuş olmaması Şanlıurfa da hava ulaşımı olarak ziyaretçileri sıkıntıya sokmaktadır. Hafta içerisinde 2-3 kez Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerin uçak seferleri iptal edilmektedir. GAP Havalimanı’na Ankara, İzmir ve İstanbul dışında hiçbir şehirden uçuş sağlanmamaktadır.

Bu Bağlamda;

Şanlıurfa GAP Havalimanına A grubu seyahat acentalarına destek sağlanmakta mıdır? A grubu seyahat             acentalarına destek sağlanıyorsa ne ölçüde destek sağlanmaktadır?

  1. GAP Havalimanın İzmir, İstanbul ve Ankara uçuşları neden sık sık iptal edilmektedir?
  2. Şanlıurfa GAP Havaalanında hafif sisli ve yağışlı hava bile uçuşları etkiliyor mu,  etkilemiyorsa uçuşlar neden iptal edilmektedir?
  3. UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine giren Göbeklitepe Şanlıurfa sınırları içerisinde yer aldığı halde neden merkez rota olarak başka şehirler belirlenmek isteniyor?
  4. 22 Ağustos 2018’de Şanlıurfa 1 milyon turisti ağırlayarak rekor kırmıştır. Şanlıurfa’nın turizme katkısı yok mu sayılmaktadır?
  5. Şanlıurfa’ya son 5 yılda kaç yerli ve yabancı turist ziyaret etmiştir? Ziyaret gerçekleştiren bu turistlerin hava yolunu kullanma oranları ne kadardır?
  6. 2019 yılı “Göbeklitepe Yılı” olarak ilan edildiği bilinmektedir. Bununla birlikte Göbekltepe’nin Şanlıurfa turizmine katkısı bilindiği halde Fatma Şahin’in Anadolu Arkeoloji Merkezi olarak Gaziantep’e taşıma söylemleri neyi ifade etmektedir?
  7. Senelerdir Şanlıurfa GAP Havalimanı’na farklı illerden uçuş seferleri verilmemesindeki temel neden nedir?
  8. Şanlıurfa ilinde bulunan ve Kıbrıs’ta okuyan yüzlerce öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilerin ya Gaziantep ya da Diyarbakır havalimanlarından Şanlıurfa gelmeleri büyük mağduriyetler yaşamaktadır. Yaşatılan bu mağduriyet ne zaman giderilecektir?

 

 

 

 

 

 

Urfa’nın uçuş problemi meclis gündemine taşındı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi