Batman’da bir ilk: 2 kadın muhtar seçildi

Batman’da farklı mahalle ve köylerde muhtarlık için yarışan 25 kadından 2’si muhtar seçildi. Kazanan muhtarlar, kazananın kadın mücadelesi olduğunu ifade etti.

1861 kez okundu.
Batman’da bir ilk: 2 kadın muhtar seçildi

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Batman’da muhtarlık seçimine giren 25 kadından 2’si, muhtarlık seçimini kazanarak kentte bir ilke imza attı. Yaklaşık 4 yıl önce Diyarbakır'dan Batman'a bağlanan bin 100 nüfusu ve iki mezrası bulunan Diktepe (Xincika) köyünün  tüm azaları kadın olan Emine Doksal ile merkez Sağlık mahallesinde 7 erkeğe karşı yarışan ve azalarını eşit temsiliyet ile belirleyen muhtar adayı Fatma Türkan seçimi kazandı.

'AMAÇ KADINLARIN GÜÇLÜ OLDUĞUNU GÖSTERMEK'

Batman'a yaklaşık 10 kilometre mesafede bulunan Diktepe köyünde biri kadın biri erkek iki aday yarıştı. Seçimi, 470 seçmenden 303 seçmenin oyunu alan 26 yaşındaki ilkokul mezunu Emine Doksal kazandı. Kendisine oy veren ve vermeyen herkese eşit yaklaşacağını belirten Doksal, "Şimdi sırada köyümüzün eksikliklerini el ele vererek gidermek var" dedi. Köylerinin tarihinde bir ilk yaşandığını ifade eden Doksal, muhtar olma fikrini ise şöyle anlattı: "Fikir biz kadınlardan çıktı. Batman'ın Beşiri ilçesinde bulunan kanaat önderi olarak kabul ettiğimiz Selman Bağdu'ya ve köylülerimize fikrimizi bildirdik. Herkes fikrimizi destekledi ve biz de aday olduk. Amacımız kadının gücünü sadece Batman'a değil her yere göstermekti. Kadınlar sürekli cinayet ve taciz haberleri ile gündeme geliyor. Oysaki kadının güçlü olduğunu gösterdiğimiz durumda bu yaşananlara da son verebiliriz dedik. Yeter ki kadınlar birlik olsun, kadınlar birlik olursa her şeyi başarabilirler. İşte köyümüzde bunu gösterdik.

Muhtarlıkların hep erkeklerle anıldığını ve artık bu algının kırılması gerektiğini vurgulayan Doksal, "Bir işi yaparken kadın veya erkek ayrımı yapılması yanlıştır. Artık buna son vermek amacıyla biz köyümüzde bir örnek teşkil etmek istedik ve başardık. Tüm kadınlar da bu şekilde yapması gerekiyor. Kürtçe'de bir söz vardır. ‘Şêr şêr e çi jine çi mêr e (aslan aslandır ister dişi olsun ister erkek)’ yani kadınlar isterse erkeklerden iyi şeyler yapar. Yeter ki kadınlar bunu yapmak istesin" dedi.

‘KADIN BİRLİK OLURSA…’

Batman'da ilk adımı attıklarını ifade eden Doksal, "Biz ilk köylülerimiz ile konuştuğumuzda şaşırdılar, bu durum normal karşılandıkça destekçilerimiz arttı. Ve normal karşılanması gereken bir durumdur. Kadınlar birlik olursa kazanamayacakları şey yoktur. Şimdi seçildik önümüzde başta ulaşım olmak üzere köyümüzün sorunları ile ilgilenmek var" ifadesinde bulundu.

BEYAZ TÜLBENTİYLE SEÇİM ÇALIŞMASI YÜRÜTTÜ

Batman merkezde ise ilk kez bir mahalleye kadın muhtar seçildi. Batman'ın merkezde bulunan 9 bin 869 nüfuslu Sağlık mahallesinde 8 muhtar adayı yarıştı. 7 erkek rakibini 100 oy ile geride bırakan ve en fazla oyu alan 6 çocuk annesi 49 yaşındaki Fatma Türkan muhtar oldu. 49 yıllık eski muhtarı da seçim yarışında geride bırakan Türkan, başarısını tüm kadınlara armağan ettiğini belirtti.

Beyaz tülbendiyle yürüttüğü seçim yarışında Türkan'ın 8 azasından dördü kadın dördü erkek. Annelere en çok beyaz tülbendin yakıştığını ifade eden Türkan, "15 yıl önce Adana'dan memleketim Batman'a geldim. Buraya ilk geldiğimde mahallenin çok eksikleri vardı. O günden bu yana mahalleliyle çok sıkı ilişkiler kurdum. Taziyelerden düğünlere kadar mahalleliyle hep birlikte gittik. Mahalleliye çok vaatte bulunmadım ama mahalle sakinleri muhtar olmamı istedi. Özellikle 'sen muhtar olursan bizim için çok güzel olur' dediler. Ben de muhtar adayı olmayı kabul ettim. Ama sadece çocuklara park yaptırma sözü verdiğimi söylemek istiyorum" dedi.

'MAHALLEM İÇİN ÇALIŞACAĞIM'

Özellikle kadınlardan destek gördüğünü anlatan Türkan şunları söyledi: "Artık çok yerimde oturmayı düşünmüyorum. Mahalle için elimden önceden ne geldiyse yeniden onları yapacağım. Mahallede oturan ve sorunlarını bilen birisi olarak bunların düzeltilmesi için elimden geleni yapacağım.

Seçilmesinin ardından seçim bürosuna tebriklerin geldiğini ifade eden Türkan, sokak sokak gezerek tüm mahalleliye teşekkür ettiğini ve kadınlardan yoğun ilgi gördüğünü aktardı.

               

MA / Metin Yoksu

Batman’da bir ilk: 2 kadın muhtar seçildi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi