Tarım işçileri: Aldığımız yevmiye yetmiyor

ADANA - Çukurova'nın aşırı sıcağında tarlalarda çalışan işçiler, aldıkları yevmiyenin kendilerine yetmediğini belirtti.

3448 kez okundu.
Tarım işçileri: Aldığımız yevmiye yetmiyor

Kışın soğuk, yağmur ve çamurda, yazın ise sıcak ve tozun içinde sabahtan akşama kadar her türlü güvenceden yoksun bir şekilde düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalan mevsimlik tarım işçilerinin uğrak yerlerinden biri de Çukurova. Kavurucu sıcağın altında karpuz, kavun, mısır, pamuk, domates, biber tarlalarında çalışan işçiler maruz kaldıkları zorlukları anlattı.

 GÜNLERİ TARLADA GEÇİYOR

 Çocuklarıyla birlikte tarlada sabahtan akşama kadar çalıştığını söyleyen tarım işçisi Ramazan Balur, aşırı sıcakta çalışmanın zor olduğunu ve sürekli su içerek bir nebze serinlemeye çalıştığını söyledi. Güneş doğmadan kalkıp işe geldiğini söyleyen Balur, güvencesiz ve zor şartlar altında çalıştıklarını vurguladı.

 Balur, “Günümüz tarlada geçiyor. Aşırı sıcakta çalışmak insanı mahvediyor. Günlük 70 TL alıyoruz. Bunun 7,5 TL’sini elçi alıyor. Aldığımız yevmiye bize yetmiyor. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz, bir tüp bil dolduramıyoruz. Maddi imkansızlıklardan dolayı, çocuğumu okuldan aldırdım. Dışarıda okuyordu, şimdi benimle birlikte çalışıyor. Bazen paramızı alamıyoruz. Çiftçi zarar ederse, bizde paramızı zor alıyoruz” dedi.

 BABASIYLA TARLADA ÇALIŞIYOR

 2 yıldır tarlaya gelip, çalıştığını ifade eden Semra Balur da lise öğrencisi. Babasıyla zor şartlar altında çalıştığını dile getiren Balur, güneşten krem sürerek, şapka takarak ve yüzlerini kapatarak korunduklarını söyledi. Balur, “Tarla işi zor. Hem Adana sıcağında çalışmak daha da zor. Hem sıcak var hem ağaların baskısı. Sabahtan akşama kadar düşük ücretle çalışıyoruz” diye konuştu.

 İşçilerin günlük yevmiyesinin 62,5 TL olduğunu söyleyen elçi Velat Şenateş de, İŞKUR’un yevmiyeyi 90 TL olarak belirlemesine rağmen 70 TL verildiğini söyledi.

 

MA / Hamdullah Kesen  

Tarım işçileri: Aldığımız yevmiye yetmiyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ekvador'da elektrik kesintisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi
Ekvador'da elektrik kesintisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir