Ağaç Dallarından Sanat Eserleri Yaratıyor

Atık ağaç dalları ve tahtaları hüneriyle sanat eserlerine dönüştüren Mustafa Bilir, “Yontuğum atık ağaç dallarıyla beraber, yaşadığım acıları da yontuyorum ve sanat eserlerine dönüştürüyorum” dedi.

1397 kez okundu.
Ağaç Dallarından Sanat Eserleri Yaratıyor
Diyarbakır’da yaşayan Mustafa Bilir (52) adlı yurttaş, kıt imkanlarıyla atık tahta parçaları ve ağaç dallarını hüneriyle sanat eserine dönüştürüyor. 1993 yılından Mardin’in Derik ilçesinden göç edip Bayramoğlu semtine yerleşen Bilir, bir taraftan geçim mücadelesi verirken, bir taraftan da kapıcılık yaparak, kendine açtığı bakkaliyeyle ailesinin yaşamını sürdürüyor. Bilir, yaptığı işlerin yanı sıra kendini verdiği sanatta da geliştiriyor. Çaldığı bağlamasının bozulması üzerine tamir ettikten sonra sokakta bulduğu atık tahta parçalarıyla ve ağaç dallarını toplayarak sanat eserine dönüştürmeye başlıyor. 
 
Çocukluk hayalini 50 yaşından sonra 2017’de gerçekleştirdiği el sanatıyla insan portresi, hayvan ve araç-gereç gibi eserler yapıyor. Bakkaliyenin bir bölümü yaptığı eserlere ayırarak, sıra sıra raflara diziyor. Dikkat çeken eserlerin yapımını sürdüren Bilir, sanat işine başlamasını şöyle dile getiriyor: “Bir gün tamburum bozuldu. Bağlama ustasına götürmeden yapmak için kendim uğraştım. Bağlamanın tamir etmesiyle öğrendim ki bu el sanatı işlerini de becere bilirim.” 
 
İKİYÜZLÜLÜK SEMBOLLERİNİ YAPTI 
 
Yaptığı eserler arasında en çok ilgi çeken “ikiyüzlülük” portresi ve “vicdan-adalet” sembolü olduğunu belirten Bilir, “Bu iki çalışmamla ikiyüzlülük bitmesini ve vicdan-adaletin sağlanmasına çağrı yapıyorum” dedi. 
 
SANATINI GELİŞTERECEK 
 
İlk başlarda sadece vakit geçirmek için bu işe başladığını daha sonra sanat eserine dönüştürdüğünü dile getiren Bilir, “İlk başta yaptığım eserleri çocuklarıma veririm diye düşündüm. Bir süre sonra baktım çok sayıda eser yapmışım ve birikmiş. Satmak için yapmıyorum. Şuana kadar bir eser dışında hiçbir eserimi satmadım. Onu da bir arkadaş zorla benden satın aldı. Şuan da satmayı düşünmüyorum. Dükkânım küçük geliyor. İki işi bir arada yapamıyorum. Daha güzel eserler üretmek için biraz daha alet lazım. Daha çok kendimi geliştirip ve daha da profesyonel eserler yapmak istiyorum” diye söyledi. 
 
‘İHANET’ SEMBOLÜ YONTMAK İSTİYOR 
 
En büyük hayali ağaç dallarıyla “Kürt ihaneti” sembolü yapmak olduğunu ifade eden Bilir, yapacağı o “ihanet” eseriyle herkesin utanç his etmesi gerektiğini söyledi. Kürtlerin birlik ve beraberlik olmaması kendisinden derin yaralar açtığını belirten Bilir, gelecekte de büyük bir hayali de Kürt ulusal bir sembolü yapmak olduğunun dile getirdi. 
 
‘İÇİMDEKİ ACILARI YONTUYORUM’ 
 
Bilir, kendisine “sen bu çalışmanla ne yapmak istiyorsun?” diyenlere de şöyle cevap veriyor: “Ben de onlara kendimi yontuyorum diyorum. Aslında sadece ağaçları yontmuyorum. Aynı zamanda bu ağaç dallarıyla içimdeki acıları da yontuyorum ve eserlere döküyorum.” Yaptığı çalışmayı unutulmaması için başka insanlara da ulaştırmak istediğini ifade eden Bilir, “Günümüzdeki şartlarda genler bu eserlere bile bakmıyor. Bu tür eserlerden daha çok zamanlarını internette harcıyorlar” diye belirtti. 
 
KİMSENIN GÖRMEDİĞİ ESERLERİ YAPMAK İSTİYOR 
 
Daha kimsenin yapmadığı ve görmediği eserleri yapmak istediğini sözlerine ekleyen Bilir, şu anda yaptığı eserleri sergisini düşünmediğini, gelecekteki zamanlar için sergi düşüneceğini ifade etti. 
 
MA / Bilal Güldem – Kadri Esen
Ağaç Dallarından Sanat Eserleri Yaratıyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi