Şanlıurfaspor kapatılmalı mı?

Son günlerde maddi sıkıntılar ve haciz olayı ile Şanlıurfa gündemini meşgul eden Şanlıurfaspor ile ilgili bazı hususları belirtmekte fayda var.

837 kez okundu.
Şanlıurfaspor kapatılmalı mı?

Şanlıurfaspor, 1969 yılında kurulmuş olup, sadece futbol alanında değil basketbol branşında da faaliyet gösteren bir spor kulübudur.

Şu an yaşanılan maddi kriz 2008 yılında da kulübun büyük bir sorunu olduğundan kayyuma devredilmiş daha sonra 2011 yılında yapılan seçimde iş insanı Kemal Saraçoğlu kulüp başkanı seçilmiş ve akabinde 2012 yılında Şanlıurfaspor o zamanki adıyla Bankasya 1. Liğine çıkmaya hak kazanmıştır.

Bu başarıda başkan, yönetim kurulu üyeleri, futbolcular tesis çalışanları ve en önemlisi Şanlıurfaspor taraftarının katkısı büyük olup, 06/12/2011 Genel Seçimlerinde Şanlıurfa’dan milletvekili olarak T.B.M.M’ne giren ve 06/07/2011 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapan sayın Faruk Çelik’in katkısıda gözarda edilemez.

Şanlıurfaspor, nufüsu 2 milyona yaklaşan bir şehrin takımıdır. Böyle olduğu halde kulüp başkanı, yöneticileri ve ilgililer için prestij ve reklam çalışması için büyük bir getirisi vardır. Bunun sonucunda Şanlıurfaspor’da görev almadan önce bireysel olarak yazılı ve görsel medyada ismi geçmeyen kişiler, kulüp başkanı olduktan sonra demeçleri ile medyada yeralmakta ve siyaset ve bürokrasinin önde gelen insanları ile daha kolay iletişim kurabilmektedir.

Örneğin; Türkiye Süper Ligde şampiyonluğa oynayan bir takımın başkanı, kulüp başkanı olduktan sonra holdinginin gelirlerinin % 120 oranında artırmıştır.

Şimdi gelelim asıl konumuza; Şanlıurfaspor’a yıllarca büyük miktarlarda para aktarılmakta böyle olduğu halde en son yapılan açıklama ile Şanlıurfasporun borcunun 54 milyon TL olduğu açıklanmış olduğu halde hakettiği beklenilen başarı bir türlü gelmemiştir. Bu borcun büyük bir kısmı 33 milyon TL ile yönetici alacaklarına aittir.

Şanlıurfasporun bu aşamadan sonra Şanlıurfaspor’u karşılıksız seven, spor sevdalısı maddi anlamda bütün yükünü kaldıracak, elini taşın altına koyacak, Şanlıurfa halkının faydalanması için merkezden vatandaşa hizmet için gönderilen ve Şanlıurfa Büyükşehir ile İlçe Belediyeleri tarafından halktan toplanan reklam vergisi/ÇTV gibi gelirlere göz dikmeden kendi şirketinin/işyerinin gelir ve gider dengesini nasıl gözetiyorsa aynı şekilde dikkatli bir harcama politikası izleyen bir başkana ihtiyacı vardır.

Böyle bir başkan olduğu takdirde yapacağı harcamaların kulübe hibe edeceğini belirtmesi ve öncelikle geçmişten kalan alacakları olan Şanlıurfaspor yöneticileri ile irtibata geçilerek gerekirse bir tv programı ile bu yöneticilerin alacaklarından feragat edilmesi teşvik edilmeli. Böylece kimlerin gerçekten Şanlıurfaspor sevdalısı ve samimi olup olmadığı olduğu ya da Şanlıurfaspor’u prestij ve reklam alanı olarak kullanıp kullanmadığının da ortaya çıkması açısından bir delil niteliği taşıyacaktır.

Şu da unutulmamalıdır ki; Şanlıurfaspor‘un mevcut borcu ödense dahi yeniden futbolcu alımı yapılması gerekeceğinden yine borçlanmaya ihtiyaç duyulacak ve aynı şekilde yeni bir maddi kriz ortaya çıkacaktır.

Şayet Şanlıurfa halkından ve kurumlardan maddi bir beklenti içine girilerek Şanlıurfaspor yönetilecek ise Şanlıurfasporun Başkana ihtiyacı olmayıp, profesyonel yöneticiler ile bu kulüp yönetilmeli ve makul bir süre içersinde başarı beklenmeden denenmiş ve başarı elde edilmiş (ajax alt yapı modeli gibi) alt yapı sistemlerinin araştırılıp bu sistemlerin Şanlıurfaspor’a entegre edilmesi için çaba gösterilmeli ve geleceğin yıldızları yetiştirilerek futbolcu satışından gelir elde edilmeli bunun sonucunda;

Büyük meblağlarla dışarıdan alınacak futbolcuların transfer ücretlerinden kurtularak kendi kendine yeten bir kulüp olması düşünülebilir. Ayrıca aktarılan meblağların nereye aktarıldığı hususundada araştırma yapılmalı ve bu konu ile ilgili kanunsuz bir işlem tespit edildiği takdirde istisnasız bir şekilde yasa yoluna başvurularak vatandaşların Şanlıurfaspor’a olan desteği, güveni ve sempatisinin artırılması sağlanmalıdır.

Şanlıurfaspor’un akılcı ve programlı bir şekilde yönetildiğine dair beklentiler karşılandığı takdirde geçmişte yapılan hatalar tekrarlanmayarak (önceki dönemlerde yapılan nakdi ve gayrimenkul yardımlar iyi yönetilemediğinden), Şanlıurfaspor’a kalıcı gelir olması için kurumlardan aktarılacak olan nakdi ve gayrimenkul vb gibi yardımların kontrol edilmesi ve bu gelirlerin doğru bir şekilde kullanıp kullanılmadığının ciddi bir şekilde takip edilmesi sonucunda, şu an olduğu gibi belli aralıklarla tekrarlanan kaos ortamlarının tekrar edilmesinin önüne geçilmiş olur.

Diğer bir hususta bunların hiçbiri gerçekleşmeyecek ise;

Şanlıurfaspor’a emek vermiş futbolcu ve personeller mağdur edilmeden hak ve alacakları ödendikten sonra Şanlıurfasporun başka bir takım ile (özellikle son günlerde gündemde olan Karbel Karaköprü Belediyespor) birleştirilmesi ve “Göbeklitepe Şanlıurfaspor” ismi ile yoluna devam etmesi ayrıca “Göbeklitepe” sponsorları olan Doğuş Holding ve Akyürek Holding ile temasa geçilerek sponsor olarak (Doğuş Göbeklitepe Şanlıurfaspor veya Akyürek Göbeklitepe Şanlıurfaspor) Şanlıurfaspor’a destek çıkmaları sağlanmalı ve Şanlıurfaspor’un maddi kaygısı giderilerek; Reklam, prestij ve MADDİ gelir beklentisi içinde olan insanlardan uzak tutularak Şanlıurfaspor’un yöneticisi değil “hizmetkarı” olacak samimi insanlarla yola çıkılarak, futbolcusu, taraftarı ile birlikte başarılara ulaşması da izlenilebilecek bir yöntemdir.

Şanlıurfaspor kapatılmalı mı?
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi