Siirt esnafı: Götüremediğimiz yerde kapatacağız

Türkiye’nin en yoksul kentleri arasında bulunan Siirt’te esnaf, satışların durma noktasına geldiğini belirterek, “Biz gidebildiğimiz yere kadar götüreceğiz. Götüremediğimiz yerde kapatacağız” dedi.

647 kez okundu.
Siirt esnafı: Götüremediğimiz yerde kapatacağız
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, kişi başına gelirin en düşük olduğu iller arasında 10 bin 965 TL ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt yer alıyor. Söz konusu kentler yoksulluk oranının da en yoğun olduğu kentler arasında bulunuyor. Siirt’te ekonomik krizin etkisinde kalan Helvacılar Çarşısı esnafı, "kepenk kapatma" noktasına geldiklerine dikkat çekti.  
 
‘MALZEMELER ELİMDE KALDI’
 
Çarşı girişinde kırtasiye malzemeleri satan Jiyan Akar (27), kırtasiye malzemelerinin dönemsel olduğunu ve okullar açıldığı dönemde malzemeleri satamadığı için elinde kaldığını belirtti. İşlerin geçen yıldan daha kötü olduğuna belirten Akar, "Ben buraya yatırdığım parayı çıkaramadım. Geçen yıl ayda 3 bin TL kazanabilirken, bu yıl ise bin TL dahi kar edemeyeceğim. Bu sadece dönemsel yaptığım iştir. Bundan önce garsonluk yapıyordum. Artık geçimimi sağlayacak ne iş bulursam onu yapmak zorundayım. Ama karın doyurmak, eskisinden de çok zor" dedi. Üniversite mezunu olduğunu dile getiren Akar, "Edebiyat bölümünü bitirdim. Atanamadığım için yeniden okula gitmek istedim. Şimdi ise beden öğretmenliği okuyorum, belki bunu bitirince atamam gerçekleşir" dedi.  
 
'ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ'
 
Çarşının 20 yıllık esnaflarından olan çanta satıcısı Yılmaz Akgöz, işlerin gün geçtikçe daha kötüye gittiğini dile getirdi. İş yeri masraflarının yüzde 100 arttığına dikkati çeken Akgöz, şunları söyledi: "Geçen sezonda bin çanta satabiliyorduk, bu yıl ise 200 tane zor sattık. İnsanlar nasıl çanta alabilsin? İnsanların alım gücü azaldı. Geçen yıl 10 TL'ye alıp 20 TL'ye sattığımız malı, bu yıl 18 TL'ye alıyor, 25 TL'ye satıyoruz. İnsanlarda çanta alacak güç mü kaldı? Sadece çanta değil, burada tüm esnafın durumu bu şekilde. Biz gidebildiğimiz yere kadar götüreceğiz. Götüremediğimiz yerde ne yapacağız, kapatacağız."  
 
'KÖYE DÖNSEK MASRAF'
 
Artan vergilere dikkat çeken ayakkabı satıcısı Osman Alçı da, masrafların gün geçtikçe artması nedeni ile bellerinin büküldüğünü ifade etti. Eskiden Helvacılar Çarşısı denince akan suların dahi durduğunu söyleyen Alçı, "İşte çarşının hali ortada, kimse yok. Ülke ekonomisi iyi diyenler halimize baksın. Öğlen olmuş cebimizde 300 TL ciro dahi bulunmuyor. Geçen seneler daha iyiydi. Allah sonumuzu hayır etsin. Böyle giderse köyümüze döneceğiz. Gerçi köye dönsek orada ev yapacağız, o da bir masraf, ne yapacağız bilmiyoruz" dedi. 
 
1992 yılından bu yana çarşıda esnaflık yapan Mehmet Said de satışların durma noktasına geldiğini ve eski günleri aradıklarını söyledi. Esnafın iş yaparken yüzünün güldüğünü, iş yapmadığı zaman ise memnun olmadığını dile getiren Said, şu an kimsenin satışlardan memnun olmadığını ve bu şekilde gitmesini istemediklerini söyledi.
 
MA / Metin Yoksu
Siirt esnafı: Götüremediğimiz yerde kapatacağız
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Kanadalı mevkidaşı Joly ile görüştü
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Kanadalı mevkidaşı Joly ile görüştü
Biden: İran ya da Rusya'nın başarılı olmasına izin vermeyeceğiz
Biden: İran ya da Rusya'nın başarılı olmasına izin vermeyeceğiz