Satan çok alan yok

VAN - Tuşba Açık Oto Pazarı'nı dolduran yurttaşlar ekonomik kriz; akaryakıt, sigorta ve kaskoya gelen zamlar nedeniyle binek veya hafif ticari araçlarını satmak için kuyruğa girdi. Her cumartesi açık olan pazarda saatlerce bekleyen yurttaşlar, "Satan çok, alan yok" diyerek dert yandı.

793 kez okundu.
Satan çok alan yok

Van'ın Tuşba ilçesinde bulunan Açık Oto Pazarı, son zamanların en hareketli günlerini yaşıyor. Ekonomik kriz; akaryakıt, sigorta ve kaskoya yapılan zamlardan bıkan yurttaşlar, getirdikleri binek veya hafif ticari araçlarını satmak için kuyruğa giriyor. Her cumartesi açık olan pazara gelen ve saatlerce bekleyen yurttaşlar, "Satan çok, alan yok" diyerek, dert yandı.

 16 yıldır nakliye işi yaptığını belirten Ferdi Koç, hayat pahalılığı yüzünden aracını satmak zorunda kaldığını belirtti. Çektiği krediyi ödeyemediği için borç batağında olduğunu söyleyen Koç, "İş yok, ticaret durmuş. Bir de araba vergisi, yapılan zamlar, benim gibi nakliye işi yapan vatandaşın işini daha da zorlaştırıyor. Ben altından kalkamadığım için arabamı satıyorum. Gıdaya yapılan zamlar, pirinç, bulgur, patates alamaz duruma geldik. Bu bölgede her evde 10 kişi yaşıyor. Şimdi bir kiloyla bunlar doyar mı? Nasıl geçineceğiz? Bir de diyorlar insanlar iş beğenmiyor muş, iş var da biz mi beğenmedik? Asgari ücret ile bir aile nasıl geçinsin? Zaten bunun 500 lirası senin yol parana gidiyor. Bunlar her herhâlde bunu görmüyorlar. Bunun mutfak masrafı var, elektrik var, su var, çocuk masrafı var, okul masrafı zaten ayrı bir dert. Kış geldi çocuğuna elbise nasıl alacak? Bir bot, bir kazak almaya kalksan en kötüsü 400 lira paran gider. Asgari ücretle bunları nasıl alalım, nasıl ödeyelim? Ben aracımı borçlarım yüzünden satıyorum. Aldığım parayı, gene aracımın kredisine vereceğim. Burada aracını satmaya çalışan herkes nerdeyse arabasının borçlarını kapatmak için satıyor" dedi.

 ARAÇLARIN YÜZDE 90'I TİCARİ ARAÇ

 Bir ayı aşkın süredir her cumartesi araç pazarına geldiğini belirten Ömer Duman, "İşsizlik ve hayat pahalılığı yüzünden arabamı satmak zorundayım; ama satamıyorum. Satan çok ama alan yok. Son yapılan yakıt zamları yüzünden insanlar araba masraflarını karşılayamıyor. Ekonomik kriz ve işsizlik yüzünden çoğu kişi arabasını satıyor. Araçların yüzde 80'i, 90'ı ticari araçlar. Yakıta yapılan, sigorta ve kasko ücretlerine yapılan zamlar yüzünden halk perişan bir durumda. Bunun en büyük nedeni ise ekonomik krizdir” diye konuştu.

 'HER CUMARTESİ PAZARDAYIM'

 Son zam yüzünden artık aracını kullanamaz hale geldiğini dile getiren Ahmet Aktay “İnşaatçıyım ama inşaat sektörü bittiği için iş yok. Yaşanan işsizlik ve hayat pahalılığı, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve benzine yapılan zamlar yüzünden aracımı satılığa çıkardım. Geçen yıllara oranla nerdeyse yüzde 80 fark var. Eskiden buraya bir araç geldiği zaman en geç akşama bilemedin bir hafta içinde satılırdı. Şimdi bakıyorum 3- 4 aydır millet aracıyla geliyor her hafta; ama aracını satamıyor. Nedeni parasızlık, işsizlik, yapılan zamlar” diye belirtti.

 'KAZANDIĞIM BENİ GEÇİNDİRMİYOR'

 Ticari aracını satılığa çıkaran Önder Karahan da "Yapılan bütün zamlar, vatandaşın sırtına biniyor. Kimse arabasını satmak istemez, ben mecbur olduğum için satıyorum. Yapılan zamlar ile beraber, hayat çok pahalılaştı. Bu araç ile kazandığım para giderlerimi karşılamıyor. Geçinemiyoruz. Piyasa çok durgun, insanlarda alım gücü yok” diye vurguladı.

 

Kaynak:MA

Satan çok alan yok
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi