El emeği ürünleriyle Sihirli Eller'de buluştular

İzmir’de bir araya gelen 10 kadın, yaptıkları el emeği ürünleri bir süredir “Sihirli Eller” adını verdiklerini dükkanda satışa sunmaya başladı. Hayallerini gerçekleştirdiklerini söyleyen kadınların birliktelikleri sadece iş ile de sınırlı değil.

999 kez okundu.
El emeği ürünleriyle Sihirli Eller'de buluştular

İzmir'in Karşıyaka ilçesi Donanmacı Mahallesi'nde yaşayan 10 kadın, hayallerini gerçekleştirmek için bir araya gelip, 7 ay önce ürettikleri el emeği ürünleri birlikte satışa sundukları bir dükkan açtı. Karşıyaka Çarşısı’nda açılan bu 100 m2’lik dükkanda çanta, lif ve fular, tual  üzerine boyama ve süslemelerin yanı sıra dekupaj tekniği ile üretilen kişiye özel ürünler satışa sunuluyor.

 Açtıkları dükkana ‘Sihirli Eller” adını veren bu 10 kadın arasında 31 Mart seçimlerinde yaşadığı mahalleye en genç kadın muhtar adayı olan Yağmur Özvarol (27) da var.

 Kadınlar olarak bir araya gelip açtıkları dükkana dair bilgiler veren Özvarol, henüz kooperatifleşemeye gidemedikleri için herkesin kendine ait standında ürünlerini sattığını belirtti.

 ‘HAYALLERİMİZ GERÇEKLEŞTİRDİK’

 Muhtar adaylığı sürecinde birçok sivil toplum kuruluşu ve kooperatiflerle tanışma fırsatı yakaladığını ifade eden Özvarol, “Bu kooperatifler arasında Üretici Kadın Kooperatifi’ne üye olan kadınlarımızı hem tanıma hem de onların ihtiyaçlarını dinlerken üretici kadınlarımıza kendimi daha yakın hissederek onlara nasıl destek verebilirim, nasıl yanlarında olabilirim diye düşündüm. Daha önce Karşıyaka Belediyesi’nin üretici kadınlarımıza sunmuş olduğu bazı imkanlar vardı. Bunların arasında belediyenin özel günlerin yaklaştığı zamanlarda üretici kadınlarımız stand kurup, yapmış olduğu el emeği ürünlerini sergileyerek ürünlerini tanıtma imkanı sunuluyordu. Ancak bu süreç en fazla 2 veya 3 ayda en fazla 3 gün süre düzenleniyordu. Bu zaman doğal olarak kadınlarımıza yetmeyeceğini, bu kadınlarımızın uzun süreli ve kapalı bir ortamda daha rahat ve güvenli bir şekilde yani bir dükkana ihtiyaçları olduğunu düşünerek Karşıyaka Çarşı’da kendimize ait olan 100 m2’lik dükkanın içerisine 20 masa (stand) yerleştirerek dükkan açmak isteyip de açamayan üretici ve girişimci kadınlarımıza yardımcı olduk. Hem kolektif bir çalışma oldu hem de hayallerimiz gerçekleştirdik” diye belitti.

 BİRLİKTELİKLERİ SADECE İŞLE SINIRLI DEĞİL

 Kadınlar olarak bir araya gelişlerinin sadece iş ile sınırlı olmadığını vurgulayan Özvarol, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü,  23 Nisan, Anneler Günü  ve Dünya Hayvanlar Günü gibi özel günülerde de çeşitli etkinlikler düzenlendiklerini kaydetti.

 DİĞER EV ÜRETİCİSİ KADINLARA ÇAĞRI

 

Herhangi bir kooperatife bağlı olmadan çalışmanın zorluklarından da bahseden Özvarol,  “Kooperatife bağlı olmadığımız için vergiden muaf olamıyoruz. Bu yüzden fiş kesme zorunluluğumuz var. Bunun  KDV’si oluyor. Tabi bu da bizi artık zorluyor. İçeride 20 masamız var ve bu 20 dükkan demek. Kiralar biraz yüksek olduğu için elektrik su ve artı vergisini ödemeye kalktığımız zaman çok masraf gidiyor. Bu bizi zorluyor. Eğer masalarımız dolarsa elektrik ve kiramızı daha rahat çıkarmış olacağız. Kadınlardan beklentim evlerinde yaptıkları ürünleri gelip burada kiralayacakları stantlarda satışa sunmaları. Böylece hem kadınlar ürünlerini tanıtma imkanı bulacak hem de kadınlar birlikte güçlü olduklarını göstermiş olacaklar” diye belirtti.

  ‘KADINLAR KENDİNİ EVE KAPATMAMALI’

 Kendine ait stantta el  emeği göz nuru ile yaptığı çanta, lif ve fularları satan kadınlardan İclal Sökmen (54), Karşıyaka dışındaki diğer bütün ilçelerde de kadınlar için böyle girişimlerin olması gerektiği düşüncesinde.

“Burada küçük bir aile kurulmuş gibi. Kadınların aradığı her şeyi burada bulabileceğini düşünüyorum” diyen Sökmen, diğer kadınlar da “Sizi eve kapatanlara izin vermeyin” diye seslendi.

 ‘HOBİMİ GELİŞTİRİRKEN EVE KATKIDA BULUNUYORUM’

 İlk günden beridir Sihirli Eller’de yer alan kadınlardan biri ise Sadiye Bayıdır (41). Hobi olarak başladığı ahşap boyama işini zamanla üretime dönüştüren Bayıdır, bu üretimlerinin kazancıyla üniversite öğrencisi olan iki çocuğunu okutuyor.

 Ürettiklerini satmak için daha önce dükkan açmak istediğini ancak ekonomik koşullardan dolayı bunu başaramadığını dile getiren Bayıdır, şimdi kendi standını açma fırsatı yakaladığı için çok mutlu. Bayındır, hem hobisini geliştirdiğini hem de kendisine gelir sağlayarak eve katkıda bulunduğunu ifade etti.

 Çalışmanın yanı sıra farklı çevreler ve arkadaşlıklar edindiklerini belirten Bayındır, kadınlarla birlikte üretimde bulundukları için kendini güçlü hissettiğini söyledi.

 

 

Kaynak:MA

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi