Usta ellerde kilimler çantaya, kabaklar lambaya dönüşüyor

VAN - İpekyolu'nda yaşayan Murat Demir, 20 yıldır topladığı el dokuması kilim ve savan halılarını çanta, heybe, anahtarlık ve bilekliğe; bahçesinde yetiştirdiği kabakları ise rengarenk gece lambalarına dönüştürüyor.

829 kez okundu.
Usta ellerde kilimler çantaya, kabaklar lambaya dönüşüyor

Van'ın ilçe ve köylerinden topladığı, bazen de Afganistan ile İran'dan getirttiği el dokuması kilim ve savan halılarını, çanta, heybe, anahtarlık ve bileklik yapan Murat Deniz, bahçesinde yetiştirdiği kabaklardan ise gece lambası yapıyor. İran'ın Tahran kentinde gördüğü eğitim sonrası İpekyolu ilçesinde küçük bir dükkan açan Demir, 20 yıldır durmadan rengarenk aksesuarlar ve eşyalar üretiyor. 
 
'ZAHMETLİ OLDUĞU KADAR KEYİFLİ' 
 
Yıpranmış el dokuması halı ve kilimleri çeşit çeşit çantaya, renk renk heybeye ve bilekliğe dönüştüren Demir, “Aldığım bu kilim ve savan halıları parçalıyorum öncelikle. Daha sonra bu parçalardan her tür, çanta, gece lambası, vazo, anahtarlık, heybe, bileklik yapıyorum" diyerek, yaptığı el işi ürünlere ilginin yoğun olduğunu dile getirdi. Ülkenin her yerinden müşterisi bulunan Deniz, “Yaptığım el sanatı çok zahmetli ve o kadar da keyif veriyor bana. Bir gece lambası yapmak iki günümü alıyor neredeyse; ama bitirdikten sonra çok büyük keyif alıyorum. Gece lambasını batıdan kişiler alıyor benden. Bazen yurt dışından isteyenler oluyor. Malatya’dan gelen var onlara satıyorum. En çok kafeler için alınıyor. Bir diğer yaptığım el sanatı ise çanta. Kadınların en çok ilgi duyduğu çantaların her çeşidini yapıyorum. Kol çantası, sırt çantası, el cüzdanı gibi çeşitler var. Günde en fazla 3-4 çanta yapıyorum. Bunun yanında, vazolar da çok sattığım ürünler arasında” diye konuştu. 
 
KABAK LAMBAYA DÖNÜŞÜYOR 
 
En çok ilgi gören kabaktan gece lambasının nasıl sanata dönüştüğünü anlatan Demir,  aşama aşama yapımını şu şekilde anlattı: "Önce kabağın olgunlaşmasını bekliyorum. Yetiştikten sonra kuruması için uzun bir zaman bekliyorum. En son içini boşaltarak, keski ile üzerinde kalp ya da çiçek şeklinde desenler yapıyorum.  En son halı ile üzerine giydirme yapıyorum. Görenler hem çok şaşırıyor hem de baya ilgi gösteriyor.”  
 
‘KURS AÇILMALI, EĞİTİM VERİLMELİ' 
 
Afganistan ve İran’dan getirttiği boncuklardan kolye de yapan Deniz, “El sanatı yapmaya olan ilgi her geçen gün azalıyor. Ne yazık ki benden sonra bu sanatın devam etmesi zor olacak. Bunun için kurslar açılmalı, eğitim verilmeli" dedi. 
 
MA / Barış Dönmez – Özlem Yayan 
 

Usta ellerde kilimler çantaya kabaklar lambaya dönüşüyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Kanadalı mevkidaşı Joly ile görüştü
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Kanadalı mevkidaşı Joly ile görüştü
Biden: İran ya da Rusya'nın başarılı olmasına izin vermeyeceğiz
Biden: İran ya da Rusya'nın başarılı olmasına izin vermeyeceğiz