Dolunun vurduğu çiftçilerden ‘afet bölgesi’ talebi

Şanlıurfa- Şanlıurfa fıstığının yetiştiği önemli merkezlerden biri olan Bozova’da, dolu yağışları hem fıstığı düşürdü hem de ağacı yaraladı. İlçe Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas, çiftçinin desteklenmesini ve bölgenin “afet bölgesi” ilan edilmesini istedi.

1319 kez okundu.
Dolunun vurduğu çiftçilerden ‘afet bölgesi’ talebi

Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde etkili olan dolu yağışları, kentin tarımında önemli bir yere sahip olan Antep fıstığına büyük zarar verdi. 1 Nisan, 21 Nisan ve son olarak 24 Mayıs’ta etkili olan yağışlardan kaynaklı, çiçek açma döneminde olan fıstıklar ya ağaçtan düştü ya da yaralanarak kurumaya yüz tuttu. Kentte bağlı 9-10 mahallenin dışında neredeyse tüm yerlerde fıstıklar zarar gördü. Ağaçlar yaralandığı için gelecek yılın mahsulünü de almama riskiyle karşı karşı kalan çiftçiler, söz konusu durum karşısında destek bekliyor.

Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini talep ederek, çiftçinin kredi ödemelerinin 1 yıl ertelenmesini ve kredi verilmeyen çiftçilere de kredi imkânı sağlanmasını istedi.

FISTIK YOK

Bozova’da fıstık yetiştiricilerinin yaşadığı durumu "felaket" olarak tarif eden Almas, “Bu dolu yağışları ile fıstığın hepsi gitti. Ağaçlar yaralandığı için gelecek sene de fıstık yetişemeyecek. Geçen sene zaten yoktu. Yani, Bozova’daki fıstık üreticileri 3 yıl fıstık göremedi ve göremeyecek. Ağaçlar yaralandığı için 2-3 yıl kendini toparlayamaz. Kısacası bu yıl fıstık yok Bozova’da” dedi.

Tarım Bakanı’na seslenen Almas, söz konusu durum karşısında şu taleplerde bulundu: “Burası afet bölgesi ilan edilmeli. Şayet 'bütçe yok' denilecek ise, en azından kredisi olan çiftçilerimizin ödemeleri 1 yıl ertelensin. Kredi verilmeyen çiftçilerimize de bir yıl sıfır faiz ile kredi verilmesini öneriyoruz. Bu yapılmalı ki çiftçi kendini toparlayabilsin. Görüştüğümüz çiftçilerin talebi devletin kendilerine mutlaka yardım ve destek vermesi gerektiğidir.”

BEŞTE BİR

Balveren Mahallesi çiftçilerinden Mustafa Demir, dolu yağışından kaynaklı meydana gelen zararlarının karşılanmasını istedi. Yetkililerin üzerlerine düşen görevi yapmaları gerektiğini belirten Demir, “Bahçemde 5 ton fıstık gelmesi gerekirken, doludan dolayı ancak 1 ton kaldırabileceğiz. Bu bahçede 9 kardeşiz, kime ne düşecek?  Her birimiz bin liraya yakın masraf yapmışız. Yetkililer sesimizi duysun durumumuz iyi değil” diye seslendi.

TEK GEÇİM KAYNAKLARI 

Kulanşehir Mahallesi'ndeki çiftçilerden Mehmet Kılıç ise, yaklaşık 40 dönüm fıstık ağacının olduğunu aktardı. En iyi dönemde 4 ton fıstık kaldırdığını, doludan dolayı bu yıl en fazla 500 kilogram kaldırabileceğine değinen Kılıç, bu yıl fıstığın iyi olduğunu, lakin doludan dolayı hepsinin ziyan olduğunu belirtti. Kılıç, geride kalan fıstıkların ise, yaralandığını ve onların yakın dönemde çürüyeceğini söyledi. Fıstık ağaçlarının 2 yılda bir ürün verdiğine dikkati çeken Kılıç, “Bu yıl dolu vurdu. Ağaçlarda yaralandı. Dolayısıyla fıstık ağaçları 2-3 yıl daha ürün veremez duruma geldi. Şu anda mağduruz. Benim fıstıktan başka gelirim yok. Verdiğimiz emeğimizin hepsi boşa gitti. Şimdiye kadar en az 3 bin lira ilaçlama yaptık” sözleriyle yaşadığı mağduriyete değindi.

ÇİFTÇİNİN DURUMU İYİ DEĞİL

Aynı mahallenin çiftçilerinden Mehmet Demir de, dolu yağışından dolayı fıstığa harcadıkları emeklerinin boşa gittiğini, mahallelinin tek geçim kaynağının fıstık olduğunu söyledi. Demir, “Bu yıl dolu fıstığı vurdu. 3 yıldır fıstığın durumu iyi değildi zaten. Çiftçinin durumu şu an hiç iyi değil” dedi.

 

 

 

 

(MA)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dolunun vurduğu çiftçilerden afet bölgesi talebi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ekvador'da elektrik kesintisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi
Ekvador'da elektrik kesintisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir