Tuşba’nın sanayisi var yolu yok

VAN - Tuşba'da faaliyette olan sanayi sitesinin bozuk yolları, altyapı eksikliği, elektrik sorunu ve biriken çöp yığınları esnafı zor durumda bırakıyor. Esnaf, defalarca belediyeye başvurmalarına rağmen sonuç alamadıklarını dile getirdi.

788 kez okundu.
Tuşba’nın sanayisi var yolu yok

Van'ın Tuşba ilçesinde kurulu sanayi sitesinde yıllardır devam eden yol çalışması, altyapı sorunları, elektrik kesintileri ve çöp yığınları esnafa illallah ettiriyor. Tuşba Belediyesi'ne defalarca başvuruda bulunan esnaf, sorunlarına çözüm bulunmadığını dile getirdi.

 SORUN BİTMİYOR

 Motor bölümü mezunu Ferit Tokaç, sitenin en büyük problemlerinin altyapı sorunu ve sık sık kesilen elektrik olduğunu dile getirdi. Belediyenin duyarsızlığından şikayet eden Tokaç, "Yaşadığımız sorunları belediyeye anlattık; ama sorunlar çözülmedi. Sanayide yol, altyapı ve sık sık giden elektrik sorunları var. Özelikle sık sık elektrik kesintileri oluyor. Bazen saatlerce gelmiyor ya da gelince tek baz geliyor. Bu şekilde makinelerimizi yakıyor. Bu gibi sıkıntıları yaşıyoruz hep. Bir de bozuk yollar var. Daha önce parke taşları döşenmişti, taşlar çökünce yol sorunu tekrar başladı. Sanayiye gelen müşteriler, her defasından bu durumdan şikayet ediyor" dedi.

ARAÇ GÜNLERCE PARÇASINI BEKLİYOR

 Yaşadıkları sorunlara bir de kononavirüs (Kovid-19) salgınının eklendiğini dile getiren Tokaç, bazen bir malzeme veya araç parçası için günlerce beklediklerini söyledi. Tokaç, "Van'da bulunmayan malzemeleri ya da araç parçalarını şehir dışında getirtiyoruz. Salgın yüzünden gecikmeli geliyor. Bazen araç parçaları gecikmeli geldiği için araç günlerce burada kalıyor. Bu da bizler açısından iş kaybına neden oluyor. Bu konuda da sıkıntılarımız çok fazla" diye konuştu.

 BİR AYDA 12 GÜN ÇALIŞTILAR

 Mayıs ayı içinde sadece 12 gün çalıştığını paylaşan Tokaç, "Salgından dolayı çalışamadık. Bizim gibi gündelikçi ve el emeğiyle çalışanların uzun ömürlü çalışması gerekmektedir. 2 gün kazandığımız parayı sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde yiyorduk" diye belirtti.

 ÇARPIK YAPILAR, REKLAM KİRLİLİĞİ

 Sanayi sitesinde yaşanan sorunları yineleyen esnaflardan Murat Oruç ise bozuk yollara ve biriken çöplere dikkati çekti. Sitenin sanayi sitesinden çok hurdacılar sitesini andırdığına işaret eden Oruç, "Sanayi sitesinde eksikliklerimiz çok fazla. En büyük sorunların başında caddelerin kirli olması ve yolların bozuk olması geliyor. Çarpık yapılar, reklam kirliliği gibi sorunlar da çok fazla" dedi.

 ÖNLEMLERİ DİNLEYEN YOK

 Salgınından dolayı aldıkları önlemlerin müşteriler tarafından dikkate alınmamasından da yakınan Oruç, şöyle devam etti: "Önlem için dışarıya bant çektik. Müşterilerimiz bandı dinlemeden direk içeri giriyor. Burada sosyal mesafe hiç yok. Bu da bilinçsizliğimizden kaynaklanıyor. Hastalığı umursamıyoruz. Sağlığımız için maske takmamız gerekiyor. Çalışıyoruz ve terliyoruz ister istemez. Bu durumda bazı arkadaşlarımız maskelerini çıkararak çalışıyor. Sağlığımız için mecburuz maske takmaya." 

 

MA / Barış Dönmez

Tuşba’nın sanayisi var yolu yok
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Baykar'dan dolandırıcılık uyarısı
Baykar'dan dolandırıcılık uyarısı
Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile görüştü
Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile görüştü