Gümrük vergileri Doğubayazıt’ta esnafa kepenk indirtti

Doğubayazıt'taki pasaj esnafları, sınır kapısında artan gümrük vergileri ve kota sorunları nedeniyle iş yapamaz hale geldi. 250 işyerinin bulunduğu pasajda sadece 10 esnaf kapılarını açıyor.

1964 kez okundu.
Gümrük vergileri Doğubayazıt’ta esnafa kepenk indirtti

 Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde en işlek pasajlar gün geçtikçe eski önemini kaybederken, esnaflar tek tek kepenk indiriyor. Bir dönem yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan pasajlar, sınır kapılarında artan gümrük vergileri ve kota nedeniyle kapanmakla yüz yüze. Birçok kentte hediyelik eşya, oyuncak ve ev eşyasının gönderildiği pasajın esnafı, son 4 yıldır zor günler geçiriyor.

 ‘SİFTAH DAHİ YAPAMIYORUZ’

 Büyük Bayazıt Pasajı'nda 20 yıldır esnaflık yapan Yunus Gök, son 4 yılda 90 esnaftan 45’inin kepenk indirdiği belirterek “Bazı günler siftah dahi yapamadan evlerimize gidiyoruz. Vergiler sürekli arttığı için artık sınırdan mal getirmek yerine Türkiye'nin mallarını satıyoruz. Dükkanımda bulunan eşyaların çoğu Türk malı. Gümrüklerde devletin vergileri azaltarak bize yardım etmesi gerekiyor. Biz bir ürünü eskiden 10 TL ile alırken şimdi 30 TL olmuş. Fiyat arttığı için de alıcı bulamıyoruz" dedi.

 ‘SADECE 10 ESNAF KALDI'

 Büyük Ehmedê Xanî Pasajı'nda 15 yıldır esnaf olan Metin Demir, dükkanları sadece vakit geçirmek için açtıklarını söyledi. Kahvehaneye ödeyebilecek çay paralarının dahi bulunmadığını ifade eden Demir, “Pasajda şuan 10 esnaf dükkan açıyor. Geri kalan tüm dükkanlar boşaldı. 5 yıl önce bu pasaj o kadar dolardı ki iki kişi bile yan yana geçemezdi. Ama şimdi bu pasajlarda top bile oynarsın” diye konuştu.

 'KİRAMIZI ÖDEYEMİYORUZ'

 Ticaretin artık yapılamaz hale geldiğini ifade eden esnaflardan Sadık Baypaş, her geçen gün artarak devam eden ekonomik krize bağlı olarak iş yapamadıklarını ve diğer esnaf arkadaşları gibi iflas etmelerinin yakın olduklarını dile getirdi. Baypaş, “Pasajda bulunan esnaflar kiralarını dahi ödeyemedikleri için kepenk indiriyor. Gümrük kapılarının tekrar açılmasını istiyoruz. İran’a günübirlik giden Doğubayazıtlı yurttaşlar geçimlerini onunla yapıyorlardı ama şuan kimse geçimini yapamıyor” dedi.

 '250 DÜKKANDAN 10'U AÇIK'

 Ehmedê Xanî Pasajı'nın 25 yıl önce yapıldığını ve 250 dükkan olduğunu kaydeden Pasaj Yöneticisi Mustafa Demir ise, işlerinin yıllar geçtikçe daha da kötüleştiğini ve bundan dolayı pasajda 250 dükkandan sadece 10 dükkanın açık kaldığını ifade etti. Demir, “Aylık bekçi parasını dahi ödeyemeyecek duruma geldik. Kahvehanelerde çay parası vermemek için pasajdaki dükkanımızı açıyoruz. Doğubayazıt halkı sınır ticareti ile geçiniyor ama son 5 yıldır kimse iş yapamadığı için Doğubayazıt adeta bir köye dönüştü” diye konuştu.

(MA)

 

Gümrük vergileri Doğubayazıt’ta esnafa kepenk indirtti 10 esnaf kapılarını açıyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi