“Cesur, Yiğit, Kavi Hatunlar”
Ahmet NAS

“Cesur, Yiğit, Kavi Hatunlar”

Bu içerik 1689 kez okundu.

Ahmet NAS – Makale 

Eski albüm kayıtlarını haftasonu karıştırırken Seyhan Müzik Resmi sayfalarında yayınlanan “Etnik Dillerde Livaneli Şarkıları” adlı albüme rastladım.

Bütün melodiler güzel revize edilip işlenmiş, herkesin ezbere okuyabileceği “Merhaba” ara sazlarda kemençe eşliğinde bambaşka bir coşku ile yürüyor. Sevda Değil’in introsundaki Keman kompozisyon harika, Memik Oğlan tam bir Ninni zarafetinde vb. güzellikler albümdeki her eserde.

Albümü dinlerken yine bir başka eserin arasızını duyunca maziye yolculuk yaptım; “Böyledir Bizim Sevdamız” İle. Şarkının enstrümantal kısımlarını dinleyip; A bölümü gelsin diye beklerken şarkının Kürtçe icra edildiğini fark ettim. 

Albüm bütünüyle konusu olan bir konsept çalışma. Bu çalışmasından dolayı Elazığ DKTMK Ses Sanatçısı Züleyha ORTAK’ı kutlamak boyun borcudur.

Benzeri etnik konseptleri “Gönül Yarası” filminde Aynur’un sesinden veya sağolsun Şevval SAM konserlerinden Kardeş Türküler Konserlerinden sıkça duyuyor ülke kamuoyu.

THM ile iştigal edenler yıllarca gerek orijinal versiyonları ile; gerek Türkçe Adaptasyonları ile gerek araklama yoluyla mevzubahis etnik çalışmaları albümlerine koyuyorlardı.

Bu halk müziğindeki dil zenginliğine kulak aşinalığı halkımızda vardır yıllardır fakat daha yayınlanmadan polemiğine benimde dâhil olduğum bir pop müzik ekibinin ürettiği Kürtçe başlıklı bir eser geliyor bomba gibi.

Bir aksilik çıkmazsa makalemizin yayınlandığı gün itibarıyla yayına girecek olan “Elif KARLI – Ya Herru Ya Merru” şarkısı, henüz çıkmadan müzik gündemine oturdu.

Esere dahil bayanlardan biri de Murat DALKILIÇ’la düetlerini dinlemekten haz duyduğum “Emel YALÇIN” bestekarı ise: Tarkan, Murat BOZ, Emre ALTUĞ, Meyra, Sibel CAN gibi devlere verdiği eserlerle müziğin mutfağının hazinesi, türüne az rastlanan bir bayan aranjör: Gülşah TÜTÜNCÜ.

Özgün Müzikte, Halk Müziğinde hatta Seda SAYAN gibi fantazi müzik icracıları arasında etnik eser yorumuna önceden rastlardık yer yer. Pop müzikte de böyle bir yeniliğe rastlamak sevindirici ve güzel bir haber.

Yukarıda bu yeniliklere ses verenlerin kahir ekserinin bayan olması da ayrı bir tez konusu. Hepsinin cesaretini, yiğitliğini tek tek kutlamak lazım.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir
Hatay'da ruhsatsız silah ele geçirildi
Hatay'da ruhsatsız silah ele geçirildi