Yalancıktan Haberler
Mustafa MIZRAK

Yalancıktan Haberler

Bu içerik 770 kez okundu.

Yalan günlük yaşamda kullandığımız stratejilerden biri durumunda ne yazık ki.. Yalanı bazen ‘nazikçe konuşmalardan kaçınılması eğilimi’ olarak görüyoruz bazen de ‘abartı’, ‘yanılgı’ yahut gerçeğin makyajlı hâli şeklinde karşımıza çıkıyor. Unutmamak gerekli yalanın büyüğü küçüğü olmaz. Bu bazen ekonomik, bazen siyasi, bazen kültürel bazen de bireysel emellerimizle ilgili olabiliyor söylediğimiz yalanlar. Yalanın motivasyonları çeşitlendirilebilir, kendimize yalan söylemek için gerekçeler uydurmak eğlenceli hâle dahi gelebiliyor zamanla.

Bence asparagas haber yayana cezalar ağırlaştırılmalıdır" İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı suçlara taviz veren ve buna aracılık eden sosyal medya kaynaklarına ve bunu yayan insanlara caydırıcı ağır cezalar getirilmeli.Sosyal Medya ve İnternet hepimizin bildiği gibi insanlar arası hızlı bir iletişim ağı sağladı. Sosyal medya siteleri, hızlı iletişim olanağı yaratmanın yanı sıra, flash haberlerin de paylaşıldığı favori siteler arasında yerini aldı. Ancak yalan haber meselesinin dramatik şekilde siyasal bir problem olarak öne atılmasının; siyasal bir tartışmanın belirleyici öznesi oldu.

Bazı uzmanlar yalan haberlerle mücadelenin gerekli olduğunu ısrarla vurgulamaktadırlar.Daha televizyon ve gazetelerde yayınlanmadan, hepimiz haberleri facebook üzerinden öğreniyoruz. Ama bu hızlı iletişim ağı çoğu zaman doğru değil aynı zamanda yanlış haberlerin de çıkış kaynağı halini aldı ve bu, kötüye kullanılmaya başlandı. Son zamanlarda çok fazla yalan haber ortalığı karıştırmaktadır. Bilginin güvenilirliği en çok da kaynağın güvenilirliği ile ilgilidir. Oysa haber kavramının yerini içerik kavramının aldığı günümüzde haber kavramının ahlâki çerçevesinden de uzaklaşmış oldu. Gazetecilerin profesyonel bağlamda mesleklerinden uzaklaşmaları ve güvensiz haber yapmaları bence asla etik değil.

Televizyon yaygınlaştığında, kitleleri etkilemek için televizyon kullanılmış, şimdilerde ise televizyona olan rağbet azaldığı için bu tür kitle yönlendirme amaçları internet üzerinden gerçekleşmektedir. Her ne kadar internet üzerinden yayılan yalan haberler masum gibi gözükse de, bazıları toplum için kaosa neden olmaktadır. İnternet sitelerinde ve sosyal medya da paylaşılan fotoğrafların eski tarihlerde farklı ülkelerdeki olaylarla bağlantılı olduğunu birçoğumuz anlamakta güçlük çekiyoruz. Yalan haberlerin gündemimize girişi aslında yeni değil; Türkiye’de Internet alanında yalan haberlerin kurumsallaştığı mizah amaçlı ve hepimizin severek hâlâ takip ettiği bir örnek haline gelmiştir. 

 

 

DİĞER YAZILAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi