CHP’lı Aydınlık: Banka Çalışanlarına Yıpranma Payı Verilmeli

CHP’lı Aydınlık: Banka Çalışanlarına Yıpranma Payı Verilmeli

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle bankacılık sektöründe çalışanlar için yazılı soru önergesi verdi.

SİYASET - 2020-04-06 14:13:14 Bu içerik 951 kez okundu.

TBMM Başkanlığına sunmuş olduğu yazılı soru önergesine ilişkin açıklamalarda bulunan Aydınlık, “bu covid-19 nedeniyle bazı şeyleri farketmiş olduk, bugüne kadar bazı durumlar başımıza gelmediği için tecrübe edememiş ve görememiştik. Ancak bu süreçte gördük ki ekonominin ayakta kalabilmesi, çarkın dönmesi için hayatını riske atan bankacılık çalışanları var. O nedenle bankacılık sektöründe çalışanların yıpranma payı alabilmeleri için bir çalışma olup olmadığını Sayın Bakan’a sorduk” dedi.

HER ZAMAN RİSK VE STRES ATINDALAR

Bankacılık sektöründe çalışan kişilerin çalışma koşullarında da sıkıntılar olduğunu ifade eden Aydınlık, “bu konuda hazırlanan iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarına baktığımızda bankacılık faaliyeti yürütenlerin psikososyal ve fiziki anlamda ciddi sıkıntıları var. Sürekli kapalı, havasız ve kalabalık bir ortamda iş yapıyorlar ve sürekli iş yapmak zorunda oldukları şey milyonlarca insanın elinde gezen para. Bu virüs nedeniyle aslında hayatlarını ne kadar riske attıklarını bununla beraber onlar olmadan da hayatımızı devam ettiremeyeceğimizi gördük. Onlar zorunlu olarak çalışmaya, ekonomiyi canlı tutmaya çabalıyorlar. Bu sebeplerle bankacılık sektöründe çalışanların yıpranma payı almaları gerektiğini düşünüyorum. İlerleyen günlerde bakanlıktan gelecek cevaba göre bu konuda çalışmalarımıza yön vereceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA,

Aşağıdaki sorularımın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 06.04.2020

Aziz AYDINLIK  

Şanlıurfa Milletvekili

Halk arasında “yıpranma payı” olarak bilinen “itibari hizmet süresi” birçok meslek grubu için geçerliliğini devam ettiriyor. Ülkenin en zor koşullarında dahi bu meslek gruplarından bazıları görevlerini devam ettirmek zorundalar; emniyet mensupları, itfaiye erleri, sağlık çalışanları ve benzeri gibi. Bugünlerde bir meslek grubu daha durum ne kadar vahim olursa olsun ekonominin ayakta kalması için çalışmak zorunda kaldı. Pandemi nedeniyle farkına varsakta bankacılık sektöründe çalışanların hayatlarının ciddi derecede riskli ve stresli geçtiğini fark etmiş olduk. Milyonlarca insanın ve kendilerinin de tehlikede olduğu böyle bir dönemde onları fark etmiş olduk; ancak ne yazık ki onlar yıpranma payı alan meslek gruplarına dahil değiller.

              Bu bağlamda;

  1. Bankacılık sektöründe görevli personeller için sektör temsilcilerinden itibari hizmet süresi hakkında tarafınıza iletilmiş bir çalışma var mıdır?
  2. Bankacılık sektöründe görevli personeller için genel olarak iş sağlığı ve güvenliği raporlarına, anketlerine ve çalışmalarına bakıldığında çalışma koşullarındaki psikososyal ve fiziksel zorluklar ön plandadır. Bu konuda bakanlığınıza bağlı ilgili kuruluşların raporları ne yöndedir?
  3. Bakanlığınız ve ilgili kuruluşların bankacılık sektöründe çalışanlar için “yıpranma payı” hakkı almaları yönünde herhangi bir çalışması var mıdır?

 

 

 

 

DİĞER HABERLER
sanalbasin.com üyesidir