Anız Yakmak Geleceği Yakmaktır: Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen'den Kritik Uyarı

TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, hasat sezonunun devam ettiği bu günlerde çiftçilerin maliyetleri düşürmek amacıyla başvurduğu anız yakma yönteminin, toprağın verimliliğini yok ederek geleceğimizi tehdit ettiğini belirtti.

GÜNDEM - 26-05-2025 18:34

TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, hasat sezonunun devam ettiği bu günlerde çiftçilerin maliyetleri düşürmek amacıyla başvurduğu anız yakma yönteminin, toprağın verimliliğini yok ederek geleceğimizi tehdit ettiğini belirtti.

Toprak Verimliliği Tehlikede

Anız yangınlarının toprağın üst katmanında yaşayan faydalı mikroorganizmaları ve solucan gibi canlıları yok ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Öztürkmen, “Organik madde yanıyor, besin döngüsü bozuluyor, toprağın su tutma kapasitesi düşüyor. Bu da uzun vadede verimliliği azaltıyor,” dedi.

Erozyon ve İklim Krizi

Bitki örtüsünün yok olmasıyla birlikte su ve rüzgâr erozyonunun hızlandığını ifade eden Öztürkmen, anız yakmanın aynı zamanda hava kirliliğini artırdığını, karbon salınımına neden olarak iklim krizini derinleştirdiğini söyledi.

Ekonomik ve Çevresel Kayıplar

Anız yangınlarının sadece tarım alanlarını değil, komşu tarlaları, ormanları, enerji ve iletişim hatlarını da tehdit ettiğini hatırlatan Öztürkmen, bu durumun devlete milyonlarca liralık zarar verdiğini dile getirdi.

Çözüm: Anızlı Toprak İşleme

Anız yakmak yerine, anızlı toprak işleme yönteminin tercih edilmesi gerektiğini belirten Öztürkmen, bu yöntemin toprağın organik maddesini koruduğunu, su tutma kapasitesini artırdığını ve erozyonu önlediğini kaydetti.

Şanlıurfa’nın Tarımsal Önemi

Türkiye’deki buğday üretiminin %8’i, mercimeğin %36’sı ve arpanın %11’inin Şanlıurfa’da yetiştiğine dikkat çeken Öztürkmen, il genelinde 5 milyon 330 bin dekarlık hububat tarım alanı bulunduğunu ve bunun yaklaşık yarısında ikinci ürün ekimi yapıldığını belirterek, anız yakma riskine karşı çiftçileri uyardı.

Yasal Yaptırımlar ve Çiftçilere Çağrı

2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında anız yakanlara dekara ceza kesildiğini hatırlatan Öztürkmen, çiftçilerden şu hususlara dikkat etmelerini istedi:

Biçerdöverlerin 10-15 cm yüksekliğinde hasat yapması sağlanmalı,

Anızlar soklu pulluk gibi uygun tarım aletleriyle toprağa karıştırılmalı,

Modern ve sürdürülebilir tarım teknikleri benimsenmeli.

Gelecek Nesillere Karşı Sorumluluğumuz Var

Prof. Dr. Öztürkmen, “Nüfus artarken aynı topraklardan daha fazla ürün almamız gerekecek. Bugün anız yakarsak, sadece kendi geleceğimizi değil, çocuklarımızın gıda güvenliğini de riske atarız,” diyerek sözlerini şu çağrıyla tamamladı:

“Unutmayalım: Anız yakmak, geleceği yakmaktır.”

Günün Diğer Haberleri