ŞANLIURFA – Bediüzzaman Said Nursî’nin naaşının yeriyle ilgili tartışmalar yeniden gündeme geldi. Yazar Abdülkadir İkbal, önceki yıllarda yaptığı araştırmalar ve açıklamalar ışığında, Bediüzzaman’ın naaşının Urfa’dan hiç çıkarılmadığını, şehir içinde farklı bir noktaya nakledildiğini öne sürdü.
İkbal, Bediüzzaman’ın vefatından önce kaleme aldığı “Eddai” şiirinin mezarın geleceğine dair önemli işaretler içerdiğini belirterek, “Şiirde mezarın yıkılacağı, içine yığılacağı ve mezar taşından söz edildiği açıkça görülüyor. Bu ifadeler mezarın Urfa’da olduğuna dair güçlü bir delildir.” değerlendirmesinde bulundu.
1960 askeri darbesinin ardından Dergâh Camisi’ndeki mezarın açıldığını hatırlatan İkbal, “O dönem naaşın bilinmeyen bir yere nakledildiği söylense de yaptığımız çalışmalar bunun gerçeği yansıtmadığını gösteriyor. Merhum Abdülkadir Badıllı da aynı kanaate sahipti.” dedi.
İkbal, Bediüzzaman’ın naaşının bulunduğunu iddia ettiği yeri de tarif etti. Buna göre, Urfa’dan Suruç’a giden yol üzerindeki Bediüzzaman Mezarlığı’na yakın bölgede, Karakoyun Deresi kıyısındaki küçük askerî şehitlik içinde, belirli mezarların kesiştiği noktada naaşın bulunduğunu ileri sürdü. İkbal, şehit Ahmet Yıldırım’ın mezarının hemen kuzeyindeki mezarın Bediüzzaman’a ait olduğunu iddia etti.
Açıklamalarının, kendisine yıllardır yöneltilen sorulara cevap amacı taşıdığını belirten İkbal, “Hem hassasiyeti olanlara bilgi vermek hem de geleceğe belge bırakmak istedim.” ifadelerini kullandı.