ŞANLIURFA – Şanlıurfa İl Kadın Platformu, Fatma Çakmak adlı kadının, evli olduğu ve Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi Eğitim Birimi’nde görev yaptığı öne sürülen eşi Yasin Çakmak tarafından ağır fiziksel şiddete maruz kaldığını ve kesici aletle öldürülmeye çalışıldığını belirterek yazılı bir açıklama yaptı.
Platform tarafından yapılan açıklamada, olayın 12 Ocak’ta yaşandığı, Fatma Çakmak’ın çocuklarının komşulara haber vermesi üzerine komşuların müdahalesiyle hayatta kaldığı ifade edildi. Ağır yaralanan Çakmak’ın hastaneye kaldırıldığı, tedavisinin tamamlanmadan taburcu edildiği, aynı gün gözaltına alınan failin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı kaydedildi.
Açıklamada, Fatma Çakmak’ın halen açık ölüm tehditleri altında yaşamak zorunda bırakıldığı belirtilerek, “Devlet, adalet ve koruma mekanizmaları yine kadını değil faili korumaktadır” denildi.
Fatma Çakmak’ın beyanlarına yer verilen açıklamada, 14 yıl boyunca sistematik fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığı, boşanma talebini dile getirdiği gün bayıltıldığı, kesici aletle saldırıya uğradığı sırada çocuklarının da şiddete tanık olduğu, fail tarafından ‘yarım bıraktığı işi tamamlamak’ şeklinde tehditler almaya devam ettiği ifade edildi.
Şanlıurfa İl Kadın Platformu açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Kadına yönelik her türlü şiddet politiktir. Bu olay münferit değil, cezasızlık politikalarının bir sonucudur. Fail erkek, üniformasından aldığı güçle şiddet uygulamaktadır. Kadınların şikâyetleri görmezden gelinirken, failler serbest bırakılmaktadır. Devlet, önlemek istemediği erkek şiddetinin ortağıdır.”
“Aile yılı” ilan edilmesine de tepki gösterilen açıklamada, “Hangi aile, işkenceyle öldürülmeye çalışılan kadınların aileleridir? Hangi değer, kadınların yaşam hakkından daha kutsaldır?” soruları yöneltildi.
Platform, Fatma Çakmak için derhal etkin ve sürekli koruma sağlanmasını, fail hakkında tutuklama kararı verilmesini, şiddet faillerinin adli kontrolle serbest bırakılmasına son verilmesini ve kadınların yaşam hakkını hiçe sayan kamu görevlileri hakkında işlem başlatılmasını talep etti.
Açıklama, “Fatma Çakmak yalnız değildir. Erkek şiddetine, cezasızlığa ve devletin ihmallerine karşı susmuyoruz, vazgeçmiyoruz” ifadeleriyle son buldu.
Şanlıurfa Valiliği’nden Suruç’taki Çocuklarla İlgili Açıklama
11:57 - GÜNDEM