Avrupa İklim Değişikliği Bilimsel Danışma Kurulu (ESABCC) üyesi Maarten van Aalst, kıtanın hazırlıksızlığının bedelini şimdiden ödediğini ancak daha sıcak bir geleceğe uyum sağlamanın kısmen “sağduyu ve kolay elde edilebilir bir şey” olduğunu söyledi.
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay'da iklim merkezini yönetmiş ve şu anda Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (KNMI) genel müdürü olan van Aalst, “Zor bir görev, ama aynı zamanda oldukça yapılabilir bir görev. Çok zor değil” dedi.
Bazı önde gelen iklim bilimcilerini umutsuzluğa düşüren bu dramatik sıcaklık artışı, dünya liderlerinin 2015'te Paris Anlaşması'nı imzaladıklarında hedefledikleri küresel ısınma seviyesinin iki katı olacaktır. ESABCC, yetkililerin daha da sıcak senaryoları test etmelerini önerdi.
İklim değişikliğinin şiddetlendirdiği aşırı yağışlar, 2021'de Almanya'nın Ahr vadisinde 134, 2024'te ise İspanya'nın Valensiya bölgesinde 229 kişinin ölümüne neden oldu. Kıta genelinde, yaz sıcağı her yıl on binlerce insanın ölümüne yol açıyor; yapılan çalışmalar, ölüm oranının yarısından üçte ikisine kadarının fosil yakıt kirliliğinin neden olduğu sıcaklık artışına bağlı olduğunu gösteriyor. Bu arada, geçen yılki orman yangınları, bilim insanlarının şimdiye kadar kaydettiği en büyük Avrupa alanını yakıp kül etti.
Geçtiğimiz hafta, Portekiz, en az 16 kişinin ölümüne ve tahmini 775 milyon Euro hasara yol açan benzeri görülmemiş bir dizi fırtınanın ardından iklim adaptasyon planları hazırlamaya çağrıldı.
ESABCC raporu, AB'nin iklim riski değerlendirmelerini zorunlu kılmasını, iklim direncini tüm politikalara entegre etmesini ve koruyucu önlemlere, özel kaynaklar da dahil olmak üzere daha fazla para aktarmasını tavsiye ediyor.
Son Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporunun yazarlarından biri olan Van Aalst, en önemli mesajın dünyanın bu kadar aşırı derecede ısındığı bir gelecekten kaçınmak olduğunu söyledi.
“IPCC, bunun hızla artan risklerle çok sorunlu bir gelecek olduğu konusunda net. Ve bir dizi risk için, uyum sağlama sınırlarına ulaşacağız.” dedi.
Hibya Haber Ajansı