Eylül ayında %19’dan %18’e indirilen politika faiz oranı, Ekim ayında 200 baz puan daha indirilerek %16 seviyesine güncellendi. Faiz kararı ardından yükselişe geçen döviz kurları rekor tazeledi. Dolar/TL paritesi 9.48 seviyesinin üzerini test ederken, Euro/TL kuru 11 liranın, Sterlin ise 13 liranın üzerine yükseldi.
TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı ardından açıklanan karar metninde ilk kez iklim ve çevre kaynaklı risklerden bahsedildi. Eylül ayı toplantısında olduğu gibi bu toplantının karar metninde de önceki dönemlerde uygulanan yüksek faiz oranından dolayı ticari kredilerde meydana gelen daralmadan bahsedilmiş olup, geçtiğimiz aydan farklı olarak bireysel kredilerde makroihtiyati politika çerçevesinin olumlu etkilerin görülmeye başlandığı belirtildi.
Yayınlanan karar metninin içeriğinde en önemli bölüm ise, yıl sonuna kadar faiz indirimi için sınırlı bir alanın kaldığının belirtilmesi olarak değerlendirilebilir. Eylül ayı toplantısı sonrasında yayınlanan karar metninde bulunmayan “politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı“ ibaresi, yıl sonuna kadar yapılacak toplantılarda faiz indirimlerinin daha az oranlarda gerçekleşebileceğini gösteriyor.
TCMB Kararının Piyasa Etkileri
TCMB faiz kararı ardından Türk lirasında yaşanan değer kaybına paralel olarak BİST100 endeksi de hızla değer kaybetti. Gün içinde 1430 puan seviyesinde yatay hareket eden BİST100 endeksi para politikası kararının ardından 1417 puan seviyesine kadar gerilemesinin ardından Ereğli, Ford ve Tüpraş hisselerinde yaşanan değer artışıyla birlikte 1444 puana kadar yükseliş yaşandı.
Hisse senedi piyasası özelinde bakıldığında döviz kurlarında yaşanan yükselişle birlikte dolar bazlı olarak oldukça düşük fiyat seviyelerine gerileyen Borsa İstanbul’a yatırımcı ilgisi ilerleyen dönemde artmaya başlayabilir. Bu kapsamda TCMB tarafından yapılan faiz indiriminin konut sektöründe talep artışına neden olması durumunda GYO şirketlerine talebin arttığını görebiliriz. Diğer yandan, karar metninde de bahsedildiği gibi bireysel kredilerde artış yaşanması durumunda, düşen mevduat faizleriyle birlikte bankacılık endeksine yeni bir yükseliş rallisi başlayabilir. Döviz kurunda yaşanan artışın ihracat bakımında güçlü olan şirketlerin gelirlerini artırması durumundaysa sanayi endeksinde pozitif bir tablo yaşanabilir.
Diğer yandan döviz kurunun yükselmesi ve enerji maliyetlerinde artışın neden olduğu girdi maliyetlerin yükselmesi, yurtiçi üretimde yavaşlama meydana getirebilir. Girdi maliyetlerinde dövize ve enerji kalemlerine duyarlılığı yüksek olan şirketlerin ilerleyen dönemde brüt kar marjlarında azalma meydana gelebilir.
Kaynak ALB Forex
Hibya Haber Ajansı