Çin: 4Ç21 GSYİH yıllık %4 büyüdü

Çin’de 4Ç21’de GSYH geçen yılın aynı dönemine göre %4 büyürken; beklenti olan %3,3’ün üzerinde olmasına rağmen önceki çeyreğin büyüme performansı %4,9’un altında kaldı.

GÜNDEM - 17-01-2022 11:00

Çin’de 4Ç21’de GSYH geçen yılın aynı dönemine göre %4 büyürken; beklenti olan %3,3’ün üzerinde olmasına rağmen önceki çeyreğin büyüme performansı %4,9’un altında kaldı. GSYH yavaşlaması böylece 2021’in sonuna doğru %4’e doğru uzanmış oldu. Büyüme %5 bareminin altına doğru itilirken, krizdeki gayrimenkul sektörü ve azalan tüketim harcamalarının büyümeyi aşağı çeken etkileri hissedilmektedir. Bu, Kovid-19'un ekonomiyi ilk kez alt üst ettiği 2Ç20’de %3,2'ye düşen büyümeden bu yana en yavaş hız olurken; tüm yıl genişlemesi ise (YTD) %8,1 oldu. Dönemsel GSYH büyümesi ise 4Ç21 döneminde %1,6 oranında gerçekleşti.

 

Daha sık frekanslı verilere baktığımızda; perakende satışlarda yıllık değişim Aralık’ta %1,7 olurken, sanayi üretimi ise Aralık’ta %3,8 arttı. Sanayi üretimi artışı, yılın ilk üç çeyreğinde %12'ye yakınken, Ekim'de yıllık %3,5'e ve Kasım'da %3,8'e yavaşlamıştı. Hizmet sektörü faaliyeti ise, ilk üç çeyrekte %16,3 büyürken Ekim'de yıllık %3,8 ve Kasım'da %3,1 artış kaydetti. Virüs salgınlarından ve sınırlama önlemlerinden kaynaklanan darbe nedeniyle Aralık ayında daha fazla yavaşlama olmuş görünüyor. Sanayi ve hizmet sektörü çıktıları, büyümedeki yavaşlamayı ortaya koyuyor. Ocak-Aralık sabit varlık yatırımı %4,9, Ocak-Aralık emlak yatırımı ise %4,4 oranında artış gerçekleştirdi. Önceki veri dönemine ait (Ocak-Kasım dönemi) verilerden birincisinde %5,2’den ve ikincisinde %6’dan yavaşlama var. Aralık’taki ivme kaybını ortaya koyuyor.

 

Ekim'deki elektrik kesintileri ve Ekim ortasından bu yana devam eden Covid-19 alevlenmeleri büyüme üzerindeki baskıyı artırırken, likidite sıkıntısı yaşayan emlak sektörünün kriz potansiyeli genel ekonomik büyüme üzerinde tehdit oluşturmaktadır. Enerji krizinin çözümlenmesi, sanayideki yavaşlamanın boyutunu azaltacak ve sektörlerde toparlanma sağlayacaktır. Konut stoklarının azaltılması, emlak sektöründeki nakit krizinin çözümü açısından önemli ve iç talep de buna destek vermeli.

 

Bu ortamda Çin Merkez Bankası’nın gevşeme hareketleri de gelmeye devam ediyor. PBOC, 7 günlük ters repo oranını %2,2’den %2,1’e ve 1 yıllık MLF kredi faizini %2,9’dan %2,85’e çekti. 20 Ocak’ta da LPR oranında indirim gelmesi bekleniyor. PBOC, büyümeye destek vermek ve kredileri rahatlatmak için kısa ve orta vadeli faizleri düşürme eğilimini sürdürüyor.

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

Günün Diğer Haberleri