TCMB faizleri sabit bırakırken faiz-enflasyon farkı artıyor, USD/TRY’de sular ısınıyor

17.02.2021 Perşembe (Yarın) TCMB faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentileri Merkez Bankası’nın faizleri % 14.00’te sabit bırakacağı şeklinde.

GÜNDEM - 16-02-2022 15:30

17.02.2021 Perşembe (Yarın) TCMB faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentileri Merkez Bankası’nın faizleri % 14.00’te sabit bırakacağı şeklinde. Bende TCMB’nin faizleri sabit bırakacağı düşüncesindeyim. Ancak bunun hata olacağını ve enflasyonun arttığı bir ortamda reel faizlerin daha da gerilemesinin eninde sonunda kur patlamasına yol açacağı uyarısında bulunalım. Peki Merkez Bankası faiz kararı sonrası bunun piyasalara nasıl yansıması olacak ?

Dünya genelinde enflasyon hız kesmiyor. Gıda fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra dünyanın enerji krizine savrulması bunun yanında bazı malların arz tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle fiyatlarında gördüğümüz yükseliş, dünya genelinde korona virüs sınırlamalarının kaldırılması sonrası tüketici harcamalarında yaşanan artış ve son olarak ücretlerin sert yükselmesi dünya genelinde enflasyonun kalıcı olacağını göstermekte. Uzun süredir enflasyonun kalıcı olacağının zaten altını çiziyoruz. Böyle bir ortamda Fed, Mart ayında tahvil alım programını (tapering) sonlandıracak ve faiz artışına gitmeye hazırlanıyor. Bu sene Fed’in 5 kez faiz artıracağını düşünüyordum ancak ABD’den son gelen TÜFE ve ÜFE rakamları enflasyonun en az Nisan ayına kadar yükselişine devam edeceğini göstermekte. Bana göre Fed artık bu yıl kalan 7 toplantısının hepsinde 25 baz puanlık faiz artırımı yapabilir. Fed ayrıca Haziran ayından itibaren de bilanço azaltımına gidecek olması doların piyasada zor bulunmasına ve daha yüksek maliyetten bulunmasına sebep olacaktır. Buda şüphesiz ki piyasa faizlerinin daha yükselmesi, daha fazla maliyetle borçlanılması ve küresel piyasalarda doların tüm para birimlerine karşı yükseleceğine işaret etmekte. Gelişmekte olan ülkeler bu durumdan en çok etkilenecektir. Maalesef bu ülkelerin başında Türkiye’de gelmektedir.Fed’in sıkılaştırmada gaza basması dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselişine devam edeceğini göstermekte. Dünya genelinde artacak borçlanma maliyetleri ve dünyada artık ucuz para bulmanın imkansız olacağı bir yapıda cari açık veren ve döviz ihtiyacı olan ülkelerin ekonomilerinde ciddi bozulmalar görülecektir. Bu durumda özellikle gelişmekte olan ülkelerden ciddi sermaye çıkışlarının yaşanmasını bekliyoruz. Türkiye’de bu durumdan en olumsuz etkilenecek ülkelerden birisi olacaktır.

Merkez Bankası’nın faiz indirmesi halinde kurdaki yükselin devam edeceğini ve kurun bir yerde dengeye geleceğinin sanılmasının büyük hata olacağı uyarısında bulunalım. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, 11 Şubat 2022 itibarıyla kur korumalı mevduat hesaplarındaki tutarın 349 milyar liraya (yaklaşık 19 milyar dolar) yükseldiğini açıkladı. Aynı tarihte BDDK verilerine göre vatandaşlar 20 Aralık’tan bu yana 5.2 milyar dolar bozdururken şirketler 8.8 milyar dolar bozdurmuşlar yani totalde 14 milyar dolar. Normalde KKM nedeniyle döviz bozumunun TCMB rezervlerinde artışa sebep olması gerekirken TCMB rezervlerinin 20 Aralık’tan bu yana daha da düşük seviyede olduğunu izliyoruz. Bu da bize kuru tutmak için arka kapı müdahaleleri ile yani kamu bankaları aracılığıyla döviz satışının devam ettiğini gösteren bir unsur.

Önümüzdeki dönemde özellikle kurun birikimli etkileri bir süre daha devam edecektir. Gelen zamlar, gıda ve enerji fiyatlarındaki yükseliş enflasyondaki yükselişin devam edeceğini bize göstermekte. Reel faizler noktasında reel faizlerin giderek düşmesi kur sıçramalarını tetiklemekte. Geçen senenin yılbaşında benzerlerimize göre pozitif reel faiz veren tek ülke iken bugün negatif reel faizin en çok yükseldiği ülke konumuna geçmemiz 23 Eylül’den bu yana kurun yaklaşık % 60 değer kaybetmesine oldu. Güven probleminin yarattığı soruna birde reel faizlerde negatif bir durum eklenirken yurtiçinden para çıkışları yaşanıyor. Bu durum dolarizasyonu da artırmakta Dolarizasyon 2001 krizindeki seviyesini de aşarak % 62 seviyesine yükselmiş bulunmakta. Ayrıca bundan sonra dünya genelinde doların değer kazanacağı bir süreç bizi beklerken bu durum kurlarda tarihi zirvelerin devam edeceğini göstermekte.

BİST100 tarafında 2100 direnci oldukça önemli. Bu seviye kırılmadığı sürece yeni bir yükselişten bahsedemeyiz. Küresel borsaların seyri de fiyatlamalarda belirleyici olacak unsurlardan bir tanesi olacaktır.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda USD/TRY için 13.85 seviyesi oldukça kritik. Bu seviyenin üzerinde alımların hızlanmasını bekliyoruz. Ancak 13.85 seviyesi kırılmadığı sürece dolarda yatay eğilim bir süre daha devam edebilir.

Yukarıda 13.85 seviyesinin üzerinde önce 14.52 ve arkasından 16.23 direncine doğru yükseliş yaşanabilir.

Aşağıda ise 13.00 seviyesinin altında önce 12.12 ve arkasından 10.64 desteğine kadar düşüşler görülebilir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda BİST100’de aşağı yönlü eğilim devam ediyor. 2100 seviyesinin altında satış baskısı ön planda olacaktır. 2100 seviyesi kırılması halinde tekrar yükseliş hareketi başlayabilir.

Yukarıda 2064 seviyesinin üzerinde önce 2100 ve arkasından 2185 direncine doğru yükseliş yaşanabilir.

Aşağıda ise 1976 seviyesinin altında önce 1919 ve arkasından 1846 desteğine kadar düşüşler görülebilir.

Kaynak Onur Altın
Hibya Haber Ajansı

Günün Diğer Haberleri