Karataş: Referandum Ertelenmeli.!

Kısa adı TUBDER olan Toplumsal Uzlaşı ve Barış Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Siyaset Bilimci Kenan Karataş’la Anayasa değişikliğine yönelik 16 Nisan’da yapılacak olan referandum sürecini değerlendirdik.

1150 kez okundu.
Karataş: Referandum Ertelenmeli.!

Türkiye’nin içinde bulunduğu konjonktürün referandum için uygun olmadığını, ortaya çıkabilecek her iki sonuçta da  kaosa yaşanma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eden Karataş, sözlerinin devamında şunları söyledi:

 

Bulmacalarda çık sık karşılaştığımız bir soru vardır; etrafı suyla çevrili kara parçası nedir? Ben bu soruyu şu şekilde uyarlıyorum, etrafı düşmanla çevrili ülke hangisidir? Hiç düşünmeden Türkiye diyeceğinizi hissedebiliyorum. Evet! Ne yazık ki dört bir yanımız düşman devletlerle ve yabancı istihbarat ajanlarıyla adeta ahtapot misali sarılmış durumda. Sizler güçlü bir Türkiye için referandumu zorunlu görebiliyor olabilirsiniz, bakış açınız sizi bu sonuca götürüyor olabilir. Ama biz pencereye farklı bir açıdan bakmak ve öyle değerlendirmek durumundayız, duygusal ve kişisel düşünme gibi bir lüksümüz yok. Çünkü en ufak bir hata bu gemiyi karaya sürükleyebileceği gibi halkımızı da mülteci konumuna düşürebilir.

 

Hemen bir yanlış algıyı düzeltmem gerekiyor. Benim bu açıklamalarım “Hayır” gibi algılanmamalı, ben sadece şuan şartların referandum için uygun olmadığını gündeme getirmek istiyorum. Nedenine gelince, Almanya ve Amerika ile yaşanan diplomatik kaos, Irak savaşı, Suriye’de yaşanan belirsizlik, Fırat Kalkanı harekatı ve PKK ile devam eden çatışma süreci yabancı istihbarat ajanlarının iştihanı kabarmakta ve bunu sandıkta kullanmak istemektedirler.

ABD başta olmak üzere birçok emperyal düşüncenin, muhalefet partilerinin, Fetö ve PKK’nin sandık sonucunu lehlerine çevirme planları olduğunu ifade eden Kenan Karataş, bugüne kadar dile getirilmeyen konulara değinmeye devam etti.

“Altını çizerek söylüyorum; şayet referandum sonucu “Hayır” ile sonuçlanırsa sömürgeci devletler başta olmak üzere iç muhalefet, Fetö ve Örgüt Sn. Cumhurbaşkanımızın yenilgisini ve meşruiyetini kaybettiği yönünde ki propogandasını ön plana çıkararak kamuoyunda yıpranmasını sağlayacaklardır. Bu nedenle gerek Cumhurbaşkanımız ve gerekse Başbakanımız bu riski göze almamalı, diye düşünüyorum. OHAL, referandumu ertelemeye olanak sağladığı için de ertelemede bir sorun yaşanmayacak, tepkiyle karşılaşılmayacaktır.

Gelelim “Evet” sonucuna; Amerika’nın Irak işgalinde ki bahanelerinden biri de tek adam teziydi. Referandumun “evet” ile sonuçlanması durumunda bunu fırsat bilen emperyal devletler Cumhurbaşkanının sahip olacağı yetkileri dünya kamuoyuna farklı bir şekilde yansıtarak, kabul edilemez olduğu teziyle müdahale sürecine hız vereceklerdir. Ve suikast dahil olmak üzere birçok yol denenmek suretiyle Cumhurbaşkanımızı siyasetten uzaklaştırmak veya etkisiz hale getirmek isteyeceklerdir. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı etkisiz hale getirmeleri durumunda kendilerine biat eden yeni başkan arayışları başlayacak ve yeni anayasayı kendi lehlerine kullandıracaklardır.

İzah etmeye çalıştığım bu kaygılarımdan dolayı referandumun ertelenmesi gerektiğini düşünüyorum. 2019’da yapılması düşünülen genel seçimlerinden önce daha detaylı ve daha rahat düşünme şartları oluşturulduktan sonra referandum yapılması bizde daha mantıklı ve sağlıklı olacaktır.” Diyerek sözlerine son verdi.                       

   

Kenan Karataş roportaj                        

Karataş: Referandum Ertelenmeli.!
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi