Dilek Öcalan Samsun'da mevsimlik tarım işçilerine yönelik saldırı sordu

HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan Samsun'da mevsimlik tarım işçilerine yönelik saldırıya ilişkin Soru Önergesi

817 kez okundu.
Dilek Öcalan Samsun'da mevsimlik tarım işçilerine yönelik saldırı sordu

Halkların Demokrasi Partisi Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, Samsun'da mevsimlik tarım işçilerine yönelik saldırı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide SARIEROĞLU sordu.

Şanlıurfa Milletvekili Dilek ÖCALAN Şöyle:

Hiçbir sosyal güvenceye sahip olmaksızın ağır emek sömürüsü koşullarında çalıştırılan,  sağlıksız ve güvenliksiz ortamlarda kalmaya zorlanan mevsimlik tarım işçileri çoğunlukla Kürt işçilerden oluşmaktadır. Bu işçiler aynı zamanda etnik, kültürel ve siyasal farklılıklarından ötürü gittikleri yerlerde ayrımcılık,  her türlü ırkçı saldırı ve tacize de maruz kalmaktadırlar.

Özellikle son dört ay içerisinde Manisa, Kütahya, Konya gibi batı illerinde,  Kürt işçilere dönük ırkçı saldırılar gerçekleşmiştir. Son olarak, Samsun’da; 07.08.2017 tarihinde mevsimlik tarım işçilerine silahlı saldırı düzenlenmiştir. Urfa’nın Viranşehir İlçesi’nden fındık işçisi olarak Samsun’un Termene ilçesine giden Kürt tarım işçilerinin kaldıkları çadıra silahlı saldırı düzenlenmiştir. Silahlı saldırıda, 36 yaşındaki kadın tarım işçisi Perihan Akın hayatını kaybederken, 27 yaşındaki Nurcan Patak ise yaralanmıştır.

Bu bağlamda;

1- Samsun’un Termene ilçesi Bafracalı Mahallesi’nde gerçekleşen ve bir kadının yaşamını yitirmesine neden olan silahlı saldırı olayını kim veya kimler yapmıştır?  Bu kişi veya kişiler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

2-  Son bir yıl içinde Kürt illerinden Batı illerine gelen mevsimlik işçilere yönelik kaç ırkçı saldırı ve linç girişimi olayı gerçekleşmiştir? Bu saldırıları gerçekleştirenler hakkında herhangi bir cezai işlem uygulanmış mıdır?

3- Mevsimlik tarım işçilerine yönelik gerçekleştirilen saldırılarda bu güne kadar kaç kişi yaşamını yitirmiş? Bunlardan kaçı kadın, kaçı çocuktur?

3- Mevsimlik tarım işçilerinin bu tür ırkçı saldırılara uğramaması, can ve mal güvenliklerinin korunması için ne tür önlemler alınmaktadır?

4- Mevsimlik işçilerin etnik, kültürel ve siyasal farklılıklarından ötürü gittikleri yerlerde maruz kaldıkları ayrımcılık, ırkçılık ve tacizi engellemek amacıyla bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir?

5- Mevsimlik işçilere yönelik bu tür saldırıların artarak devam etmesinin sıradan adli bir vaka olarak değerlendirilmesinden ziyade politik olarak nedenlerinin ve sonuçlarının araştırılacağı bir çalışma gündeminizde var mıdır?

 

 

 

 

 

 

 

Dilek Öcalan Samsun'da mevsimlik tarım işçilerine yönelik saldırı sordu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
 Zafer Partili Bayır'dan İran-İsrail gerginliği açıklaması
Zafer Partili Bayır'dan İran-İsrail gerginliği açıklaması
İsrail’in Gazze Şeridi’nin merkezindeki operasyonları devam ediyor
İsrail’in Gazze Şeridi’nin merkezindeki operasyonları devam ediyor