Federe Kürdistan Hükümeti referandumu askıya aldı ateşkes çağrısı yaptı

Irak'ın havaalanı ve sınır kapılarını teslim etmesi için tanıdığı süre bitmek üzereyken Federe Kürdistan Bölgesi, bağımsızlık referandumunun sonuçlarını askıya aldı, Bağdat'a da “ateşkes” çağrısı yaptı.

1062 kez okundu.
Federe Kürdistan Hükümeti referandumu askıya aldı ateşkes çağrısı yaptı
Federe Kürdistan Bölgesel Hükümeti, saat 02.00 sıralarında resmi internet sitesinden yayınladığı açıklama ile Bağdat ile Federe Kürdistan Bölgesel Hükümeti arasında yaşanan çatışmaların durdurulması için yaklaşım belirledi. Çözüme dair tutumunu 3 madde ile izah eden Bölgesel Hükümet, bağımsızlık referandumunun sonuçlarını askıya alma kararı vererek, Bağdat'a "ateşkes ve diyalog" çağrısı yaptı.
 
Açıklamada ayrıca, Bağdat yönetimiyle Irak anayasası çerçevesinde görüşmeye hazır olunduğu vurgulandı. 
 
Açıklamada Irak hükümetinin şimdiye kadar dile getirdiği ve kriz nedeni saydığı petrol sahaları, havaalanı ve sınır kapılarına ilişkin Hewler'in tutumunun ne olduğuna ise değinilmedi. 
 
Bağdat yönetimi, Hewler yönetimine, Hewler Havaalanı ve İbrahim Xelil (Habur) sınır kapısının idaresini bugün saat 12.00'ye kadar merkezi yönetime devretmesi için zaman tanımıştı. Herkesin bugün Hewler'e doğru yeni bir saldırının başlayıp başlamayacağını beklediği bir sırada Hewler'in böyle bir açıklama yapmasının bu saldırıları önleme amaçlı olduğu düşünülüyor. 
 
Federe Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nden yapılan açıklamasının tam metni şöyle:
 
"Irak ve Kürdistan'ın karşı karşıya olduğu gerginlik ve tehlikeli durum karşısında, hepimizin, bu durumun Irak güçleri ve Pêşmerge arasında daha ileri bir savaşa dönüşmesini engelleme konusunda tarihi bir sorumluluğu var.
 
16 Ekim 2017 tarihinde Irak güçleri ve Pêşmerge arasında başlayan çatışmalar ve saldırılar, iki tarafa da zarar verdi. Bu durumun devam etmesi, daha çok kanın akmasına ve hatta Irak'ın bileşenlerinin sosyal anlamda birbirinden kopmasına yol açabilir.
 
İki taraf arasındaki savaşın kazananı olmayacağı açıktır. Aksine, iki tarafa da yaşamın her alanında büyük zararlar verecektir. Bu nedenle, Kürdistan ve Irak halklarına karşı olan sorumluluğumuz gereği, Irak hükümetine, Irak kamuoyuna ve dünyaya şunları açıklıyoruz:
 
1- Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm çatışmaların ve her türlü askeri operasyonun acil şekilde sonlandırılması talebimizi.
 
2- Irak Kürdistanı'nda yapılan referandumun sonuçlarının askıya alındığını.
 
3- Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve federal hükümet arasında Irak anayasası temelinde görüşmelere başlanması isteğimizi."
 
http://www.mezopotamyaajansi.com/tum-haberler/content/view/3673
edere Kürdistan Hükümeti referandumu askıya aldı ateşkes çağrısı yaptı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi