Tarihi Balıklıgöl Platosu Meclis Gündemine Taşındı!

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan Balıklıgöl Platosunda yenileme adı altında yapılan fakat 4 asırlık Rızvaniye Camii ve Medresesi'ne zarar verdiği iddia edilen çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a sorarak TBMM gündemine taşıdı.

779 kez okundu.
Tarihi Balıklıgöl Platosu Meclis Gündemine Taşındı!

Milletvekili Öcalan,  Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin, geçtiğimiz yıl tarihi Balıklıgöl platosunda gerçekleştirdiği alt ve üst yapı yenileme çalışması ile ilgili olarak soru önergesi verdi.  Öcalan soru önergesinde belediyenin yaptığı çalışmalar sırasında 4 asırlık Rızvaniye Camii ve Medresesinin zarar gördüğünü, medresenin yanında bulunan amfi tiyatro alanını yıkarak, çalışmalardan önce medrese duvarına yaklaşık 10 metre uzaklıkta bulunan amfi tiyatroyu medrese ile birleştirerek inşa ettiği iddia etti.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan’ın cevaplanması için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a verdiği soru önergesinde şunları sordu;

  • Türkiye’nin en önemli kültür miraslarından biri olan tarihi Balıklıgöl platosunda, bu türden bir yenileme çalışmasına gidilmesinin nedenleri nelerdir?
  • Bu türden bir yenileme çalışmasına gidilirken, konunun uzmanı bir ekip ile çalışılmış mıdır?
  • Beton yapıların, tarihi yapıların en az 10 metre uzağına inşa edilmesi gerektiğini belirten uzman görüşü alınmayarak, medrese duvarının dibine inşa edilen amfi tiyatronun yapı için büyük tehlike yaratmasına izin verildiği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise bu izin bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Dahilinde ise, yapı izni verilmesinin gerekçesi ya da gerekçeleri nelerdir?
  • 14 Kasım 2017 tarihinde Şanlıurfa  Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na ilettiği amfi tiyatro projesine mimari çizim ve sunuş ile standartlara uygun olmadığı gerekçesiyle onay verilmediği, buna rağmen belediyenin kurul kararını ciddiye almayıp projeyi uyguladığı, amfi tiyatronun medresenin siluetini kapatarak ve medrese duvarıyla birleştirilerek yeniden inşa edilmesiyle, tiyatronun yapısal ağırlığının 4 asırlık medrese duvarına bindiği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise 4 asırlık bir tarihi yapının bu derece riske edilmesini bakanlığınız hangi gerekçe ile açıklamaktadır?
  • Amfi tiyatronun yıkılarak, medreseyle arasına mesafe konularak inşa edilmesi gerektiği kararını 30 Ocak 2018 tarihinde Urfa Büyükşehir Belediyesi'ne ileten koruma kurulunun, amfi tiyatro ile medrese arasına toprak dolgu yapılarak yeşil alan yapılmasını istediği fakat Urfa Büyükşehir Belediyesi’nin 8 aydır koruma kurulunun kararını uygulamayarak 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununu ihlal ettiği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru ise bakanlığınızın bu ihlal ile ilgili herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır? Sorumluların açığa çıkarılmasına dair herhangi bir yasal süreç başlatılmış mıdır?
  • Urfa Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından Urfa Büyükşehir Belediyesi'nin kurul kararını uygulamadığının doğrulandığı iddia edilmektedir. Koruma Müdürlüğü’nden konu ile ilgili herhangi bir görüş alınmış mıdır?"

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Ömer ÖCALAN Şanlıurfa Milletvekili

Basından edinilen bilgilere göre Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin, geçtiğimiz yıl tarihi Balıklıgöl platosunda gerçekleştirdiği alt ve üst yapı yenileme çalışması esnasında 4 asırlık Rızvaniye Camii ve Medresesinin zarar gördüğü, belediyenin medresenin yanında bulunan amfi tiyatro alanını yıkarak, çalışmalardan önce medrese duvarına yaklaşık 10 metre uzaklıkta bulunan amfi tiyatroyu medrese ile birleştirerek inşa ettiği iddia edilmektedir.

Bu bağlamda;

1)    Türkiye’nin en önemli kültür miraslarından biri olan tarihi Balıklıgöl platosunda, bu türden bir yenileme çalışmasına gidilmesinin nedenleri nelerdir?

2)  Bu türden bir yenileme çalışmasına gidilirken, konunun uzmanı bir ekip ile çalışılmış mıdır?

3)     Beton yapıların, tarihi yapıların en az 10 metre uzağına inşa edilmesi gerektiğini belirten uzman görüşü alınmayarak, medrese duvarının dibine inşa edilen amfi tiyatronun yapı için büyük tehlike yaratmasına izin verildiği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise bu izin bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Dahilinde ise, yapı izni verilmesinin gerekçesi ya da gerekçeleri nelerdir?

4)            14 Kasım 2017 tarihinde Urfa Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na ilettiği amfi tiyatro projesine mimari çizim ve sunuş ile standartlara uygun olmadığı gerekçesiyle onay verilmediği, buna rağmen belediyenin kurul kararını ciddiye almayıp projeyi uyguladığı, amfi tiyatronun medresenin siluetini kapatarak ve medrese duvarıyla birleştirilerek yeniden inşa edilmesiyle, tiyatronun yapısal ağırlığının 4 asırlık medrese duvarına bindiği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise 4 asırlık bir tarihi yapının bu derece riske edilmesini bakanlığınız hangi gerekçe ile açıklamaktadır?

5)   Amfi tiyatronun yıkılarak, medreseyle arasına mesafe konularak inşa edilmesi gerektiği kararını 30 Ocak 2018 tarihinde Urfa Büyükşehir Belediyesi'ne ileten koruma kurulunun, amfi tiyatro ile medrese arasına toprak dolgu yapılarak yeşil alan yapılmasını istediği fakat Urfa Büyükşehir Belediyesi’nin 8 aydır koruma kurulunun kararını uygulamayarak 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununu ihlal ettiği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru ise bakanlığınızın bu ihlal ile ilgili herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır? Sorumluların açığa çıkarılmasına dair herhangi bir yasal süreç başlatılmış mıdır?

6)    Urfa Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından Urfa Büyükşehir Belediyesi'nin kurul kararını uygulamadığının doğrulandığı iddia edilmektedir. Koruma Müdürlüğü’nden konu ile ilgili herhangi bir görüş alınmış mıdır?

 

 

 

 

                                                                                                      

                

                                                                                                                                                                                                            

 

Tarihi Balıklıgöl Platosu Meclis Gündemine Taşındı!
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi