Fosiller Usta Ellerde Can Buluyor

Geçmişi bin yılları bulan kehribar taşları, Şanlıurfa’da taş işeleme ustalarının elinde hayat buluyor.

2052 kez okundu.
Fosiller Usta Ellerde Can Buluyor

Kehribar, antik ormanlardaki ağaçların reçinelerinin fosilleşmiş biçimi olup, doğanın mücevherlerinden biri olarak biliniyor.

Ağaçların yaralarını kapatmak için salgıladığı reçinenin uzun yıllar sonrası fosilleşmesiyle oluşan kehribar, yüzyıllardır insanlar tarafından ince bir işçilikle takı ve tesbih olarak tekaradan can buluyor.

Soğuk iklime sahip ülkelerde sıkça bulunan kehribar taşının işlenmesinde özellikle Rusya’nın öncülük ettiği belirtiliyor.

Kehribar insaların takı ihtiyaçlarının dışında soğuk algınlığı, guatr, astım, bronşit ve alerji tedavisinde de kullanılıyor.

K24’e konuşan taş işleme sanatçısı Nihat Yıldırım, kehribara ilginin yoğun olduğunu söyledi.

25 yılldır bu sektörde olduğunu belirten Yıldırım, “Kehribara Urfa’da yoğun ilgili gösteriliyor. Takı ve tesbih çalışmalarımız bulunuyor. Ancak burada tesbihe daha çok önem veriliyor. Bizler fabrikasyon ürünler satmıyoruz. Müşterinin isteği üzerine istediği kalitede takı ve tesbih yapıyoruz” dedi.

50 BİN LİRAYA MÜŞTERİ BULUYOR

Kehribarın taşının kalitesine göre değiştiğini belirten Yıldırım, “Kehribarlar iki kısma ayrılıyor. Sıkma ve damla kehribar olarak sınıflandırılıyor. Sıkma kehribar damla kehribara göre biraz daha ucuz oluyor. Damla kehribarın kalitesi yüksek. Dolar üzerinden alışverişi yapılıyor. Dalma kehribarı özellilkle Rusya, Polonya, Ukranya gibi ülkelerde çokça bulunuyor. Kalitesi yüksek olduğundan fiyatları da yüksek oluyor” şeklinde konuştu.

Kehribarı kentte kolye ve tesbih olarak özel sipariş üzerine yaptıklarını söyleyen Yıldırım, “Kehribarı kullanan müşteriler meraklı oluyor. Yoksa kimse bu kadar para vermez takı ve tesbihlere. Bugün damla kehribardan yapılan tesbihlerin fiyatları 2 bin liradan başlıyor, 50 bin liraya kadar çıkabiliyor. O yüzden meraklı olmak lazım. Fiyatın yüksekliği hem kehribarın kalitesi hem de ustanın tecrübesine bağlı”diye konuştu.

HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR

Kentte müşterilerin kehribara ilgi gösterdiğini aktaran Nihat Yıldırım, kehribar taşının ele alınmasıyla vücuda ısı verdiğini belirterek şunları söyledi:

“Kehribar taşı ele alındığı andan itibaren vücuda ısı verir ve soğuk algınlığı yaşayan kişilerin kolye olarak boynuna takması soğuk algınlığını yenmeye yardımcı olur. Soğuk algınlığı, guatr, astım, bronşit ve alerji tedavisi için boyun bölgesinde kullanılıyor. Boğaz ve tiroid enfeksiyonlarının tedavisinde kullanıldığını biliyoruz.”

Orhan Kaya / URFA

 

 

Fosiller Usta Ellerde Can Buluyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi