Mucize Bebek Muhammed Yeniden Yaşama Tutundu

Muhammet Eren Karaduman, tıpta “diyafram hernisi” adı verilen, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasındaki yırtık ile dünyaya geldi. Yalnızca yüzde 50 yaşama şansı bulunan Eren Bebek, bu anomali nedeniyle doğduğu gün ameliyat edildi ve yenidoğan yoğun bakımdaki 24 günlük yaşam mücadelesini kazanarak sağlığına kavuştu. Zorlu geçen günlerin sonunda mutlulukla bebeklerine kavuşan Mehmet Emin ve Esma Karaduman çifti, “O, hayatımızın en büyük mucizesi oldu” sözleriyle mutluluklarını dile getirdi.

794 kez okundu.
Mucize Bebek Muhammed Yeniden Yaşama Tutundu

Solunum sıkıntısının nedeni doğumsal anomali çıktı

Diyarbakır’da yaşayan Mehmet Emin ve Esma Karaduman Çifti, ikinci kez anne-baba olma heyecanı ile dünyaya gelecek çocuklarının hayalini kuruyordu. Ancak bu umut dolu bekleyiş, doğum sonrasında bebeğin solunum sıkıntı yaşaması ile birlikte endişeye dönüştü. Bebek, Memorial Dicle Hastanesi’ne sevk edildi ve burada yapılan tetkikler sonucu, solunum sıkıntısının nedeninin doğumsal bir anomali olan diyafram hernisini nedeniyle oluştuğu belirlendi. Bebeğin ameliyat olması gerekiyordu ve Muhammed Eren’in göğüs ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasındaki yırtık, yüzde 50 yaşam şansı veriyordu.

Göğüs boşluğunu iç organlar kaplamıştı

Aile, bebeğin vakit kaybetmeden ameliyat edilmesi gerektiğini öğrendi ve ameliyatı kabul etti. Memorial Dicle Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Taner Kamacı tarafından gerçekleştirilen cerrahi işlem 2 saat sürdü ve ameliyat sonrası yoğun bakım süreci başladı. 24 günlük yaşam mücadelesini kazanan ve sağlığına kavuşan Muhammed bebeğin tedavi süreci hakkında bilgi veren Op. Dr. Taner Kamacı, “Muhammet Eren’in sol göğüs boşluğu tamamen bağırsak, mide ve karaciğerin sol lobu ile kaplanmıştı. Kalp de sağa doğru itilmiş haldeydi ve sol akciğer hiç gelişemediği için de ortaya çok ciddi bir tablo çıkmıştı. Beş binde bir hastada görülen bu doğumsal anomali ile dünyaya gelen Muhammet Eren’in göğüs boşluğunu dolduran tüm ince ve kalın bağırsaklar ile mideyi karın içine alarak diyafram kasındaki yırtığı tamir ettik” dedi.

Başarılı yoğun bakım süreci

Muhammed bebeğin ameliyat sonrasındaki yoğun bakım dönemini yöneten Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Mehmet Emin Günel de, “Makineye bağlı olarak yoğun bakımda tedavisini gerçekleştirdiğimiz Muhammed Eren’in kontrol filmlerinde sol akciğerinin, cerrahi sonrasında çok iyi bir şekilde açıldığını gördük. Kan gazı değerlerinin de normal değerlere gelmesi üzerine 4’üncü günde hastamızı solunum makinasından ayırdık. Tedavisi tamamlanıp tamamen anne sütü ile beslenir hale geldikten sonra da taburcu ettik” açıklaması yaptı.

“Yaşadığımız büyük şok mutlulukla sonuçlandı”

Bebeklerini yeniden mutlulukla kucağına alan Karaduman Çifti de, “Bebeğimiz için tek çare ameliyattı ve biz umudumuzu hiç kaybetmedik. Yoğun bakım tedavisi sonrası ona sağlıkla kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Adını koymadığımız dönemde kendisine mucize bebek diye hitap ediyorduk. Çünkü O, hayatımızın en büyük mucizesi oldu. Bu duyguyu tarif etmek gerçekten çok zor ve bize bu güzel anları yaşatan hocalarımıza minnettarız” diye konuştu.

Cerrahi ve yoğun bakım tedavisi ile yaşama dönüş

Op. Dr. Taner Kamacı, “göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasında yırtık olması nedeniyle karın içi bağırsak ve organlarının göğüs boşluğuna geçmesi” olarak bilinen diyafram hernisi anomalisinin, 5 bin bebekte bir ortaya çıktığını söyledi. Diyarbakır’da her yıl 8-20 bebeğin bu sorun ile dünyaya geldiğinin altını çizen Op. Dr. Kamacı, “ Diyafram hernisi hastalarının yaklaşık yüzde 30’u daha doğmadan anne karnında yaşamını kaybetmektedir. Canlı doğan bebeklerin yüzde 30-50’si de, eğer yenidoğan yoğun bakım ve çocuk cerrahisinin bulunduğu bir merkezde dünyaya gelmediyse, bu tür merkezlere transferi sırasında kaybedilmektedir. Bu hastalar vakit kaybetmeden doğru teknikler ile ameliyat edildiğinde yaşama şansları yükselmekte ve yine yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki tedavileri ile yaşama dönebilmektedir” ifadelerini kullandı. 

Mucize Bebek Muhammed Yeniden Yaşama Tutundu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi