Kelem üreticileri tarlalarını ekemez duruma geldi

VAN -Bölgenin lahana deposu olarak bilinen Erciş'in o eski günlerinden eser kalmadı. Ekonomik kriz nedeniyle artan mazot, gübre fiyatlarından dolayı tarlalar ekilmiyor. Şahabettin Işık adlı çiftçi, önce çiftçilik yapanların yüzde 80'inin artık bu işi yapmadığını söyledi.

949 kez okundu.
Kelem üreticileri tarlalarını ekemez duruma geldi

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında tarım geliyor. Çiftçilerin artık üretim yapamaz duruma geldiği bölgede özellikle bir dönem çiftçilerin geçim kaynağı olan ürünler ise gittikçe ekilemez oluyor. Lahana (kelem) üretiminde Türkiye'de ilk sıralarda yer alan Erciş'te bu yıl içerisinde binlerce dönümlük alan ekilmedi. Artan gübre, mazot ve giderlerden dolayı para kazanamayan çiftçiler böyle devam etmesi durumunda artık ekim yapmayacaklarını söylüyor. 
 
'BİR KAZANCIMIZ YOK'
 
Tekevler (Yekmal) mahallesinde 10 dönümlük tarlada lahana eken çiftçi Şahabettin Işık (45), yaşanan ekonomik krizden dolayı ektikleri lahanalardan kazanç beklentilerinin olmadığını ifade etti. Bu yıl ektikleri lahananın çapasının Ramazan ayına denk gelmesinden dolayı çok zorlandıklarını ve oruç tutmalarına rağmen sabah saatlerce güneşin altında çalıştıklarını ifade eden Işık, bu kadar zahmete rağmen ektiklerinin karşılığını alamadıklarından yakındı. Devletin çiftçiye destek vermediğini söyleyen Işık, bu durumun böyle devam etmesinin mümkün olmayacağını ifade etti. 
 
'ERCİŞ'TEKİ ÇİFTÇİLERİN YÜZDE 80'İ ARTIK BU İŞİ YAPMIYOR'
 
Önceki yıl 60 TL’ye aldıkları bir gübre torbasının fiyatının bu yıl 170 TL olduğunu belirten Işık, “Yine çiftçi için hayati durumda olan mazot çok pahalı. Yaptığımız işten pişman değiliz ama emeğimizin karşılığını alamadığımız zaman zorumuza gidiyor. Bu bölgede herkes çiftçilik yapıyor ama yaşanan bu ekonomik krizden dolayı çiftçilik yapılamaz durumda. Bu yıl onlarca çiftçi artık bu işi bırakarak evine çekildi. Tarım Kredi Kooperatiflerinden hiçbir şekilde yardım görmüyoruz. Gübreyi kooperatiften almıyoruz çünkü daha pahalı satıyor. Bu yıl gübremizi tüccardan, mazotu petrolden borç aldık. Biz bu lahanayı satarak eve ekmek mi götürelim yoksa borç mu ödeyelim bilmiyoruz. Diyebilirim ki Erciş'te çiftçilerin yüzde 80’i bu işi bıraktı. Kalan yüzde 20’si de mecbur olduğu için yapıyor. Bizim tek umudumuz yaptığımız işin sonunda evimize bir torba un götürüp kışı aç kalmadan geçirmek” diye konuştu. 
 
Ekilen ürünlerle ilgili bir sıkıntıları olduğunda İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden mühendis istediklerini ancak kimsenin kendileri ile ilgilenmediğinden şikayetçi olan Işık, “Devleti bir gün olsun bu tarlada çiftçinin yanında görmedik. Şuan çiftçimize ikinci sınıf muamelesi yapıyorlar. Biz de mecburen özel tarım mühendisleri ile çalışıyoruz. Bu da bize ek bir masraf çıkarıyor. Ben çocuklarıma şunu diyorum artık; ne yaparsanız yapın ama çiftçi olmayın! Çünkü ben 45 yaşındayım ve bugüne kadar çiftçiliğin tek bir yararını görmedim” dedi. 
 
Erciş Ziraat Odası yetkilileri de uygulanan kota ile mazot ve gübre fiyatlarının artmasından dolayı ekinlerin giderek azaldığı bilgisini paylaştı. 

 

Kaynak:MA

Kelem üreticileri tarlalarını ekemez duruma geldi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefonla görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefonla görüştü
Bakan Tekin öğrencilerle birlikte Beşiktaş-MKE Ankaragücü maçını izledi
Bakan Tekin öğrencilerle birlikte Beşiktaş-MKE Ankaragücü maçını izledi