Kabil Havaalanı’ndaki patlamada en az 60 kişi hayatını kaybetti

Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı dışında yaşanan patlamada en az 60 kişinin saldırılarda yaşamını yitirdiği belirtildi.

2208 kez okundu.
Kabil Havaalanı’ndaki patlamada en az 60 kişi hayatını kaybetti

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı dışında bir intihar saldırısı düzenlendi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, havalimanının dışında en az iki patlama meydana geldiğini belirterek, saldırıda ölen ve yaralananlar arasında, siviller ile ABD askerlerinin de bulunduğunu söyledi.

Kirby, patlamanın birinin havalimanının Abbey Kapısı'nın yanında, diğerinin de Baron Oteli'nin yakınlarında meydana geldiğini belirtti. İki ABD'li yetkili, en az bir patlamanın intihar saldırısından kaynaklandığını kaydetti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili, en az 12 ABD askerinin öldüğünü aktardı. BBC'ye konuşan bir sağlık yetkilisi de, en az 60 kişinin saldırılarda yaşamını yitirdiğini açıkladı.

TAHLİYE UÇUŞLARI DURDURULDU

İngiltere ve ABD’nin "terör saldırısı" tehdidi bulunduğunu açıklamasının ardından, 4 ülke Kabil Havalimanı'ndan tahliye uçuşlarını durdurdu. Kanada, Belçika, Hollanda ve Danimarka tahliye uçuşlarına son verdi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiliz uçaklarına binme hakkı bulunan kişilerin çocuğunun ülkeden çıkartıldığını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, dün akşam saatlerinde "terör saldırısı tehdidi olduğu" gerekçesiyle vatan Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı Afganistan'la ilgili yeni güvenlik uyarısında, bölgede bulunan herkese "hemen uzaklaşarak güvenli bir bölgeye geçme ve bir sonraki öneriye kadar orada bekleme" tavsiyesi yapıldı.

Afganistan uyarısında, havalimanı ve çevresinde "yüksek terör saldırısı tehdidi" olduğu ve yoldaki silahlı güçlerin yabancılara yönelik eylemlerinden dolayı "karayoluyla havalimanına gidişlerin aşırı derecede tehlikeli olduğu" duyuruldu.

UYARILAR YAPILDI

İngiliz hükümeti de, Afganistan'dan tahliyelerin 31 Ağustos'ta sona erdirilmesinin planlandığını hatırlatarak bugüne kadar 11 binden fazla kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

Bu uyarıdan birkaç saat sonra ABD'nin Kabil Büyükelçiliği'nden benzer bir uyarı geldi.

ABD'nin Kabil Büyükelçiliği, havalimanındaki üç kapıda bulunan vatandaşlarının hızla uzaklaşması, havalimanına gitmeyi düşünen Amerikan vatandaşlarının da buradan uzak durması uyarısında bulundu.

 

(MA)

Kabil Havaalanı’ndaki patlamada en az 60 kişi hayatını kaybetti
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi