Akkuyu Nükleer uzmanları Mersin’de meslek lisesi öğretmenlerine eğitim verdi

Rusya’da bulunan Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi’nde (MEPhI) Akkuyu NGS işletme personeline yönelik eğitim programını tamamlayan AKKUYU NÜKLEER A.Ş. uzmanları, Mersin ilinde bulunan meslek liselerinde görevli öğretmenlere eğitim verdi.

1788 kez okundu.
Akkuyu Nükleer uzmanları Mersin’de meslek lisesi öğretmenlerine eğitim verdi

Rusya’da bulunan Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi’nde (MEPhI) Akkuyu NGS işletme personeline yönelik eğitim programını tamamlayan AKKUYU NÜKLEER A.Ş. uzmanları, Mersin ilinde bulunan meslek liselerinde görevli öğretmenlere eğitim verdi.

Öğretmenler bu kapsamda, bir hafta boyunca, inşası devam eden Akkuyu NGS'nin eğitim merkezinde düzenlenen derslere ve seminerlere katıldı. Söz konusu eğitimler, NRNU MEPhI Üniversitesinde “Nükleer Santraller: Tasarım, İşletme ve Mühendislik” bölümünden mezun olan AKKUYU NÜKLEER A.Ş'nin kalifiye uzmanları tarafından verildi. Bu çalışma doğrultusunda, 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle Mersin'de bulunan 7 meslek lisesinin müfredatına “Nükleer Enerjiye Giriş” dersi eklenecek. 

İlgili eğitimler, 2020 yılının Haziran ayında Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile AKKUYU NÜKLEER A.Ş. ve Akkuyu NGS projesinin ana yüklenicisi olan TITAN2 IC İÇTAŞ İNŞAAT ANONİM ŞİRKETİ ortak girişimi arasında imzalanan mesleki eğitim alanında işbirliği protokolü çerçevesinde gerçekleştirildi.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. protokol kapsamında, "Nükleer Enerjiye Giriş" dersi için eğitim materyalleri geliştirme ve yayınlamanın yanı sıra Akkuyu NGS projesinin inşaat ve montaj işleri aşamasında işgücüne yönelik ihtiyaçların analiz edilmesi için tarafların ortak çalışmasına katılma yükümlülüğünü üstlendi.

Verilen eğitimde, AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Elektrik Ünitesi Uzmanı Ahmet Yasin Öner, “Nükleer Enerji ve Modern Dünyadaki Rolü”; AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Radyasyon Güvenliği Uzmanı Deniz Leblebici “Atom, Radyasyon ve Radyoaktivite” konulu sunumlar yaparken, Onarım Hazırlık ve Uygulama Birimi Uzmanı Okan Koç, radyoaktif izotopların uygulama alanları; Türbin Atölyesi Uzmanı Ahmet Avcı, nükleer yakıt döngüsü, Onarım Yönetimi Uzmanı Atahan Kiseсik ise nükleer santrallerin çalışma prensipleri ve nükleer güvenlik konusunda bilgi verdi.

Mersin’in Toroslar ilçesinde yer alan Atatürk Anadolu Meslek Lisesi Müdürü Nurettin Ambaroğlu, eğitim programı kapsamında yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi: “Bu yıldan itibaren hem bizim okulumuzun hem de diğer 6 teknik okulun 11’nci sınıflarının müfredatına, ‘Nükleer Enerjiye Giriş’ dersi için haftada 2 akademik saat ve Rusça dili eğitimi için 4 saat eklenecektir. Öğrencilerimize modern teknolojileri uygulayarak insanların atom enerjisini nasıl kullandıklarını anlatacağız. İlerleyen zamanda, NGS şantiyesinde öğrenciler için uygulamalı dersler vermeyi planlıyoruz. Yakın gelecekte bu kursa çeşitli eğitim kurumlarından ve uzmanlık alanlarından yaklaşık 700 öğrencinin katılmasını bekliyoruz. Temsil ettiğim lisede geleceğin mimarları, beton işçileri ve kalıp ustalarına dersler verilecektir. İlerleyen zamanda derslerin 12, 9 ve 10’uncu sınıf öğrencilerini de kapsayacak şekilde genişletilmesini planlıyoruz. Uzun vadede hedefimiz, meslek liselerinde, nükleer sanayinin ihtiyaçlarına yönelik uzmanlar yetiştirmektir. Öğretmenlerimiz de bu konuyla yakından ilgileniyor, özellikle eğitim sırasında gerekli tüm bilgileri kalifiye uzmanlardan alma fırsatı buluyorlar.”

Aynı lisede fizik öğretmeni olarak görev yapan Latif Uzun ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Gelecekte öğrencilerimize atom enerjisini anlatmak durumunda olacağız. Bu nedenle bu eğitim biz öğretmenler için çok etkili ve inanılmaz faydalı oldu. NGS'nin çalışma prensiplerini daha iyi anlamamıza yardımcı olması açısından, Akkuyu NGS sahasını ziyaret etmek ve tesisin nasıl inşa edildiğini kendi gözlerimizle görmeyi elbette isteriz. Nükleer endüstrinin gerçek profesyonelleri AKKUYU NÜKLEER A.Ş. uzmanlarının detaylı sunumları bize ilham verdi ve edindiğimiz bilgileri öğrencilerimize aktarmaya hazırız.”.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Elektrik Atölyesi Uzmanı Ahmet Yasin Öner, yaptığı açıklamada, “Bu, edindiğimiz bilgileri Türk gençliğine aktarmamız için büyük bir fırsat. Bu vesileyle Enerji Bakanlığı'na ve şirketimize, bize duydukları güvenden dolayı teşekkür ediyorum. Lise öğretmenlerimize, eğitim kursunun modüllerini mümkün olduğu ölçüde anlatmaya ve sordukları tüm soruları yanıtlamaya çalıştık. Rusya'da aldığımız eğitimlerde edindiğimiz bilgileri öğretmenlere aktarma şansını yakaladık. Bu, bizim için inanılmaz derecede değerli bir deneyim oldu. Umarım bu seminerler sayesinde öğretmenler de dersin içeriğine daha iyi hâkim olmuşlar ve Akkuyu NGS hakkında detaylı bilgi almışlardır” ifadelerini kullandı.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Radyasyon Güvenliği Uzmanı Deniz Leblebici de, “Böyle bir projede yer aldığım, genç neslin nükleer enerji hakkında daha fazla bilgi edinmesine katkı sağladığım ve gelecekte nükleer santralde istihdam fırsatına sahip olmalarına yardımcı olduğum için çok mutluyum. Konuyu anlaşılır bir biçimde sunmaya çalışırken, öğrenciler arasında bence en sık ortaya çıkacak olan sorulara da ayrıntılı şekilde cevap vermeye gayret ettik” diye konuştu.

İnşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali için nitelikli personel yetiştirilmesi amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile AKKUYU NÜKLEER A.Ş. ve Akkuyu NGS projesinin ana yüklenicisi olan TITAN2 IC İÇTAŞ İNŞAAT ANONİM ŞİRKETİ ortak girişimi arasında mesleki eğitim alanında işbirliği protokolü imzalandı.

Söz konusu protokol çerçevesinde, AKKUYU NÜKLEER A.Ş. uzmanları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinin uzmanlaşmış bölümlerinin öğretmenlerinin desteğiyle “Nükleer Enerjiye Giriş” dersine yönelik bir ders kitabı hazırlandı. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanan akademik ders, 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibaren Mersin ilinde bulunan yedi meslek lisesinin müfredatına dahil edildi. Öğrencilere gerekli tüm materyallerin sağlanacağı program kapsamında Bu kapsamda öğrencilere gerekli tüm materyaller sağlanacak olup, verimliliği artırmak için Akkuyu NGS şantiyesine teknik geziler yapılması, inşaatı devam eden NGS'deki eğitim merkezinde ek dersler yapılması ve Mersin'deki Akkuyu NGS Halkla İlişkiler Merkezi'ne turlar düzenlenmesi de planlanıyor.


Hibya Haber Ajansı

Akkuyu Nükleer uzmanları Mersin’de meslek lisesi öğretmenlerine eğitim verdi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi