Aile Hekimleri bir kez daha Ankara’da toplandı

Aile Hekimleri Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen yeni “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ne son derece adaletsiz buldukları ek ödemeler ile ilgili seslerini duyurmak için Ankara Anıtpark’ta toplandı.

1190 kez okundu.
Aile Hekimleri bir kez daha Ankara’da toplandı

Türkiye’nin dört bir yanından aile hekimleri ve aile hekimliği sağlık çalışanları haklarını aramak için Ankara’daydı.

Anıtpark’ta toplanan aile hekimleri burada bir basın açıklaması yaptı.

Açıklmada şu ifade de bulundular:

Yüzyılın en büyük salgınında sağlık çalışanlarına yapılan haksızlıklar tarih boyunca asla unutulmayacaktır. Adaletsizlik ve haksızlıkların büyüklüğü salgının gölgesinde kalmış, değersizleştirme hiç olmadığı kadar büyük olmuştur.

Aile hekimliği çalışanları, diğer meslek grupları ve sağlık çalışanlarından soyutlanmış, Adeta sistematik baskı, psikolojik şiddet ve hatta mesleki yok sayılma ve görmezden gelmeye maruz kalmıştır.

Son on yılda yaşanan gelir kaybı %60ların üzerine çıkmış, sağlık çalışanları artık sistemde daha fazla kalmaktan imtina eder hale gelmiştir. İstifalar daha fazla konuşulur olmuş ve emeklilik dönemi gelen pek çok hekimin emekliliğe ayrıldığı bir süreç yaşanmıştır. Bunu görmezden gelenler hala duyarsız.

19 aylık dönemde pandeminin kahramanları, çalışmalarına hiç ara vermeyen, verilen tüm ek görevleri öz veri ile yerine getiren aile hekimliği çalışanları üvey evlatlıktan da çıkarılmış, en çok hayatını kaybeden meslek grubu olmasına ve salgında en çok emek harcayan grup olmasına karşın değersizleştirme sürmüştür.

Önce şartlı pandemi ek ödemesi ve sonra şartlı, adaletten hakkaniyetten uzak Covid19 aşılama ek ödemesi yine ayrıştırmanın ve hukuksuzluğun diğer adı olmuştur. 30 Haziran'da yayımlanan aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği diğer adıyla ceza yönetmeliği fiyaskosu ceplerimize el uzatmış, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının aklıyla alay eder şekilde ve salgında hakkımızı yok sayan şekilde düzenlemeler içererek adeta giyotin olup başımıza kast etmiştir.

Katlanan cezalar, darp edildiğinizde kendinizi savunma hakkınızı dahi elinizden alan ceza puan tehdidi, idareye sınırsız yetki veren düzenlemeler, entegre hastanedeki hekimlere yapılan adaletsizlik, süt izni için hizmet devamını dikkate almayan yeni uygulamalar, basına demeç verme hakkını engelleyen ceza baskısı, cezaevi hekimlerinin carilerini tırpanlamak, sözleşme değişiklikleri ile 150 puanla fesih tehdidi başta olmak üzere ceza tehditleri benzeri görülmemiş bir haksızlığın örnekleri olmuştur.

Daha ne kadar ileri gidebilirler derken gelirlerimize ortak olmaları, ceza yönetmeliği ile salgında Hyp bahanesi ile maaş kesintisi dayatması akıldan ve bilimden uzak, hayatın olağan akışına aykırı düzenlemeleri ve başka ülkelerden copy paste zihniyet ile Ülkemiz gerçeklerinden uzak, açık bir akıl tutulmasıdır.

Burada bulunan binler ve gelemeyen on binler boyun eğmeyecek.

Şunu unutmayın; hekimlerimiz, ebelerimiz, hemşirelerimiz, sağlık çalışanları sadece talimatları yapan robotlar haline gelmeyecek.

Bizler; “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” diyen Atamızın hekimleri, Türkiye Cumhuriyetinin fikri hür vicdanı hür irfanı hür sağlık çalışanları, bizler; halkımızın sağlığı ve ülkemiz geleceği için canını ortaya koymuş sağlık ordusunun binlerce cesur yürekli beyaz önlüklü neferleriyiz.

Biz Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak hem özlük haklarımıza hem ülkemiz sağlıklı geleceğine sahip çıkmaya kararlıyız!

Yapılan yanlışları söylemekten vaz geçmeyeceğiz! Haklarımızı elimizden almanıza izin vermeyeceğiz! Yanlı ve gerçek dışı haberlerinizin doğrularını duyuracağız! Halkımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz!

Ceza yönetmeliğini geri çekin! Aile hekimliğini destekleyin! Cezalarla başarı elde edilemez! Sadece hasta memnuniyeti ile sağlıklı ülke geleceği sağlanamaz! Aile hekimliği sağlığın ilk basamağı, temelidir! Temeli desteklenmeyen, güçlendirilmeyen, modernize edilmeyen hiç bir kurum sağlam kalamaz!

Bu yönetmeliğe bu hali ile devamda ısrar ederseniz sistemden kaçışlar artacak! İstifalar, emeklilikler artacak! Çalışacak kimseyi bulamayacaksınız, motivasyonumuz kalmadı artık, yorulduk! Birinci basamak çökerse tüm sistem çöker! Hastaneleriniz, gösterişli binalarınız işleyemez hale gelir!

Bize, sahada çalışan hekimlere, Aile Sağlığı çalışanlarına kulak verin! “Ceza Yönetmeliği”ni hazırlayan bürokratlar masa başından kalkmalı, sahayı gezmeli ve hatasını düzeltmelidir! Sistemi bilmeyenlerle sağlık yönetilemez! Bu yönetmeliği onaylayanlar gerçeklerle yüzleşmelidir! Liyakatlı yönetimin gereği budur!

Birinci basamağı görmezden gelmekten vazgeçin, yönetmelik çekilmeli ve bizlerle beraber yeniden düzenlenmelidir! Ancak o zaman ülkemiz, halkımız ve aile hekimlerimiz, aile sağlığı çalışanlarımız kazanacak.

Vakit çok geç olmadan bunu yapın! Bu Miting bir son değil bir milat ve yeni bir başlangıç. Eylemlerimiz devam edecek. Bizleri görmezden geldiniz, yok saydınız! Buradayız susmayacağız! Kararlıyız hak mücadelemizden vaz geçmeyeceğiz!

Aile hekimlerimize, aile hekimi olmasalar da mesleki onuruna sahip çıkmak için bizlerle beraber olan, Türkiye’nin dört bir yanından gelen meslektaşlarımıza, derneklerimize, sendikalarımıza, hemşirelerimize, ebelerimize, aile sağlığı çalışanlarımıza bugün burada oldukları için teşekkür ediyoruz.

Hibya Haber Ajansı

Aile Hekimleri bir kez daha Ankara’da toplandı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi