Şanlıurfa Barosu tarafından hazırlanan “Kadın Hakları İhlalleri İzleme Raporu – Şanlıurfa (2024–2025)” kamuoyuyla paylaşıldı. Rapora göre kentte 2024–2025 döneminde 10 kadın cinayeti ve 2 şüpheli kadın ölümü tespit edildi. Baro, kadına yönelik şiddetle mücadelede 6284 sayılı Kanun’un etkin uygulanması ve cezasızlıkla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
01 Ocak 2024 ile 31 Aralık 2025 tarihlerini kapsayan raporda, Şanlıurfa’da kadına yönelik şiddetin görünümü, kadın cinayetleri, şüpheli kadın ölümleri ve koruma mekanizmalarının işleyişi hak temelli izleme yaklaşımıyla değerlendirildi.
Şiddet vakalarının büyük bölümü aile içinde
Raporda yer alan verilere göre kadına yönelik şiddetin önemli bir bölümü aile içi veya yakın ilişkiler kapsamında gerçekleşiyor. Kayıtlara yansıyan bazı şiddet türleri şöyle:
Kadına karşı şiddet (kasten/basit yaralama, tehdit, hürriyetten yoksun kılma):
2024’te 97, 2025’te 90 vaka
Cinsel taciz:
2024’te 19, 2025’te 17 vaka
Cinsel saldırı:
2024’te 8, 2025’te 16 vaka
İntihara teşebbüs:
2024’te 7, 2025’te 9 vaka
Raporda bu verilerin kadına yönelik şiddetin yalnızca bireysel suçlar olarak değil, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve koruma mekanizmalarının yetersizliği ile bağlantılı yapısal bir sorun olduğunu gösterdiği ifade edildi.
Şüpheli kadın ölümleri de raporda yer aldı
Raporda ayrıca iki yıllık süreçte 2 şüpheli kadın ölümü tespit edildiği belirtildi. Bu vakalarda olayların kimi zaman hızlı şekilde “intihar” veya “kaza” olarak nitelendirilmesinin, delil toplama süreçlerinin sınırlı kalmasının ve toplumsal cinsiyet perspektifiyle derinleştirilmiş soruşturma yürütülmemesinin etkili soruşturma açısından kaygı yarattığı vurgulandı.
6284 sayılı Kanun’un uygulanmasına dikkat çekildi
Rapor, kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla yürürlükte bulunan 6284 sayılı Kanun kapsamında koruyucu ve önleyici tedbirlerin uygulanmasında çeşitli sorunlar bulunduğunu ortaya koydu.
Başlıca sorunlar arasında:
Koruma kararlarında gecikmeler
Risk değerlendirmesinin yeterince yapılmaması
Denetim eksiklikleri
Koruma kararlarının ihlalinde caydırıcı yaptırımların yetersiz kalması
gösterildi.
9 dava dosyası izleme kapsamına alındı
Kadın Hakları Komitesi’nin 2024–2025 döneminde 9 dava dosyasını izleme kapsamına aldığı belirtilen raporda, özellikle delil değerlendirmesindeki eksiklikler, suçun ilk aşamada yanlış nitelendirilmesi ve beraat ya da cezasızlık risklerine dikkat çekildi.
Kurumlara çağrı
Baro, kadına yönelik şiddetle mücadelede kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi, veri toplama ve paylaşımının artırılması, koruma kararlarının etkin uygulanması ve kırılgan grupların destek mekanizmalarına erişiminin kolaylaştırılması gerektiğini belirtti.
Raporda, kadına yönelik şiddetin yaşam hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı ile adalete erişim başta olmak üzere temel hakların ihlali olduğu vurgulanarak, hazırlanan çalışmanın Şanlıurfa’da kadınların güvenliğini güçlendirecek politikalara katkı sunmasının hedeflendiği ifade edildi.