Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tai Kefei, ABD’nin Güney Çin Denizi’ ndeki askeri konuşlandırmayı artırmayı sürdürerek bölgede gerginliği tırmandırdığını söyledi.

Basında çıkan haberlerde,? ABD ve Filipinler’in kısa süre önce düzenlenen bakanlar düzeyindeki görüşmelerin ardından yayımlanan ortak bildiride, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki hak ve çıkarlarına ilişkin iddialarına, adaları askerileştirme ve kışkırtma eylemlerine karşı çıktıkları belirtildi. Ortak bildirde ABD’nin Filipinler’de konuşlandırılan askeri üsleri artırmaya hız vereceğine de işaret edildi.

Sözcü Tan, Çin Savunma Bakanlığı tarafından bugün düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtladı.

Sözcü Tan şunları söyledi:

“Çin, Güney Çin Denizi'ndeki adalar ve komşu sular üzerinde tartışılmaz bir egemenliğe sahiptir ve ilgili sularda egemenliğe ve yargı yetkisine sahiptir. Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki adalar üzerinde altyapı tesis inşası ve gerekli savunma güçlerinin konuşlandırılması, hukuka uygun bir ulusal egemenliğin yürütülmesidir ve tamamen meşrudur. Diğer ülkelerin bu konuda sorumsuzca açıklamalarda bulunma hakkı yoktur.”?

ABD’nin Filipinler’deki askeri üsleri artırmasına ilişkin ciddi endişlerini defalarca dile getirdiklerini belirten Tan, günümüzde ABD’nin Güney Çin Denizi’ndeki askeri konuşlandırmasını pekiştirerek bölgedeki gerginliği kasıtlı olarak tırmandırmasından dolayı, bölgedeki ülkelerin buna karşı yüksek teyakkuz halinde olması gerektiğini vurguladı.

Sözcü Tan, Çin ordusunun her zaman olduğu gibi, ülkenin toprak egemenliğini ve denizdeki hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunarak Güney Çin Denizi'ndeki barış ve istikrarı koruyacağını ifade etti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

?