Şanlıurfa Valiliği, mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitim süreçlerinden uzak kalmalarını önlemek ve eğitimlerinin devamlılığını sağlamak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2024/52 sayılı Genelgesi esas alınarak yeni bir genelge yayımladı. Valilik tarafından hazırlanan genelgede, beş aşamadan oluşan bir çalışma takvimi belirlendi.
Beş Aşamalı Çalışma Takvimi
Valilik tarafından hazırlanan çalışma programı; bilgilendirme, önleme, tespit, takip ve telafi aşamalarından oluşuyor. Program, Kaymakamların yönetimi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile oluşturulan kurullar tarafından uygulanacak.
Bilgilendirme Aşaması
Bilgilendirme aşamasında velilere, çocuklarının eğitimine yönelik sorumlulukları ve çocukların eğitiminin devamlılığı için yapmaları gerekenler hakkında bilgi verilecek. Öğrenciler ise gittikleri yerde okula devam etmeleri ve dönüşte telafi imkanları hakkında öğretmenleri tarafından bilgilendirilecek. Bu kapsamda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 3 Mart'ta 21 bin 981 veliye kısa mesaj gönderildi.
Önleme Aşaması
Önleme aşamasında ise mevsimlik tarım işçisi olduğu tespit edilen öğrencilerin, aileleriyle göç ederek eğitimden uzak kalmaları önlenecek. Lise öğrencileri için pansiyonda barınma imkânı sağlanarak eğitimden kopmaları önlenecek.
Tespit Aşaması
Tespit aşamasında, okul tespit ve takip kurulları ile sınıf öğretmenleri tarafından diğer illere göç eden veya il sınırları içinde yer değiştiren öğrenciler tespit edilecek. Öğrencilerin bilgileri Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi (BİGEP) içindeki Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP) modülüne işlenecek.
Takip Aşaması
Takip aşamasında, Şanlıurfa’dan göç alan şehirlerdeki kurullarla iletişime geçilerek öğrencilerin okula devam durumları takip edilecek. Öğrencilerin okula devam edip etmedikleri, velileri ve ilgili milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla izlenecek.
Telafi Aşaması
Telafi aşamasında, öğrencilerin eğitim kayıplarının giderilmesi için çalışılacak. Tarım alanlarında bulunan öğrenciler için taşıma yoluyla okula ulaşımları sağlanacak. Taşımalı modelle ulaşım sağlanamayan öğrenciler için ise çadır veya konteyner sınıflar kurulacak.
Vali Şıldak Süreci Bizzat Takip Ediyor
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, çalışmaları bizzat takip ettiğini belirterek, "Eğitimden mahrum bırakılmış bir tek çocuğumuzun bile kalmasını istemiyoruz. Bu nedenle çalışmaların yönetimi ve takibi Kaymakamlıklarımız tarafından yapılacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ise durumla ilgili Valiliğe aylık rapor sunacak," dedi.
Vali Şıldak ayrıca, sürekli devamsız öğrencilerin eğitimine devam etmesi konusunda kararlı olduklarını ifade etti. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun 56. maddesine göre, çocuğun okula devam etmemesi durumunda veliye para cezası uygulanacağını ancak mevsimlik tarım işçisi ailelerin bu kapsam dışında tutulacağını belirtti.
Vali Şıldak, Şanlıurfa’nın eğitimdeki önemli iki sorun alanına yönelik bu uygulama ile iyileşme sağlamayı hedeflediklerini ve hiçbir çocuğun eğitimden mahrum kalmaması için çalışacaklarını söyledi.