İnternet, sosyal medya, televizyon ve yazılı basında 1-30 Haziran 2025 tarihleri arasında 10 binden fazla kaynak üzerinden hazırlanan MTM Medya Takip Merkezi raporu, siyasetçilerin farklı platformlardaki görünürlüğünü sayısal verilerle gözler önüne seriyor.
Buna göre; En çok konuşulan ilk üç siyasetçi, toplam yansımanın %52’sini domine ederek medya ve sosyal medyadaki siyaset gündemini şekillendirdiğini ortaya koyuyor.
Medya Gündeminde Üçlü Zirve!
Yazılı basın, televizyon ve dijital haber portallarından oluşan geleneksel mecralarda Cumhurbaşkanı Erdoğan toplam 306 bin 213 haberle zirveye yerleşti. Onu 96 bin 269 haberle CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve 75 bin 137 haberle Ekrem İmamoğlu izledi.
Medyada En Çok konuşulan İlk 10 Siyasetçi
- Recep Tayyip Erdoğan: 306.213 haber
- Özgür Özel: 96.269 haber
- Ekrem İmamoğlu: 75.137 haber
- Ali Yerlikaya: 66.823 haber
- Yılmaz Tunç: 39.494 haber
- Mehmet Şimşek: 33.371 haber
- Devlet Bahçeli: 31.208 haber
- Kemal Kılıçdaroğlu: 2665 haber
- Vedat Işıkhan: 24.922 haber
- Cevdet Yılmaz: 24.783 haber
Toplam Yansımanın %97’si Sosyal Medyada
Haziran ayında tüm medya mecralarındaki siyasi yansımaların yaklaşık %97’si sosyal medya platformlarında gerçekleşti. Bu veri içinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5.7 milyon paylaşım ile dijital etkileşimin zirvesine yerleşirken; onu 3.4 milyon ileti ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve 2.1 milyon iletiyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli takip etti.
Sosyal Medyada En Çok Konuşulan İlk 10 Siyasetçi
- Recep Tayyip Erdoğan: 5.7 milyon ileti
- Özgür Özel: 3.4 milyon ileti
- Devlet Bahçeli: 2.1 milyon ileti
- Ekrem İmamoğlu: 1.9 milyon ileti
- Vedat Işıkhan: 1.7 milyon ileti
- Ümit Özdağ: 1.4 milyon ileti
- Yılmaz Tunç: 1.3 milyon ileti
- Cevdet Yılmaz: 1.3 milyon ileti
- Ali Yerlikaya: 957.800 ileti
- Mehmet Şimşek: 907.700 ileti
Mecra dağılımına göre siyaset konulu içeriklerinin %96,6’sı sosyal medyadan, %2,8’i dijital haber sitelerinden, %0,4’ü televizyon yayınlarından ve %0,1’i yazılı basında yer alıyor. Bu veriler, siyaset haberlerinin ve tartışmalarının neredeyse tamamının sosyal medya platformlarında gerçekleştiğini, geleneksel medya kanallarının ise çok sınırlı bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.
Sosyal Ağların Gündem Yaratma Gücü
Bir başka dikkat çekici nokta, bazı siyasetçilerin geleneksel medya ile sosyal medya sıralamalarının birbirinden oldukça farklı olması. Örneğin, Devlet Bahçeli basın, televizyon ve internet haberlerinde yedinci sıradayken; sosyal medyada üçüncü sıraya yükseliyor. Yani sosyal platformlarda çok daha fazla konuşuluyor. Benzer şekilde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geleneksel medyada dokuzuncu sıradayken sosyal medyada beşinci sırada yer alıyor. Öte yandan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya geleneksel kanallarda dördüncü sırada yer alırken sosyal medyada dokuzuncu sıraya geriliyor.
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise geleneksel medyanın ilk 10’unda bile yer almıyor, ama sosyal medyada altıncı sıraya oturuyor. Tam tersine, Kemal Kılıçdaroğlu gelenekselde sekizinci sırayı alırken sosyal medyada ilk 10’a giremiyor. Bu farklılıklar, siyasetçilerin mecra bazlı etki güçlerinin farklı olduğunu ortaya koyuyor.
Siyasal İletişim Dijitale mi kayıyor?
Haziran verileri, siyasetçilerin görünürlüğünün çok kanallı stratejilerle yönetildiğini gösteriyor. Geleneksel medyanın yanı sıra sosyal medya paylaşımlarındaki hacim, eş zamanlı aksiyon almak isteyen siyaset iletişiminin dijital dünyaya kaydığına işaret ediyor.