Kültür envanteri çalışmaları kapsamında Bozova ilçesine bağlı Ürünlü Mahallesi sınırlarında, Fırat Nehri’ ne yakın bir konumda yer alan Çat Küme Evleri içerisinde, geçmişin izlerini taşıyan önemli bir mimari yapı gün yüzüne çıkarıldı.
Şanlıurfa’nın Bozova ilçesi, binlerce yıllık geçmişine ışık tutan yeni bir kültürel mirasla daha gündeme geldi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen Kültür Envanteri Çalışması kapsamında, Bozova'ya bağlı Ürünlü Mahallesi’nin kuzeybatısında yer alan Çat Küme Evleri sınırları içerisinde anıtsal bir mezar yapısı gün yüzüne çıkarıldı.
Fırat Nehri’ne yakın konumuyla dikkat çeken tarihi yapı, doğu-batı doğrultusunda, dikdörtgen planlı ve yaklaşık 3 metre yer seviyesinin altında bulunuyor. Güney duvarı doğal ana kaya üzerine oturtulmuş, diğer duvarlarda ise düzgün kesme taşlar kullanılmış.
Batı cephesinde yer alan kademeli profillerle zenginleştirilmiş kemer, yapının estetik ve mimari değerini ön plana çıkarıyor. Kemerin taşıyıcıları olan kalatoslar, çift sıra akantus yapraklarıyla süslenmiş plaster başlıklar üzerine oturuyor. Ayrıca, kemerin ön kısmında yapıya ait mimari parçaların yıkıntı halinde durduğu bildirildi.
Uzmanlar tarafından yapılan ilk değerlendirmeye göre, bu yapının anıtsal nitelikte bir mezar olduğu ifade ediliyor. Mimari detaylar, kullanılan taş işçiliği ve süslemeler, yapının önemli bir tarihi döneme ait olabileceğine işaret ediyor.
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Şanlıurfa’mız tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kültür envanteri çalışmalarımızla bu izleri tespit ederek kayıt altına alıyor ve koruma altına alıyoruz. Bu tür yapılar, geçmişle olan bağımızı güçlendirmektedir,” dedi.
Yapının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için gerekli bilimsel raporlama ve arkeolojik süreçlerin başlatıldığı öğrenildi.