Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif, İsrail-ABD ve İran arasındaki ateşkese ilişkin bildirilen ateşkes ihlallerine ilişkin sanal medya hesabından açıklama yaptı. İhlallerin “barış sürecinin ruhunu zedelediğini” belirten Şerif, tüm taraflara itidal çağrısında bulundu. Şerif, “Diplomasinin çatışmanın barışçıl çözümünde öncü rol oynayabilmesi için tüm tarafları samimiyetle itidal göstermeye ve üzerinde uzlaşılan iki haftalık ateşkese saygı göstermeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı çevresinde belirsizlik sürüyor. Bazı gemilerin temkinli şekilde ilerlediği, ancak önemli bir kısmının iletişim sinyallerinin kesildiği ya da güvenilir olmadığı bildirildi. Denizcilik istihbarat şirketi AXSMarine, bölgedeki gemilerin yaklaşık yüzde 43’ünün sinyal iletmediğini veya güvenilir veri sağlamadığını açıkladı.
Denizcilik kaynaklarına göre, ateşkese rağmen Körfez’de mahsur kalan petrol ve doğalgaz tankerlerinin kısa sürede hareket etmesi beklenmiyor. Sigorta ve güvenlik riskleri nedeniyle büyük nakliye şirketlerinin temkinli davrandığı belirtiliyor. Bölgede çok sayıda tankerinin demirli durumda beklediği, biriken yoğunluğun kısa sürede giderilemeyeceği ifade ediliyor. İran donanmasının ise Tahran’ın izni olmadan boğazdan geçmeye çalışan gemileri hedef alacağı yönünde uyarılarda bulunduğu aktarıldı.
Öte yandan Kuveyt ordusu, son 24 saat içinde dört balistik füze ve 42 insansız hava aracının tespit edilerek etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Açıklamada, İran’ın bazı enerji ve altyapı tesislerini hedef aldığı iddia edildi.
MA

