Kurumun analizine göre, Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 252,29 seviyelerinde seyrediyor. BIST 100 için yeni işlem gününde yatay açılış beklendiği belirtilirken, 13.228 seviyesinin destek, 14.127 seviyesinin ise direnç noktası olarak takip edildiği ifade edildi.
Raporda, BIST100 endeksinin haftanın son işlem gününü yüzde 4,89 yükselişle tamamladığı, günlük model portföyün ise yüzde 4,61 pozitif getiri sağladığı kaydedildi. Kurumun günlük teknik öneri listesinde Enka İnşaat ve Sanayi, Selçuk Ecza Deposu ve Türk Telekom hisseleri yer aldı.
Analizde, Kevin Hassett’in petrol fiyatlarındaki düşüşün faiz indirimi ihtimalini gündeme getirebileceğine yönelik açıklamalarına dikkat çekildi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kredi büyümesi gelişmelerini dikkate alarak zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gittiği ve sıkı para politikasını destekleyici adımlar attığı belirtildi.
Küresel piyasalarda ise ABD ile İran arasındaki görüşmelerin piyasalarda daha dengeli fiyatlamalara neden olduğu ifade edildi. Özellikle Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması, İran petrol satışlarının normalleşmesi ve nükleer faaliyetlerin sınırlandırılmasına yönelik müzakerelerin sürdüğü kaydedildi.
Mesud Pezeşkiyan’ın İran’ın nükleer silah geliştirmeyi hedeflemediğine yönelik açıklamalarının iyimserliği desteklediği belirtilirken, Donald Trump’ın anlaşma konusunda acele edilmemesi yönündeki mesajlarının piyasadaki temkinli görünümün sürmesine neden olduğu aktarıldı.
Enerji piyasalarında ise Brent Petrol fiyatlarının yeniden 100 dolar seviyesinin altına gerilemesinin küresel risk algısında kısa vadeli rahatlama yarattığı ifade edildi. Değerli metaller tarafında ons altının 4.500 dolar civarında dengelendiği, ons gümüşün ise 75 dolar desteğinin üzerinde tutunmaya devam ettiği belirtildi.
Yurt içi piyasalara ilişkin değerlendirmede, son dönemde Borsa İstanbul’da değer yatırımcılığı temasının öne çıktığı, özellikle sanayi şirketlerine yönelik beklentilerin sektörel ayrışmaları beraberinde getirdiği kaydedildi. Ancak ABD-İran gerilimi ve iç siyasette CHP’ye ilişkin mutlak butlan davası gibi gelişmelerin risk algısını artırdığı ifade edildi.
Raporda, yeni haftada BIST100 endeksi açısından 14.000 seviyesinin psikolojik eşik olarak izleneceği belirtilirken, bu seviyenin altında oluşabilecek fiyatlamaların risk bölgesi olarak değerlendirilebileceği ifade edildi. Ayrıca Kurban Bayramı tatili nedeniyle Borsa İstanbul’da haftanın yalnızca 1,5 işlem günü süreceği ve bu nedenle yatırımcı risk iştahının piyasalar açısından önemli olacağı vurgulandı.
Hibya Haber Ajansı

