Müzisyenler işsizlikle karşı karşıya

İZMİR - Salgın sürecinde müzisyenlerin zor zamanlar yaşadıklarını, şimdi ise işsizlik ile karşı karşıya kaldıklarını belirten İMD Başkanı Oktay Çaparoğlu, devletin müzisyenler konusunda duyarlı olmadığını söyledi.

539 kez okundu.
Müzisyenler işsizlikle karşı karşıya

Tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan Koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında birçok tiyatro ve müzik alanında eğitim veren kurumlar kapatmak zorunda kaldı. Pandemi sürecinde hiçbir şekilde devletten destek alamayan bağımsız kurumlarda çalışan müzik eğitmeni de işsiz kalırken, birçoğu da kendi imkânlarıyla farklı işlerde çalışmak zorunda kaldı. Bu kurumlardan biri olan ve zor zamanlar geçiren  İzmir Müzisyenler Derneği (İMD), sınırlı sayıda eğitmen ve öğrenci ile çalışmalarına başladı. 

 ZOR ZAMANLAR GEÇİRDİLER

 Koronavürsün tüm müzik camiasını etkilediğini belirten İMD Başkanı Oktay Çaparoğlu, kendilerinin de ekonomik krizden dolayı zor günler geçirdiklerini ve İşsiz kaldıklarını söyledi. Çaparaoğlu, pandemi sürecinde kiralarını faturalarını ve temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldiklerini kaydederek, eğitmenlerin evlerine ekmek götüremez duruma geldiğini aktardı. Çok düşük ücretlerle ve büyük oranda günlük yevmiye usulü çalışan müzisyenlerin, bu süreci atlatabilecek hiçbir imkân ve alternatife sahip olmadığına dikkat çeken Çaparoğlu, “ İMD olarak bu süreçte müzisyenlere katkı sunmak amacıyla Mart ayı sonundan başlayarak 800'den fazla müzisyene ulaştık. Bunlardan 500’e yakın ihtiyaç sahibi müzisyenlerin kıt kanat fatura, kira, erzak yardımı yaptık. Eşi doğum yapan, ailesinde engellileri olanların maddi ve manevi her türlü destekte bulunduk” diye belirtti.

 'DEVLET DUYARLI DEĞİL'

 Devlet tiyatrolarında çalışan sanatçıların ekonomik olarak kendilerini koruma altına aldıklarını dile getiren Çaparoğlu, devlet desteği almayan sanatçıların ise büyük bir yıkım yaşadıklarını ifade etti. Pandemi sürecinde birçok müzisyenin müziği bırakıp inşaat ve tarım işçiliğine başlamak zorunda kaldığını kaydeden Çaparoğlu, “Pandemi sürecinin en ağır bedelini müzisyenler ve yurttaşlar ödedi. Devlet pandemi sürecinde yeterli duyarlılığa sahip değil. Avrupa’da sanatçılara ve müzisyenlere çok ciddi destek verildi. Pandemi sürecinde seslerini duyurabilmek enstrümanlarımızla sessiz eylem yaparak, sosyal medyada hesaplarımızdaki profillerimizi kırmızıya çevirdik. Amaç sesimizi duyurmaktı. Fakat ama çok fazla bir karşılık bulmadı” diye ifade etti. 

 ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 Sanatçı ve müzisyenlerin yaşadığı sorunlara ilişkin “Türkiye Sanat ve Müzisyenler Meslek Birliği Odası” açmak için çalışma yürüttüklerini ifade eden Çaparoğlu, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “16 ilde bulunan derneklerin ortak kararıyla  kurulum süreci başladı. Amaç pandemi süreçleri gibi durumlarda sanatçıların yaşadığı sorunlara çözüm bulmak. Birlik odasına üye olan müzisyenler kayıt altına alınacak ve bu uygulama tüm sanatçıları kapsayan bir kurum olacak. Bu oda sayesinde sanatçılar kayıt altına alınacak ve bu sayede bir güvenceye sahip olacaklar. Kültür Bakanlığı ile ortak konuşarak bunun zemininin hazırladık. Amacımız meslek odası haline gelip meslek odası birliği ve meslek odası olarak hem sanatçıların kimliğini kanıtlamakta sıkıntı yaşamamasıdır. Odaya üye olan her sanatçının bir kartı olacak. Gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında tanınmış hale gelecek. Sanat ve Müzisyenler Meslek Birliği Odasının kurulması önemli yani bu meslek grubu üzerinde mümkünse devletin kolaylık sağlamasını bekliyoruz.”

 Şuan çalışmalarına kısıtlı olarak ve pandemi koşulları gözetilerek devam ettiklerini kaydeden Çaparoğlu, ritim, bağlama-gitar atölyelerinin ikişerli gruplar halinde devam ettirdiklerini söyledi.

 

MA / Esra Solin Dal

Müzisyenler işsizlikle karşı karşıya
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefonla görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefonla görüştü
Bakan Tekin öğrencilerle birlikte Beşiktaş-MKE Ankaragücü maçını izledi
Bakan Tekin öğrencilerle birlikte Beşiktaş-MKE Ankaragücü maçını izledi