ABD seçimleri: Trump Yüksek Mahkeme’ye başvuracağını açıkladı

ANKARA – Oy sayımı henüz devam ederken ABD seçimlerini kazandığını duyuran Donald Trump, sayımın durdurulması için Yüksek Mahkeme’ye başvuracağını söyledi.

857 kez okundu.
ABD seçimleri: Trump Yüksek Mahkeme’ye başvuracağını açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında konuştu. Trump, sonuçları henüz netleşmeyen ve posta yoluyla kullanılan oyların sayımının beklendiği eyaletlerde önde gittiklerini söyleyerek, seçimi kendisinin kazandığını öne sürdü. 
 
Oy sayım sürecinde kutlama yapmak için hazır olduklarını fakat “bir anda her şeyin durduğunu” iddia eden Trump, Pennsylvania'da yaklaşık 600 bin, Michigan'da 170 bin oy önde olduklarını belirtti. Trump, Ohio ve Florida gibi eyaletlerde ise kazandıklarını kaydetti.
 
‘YÜKSEK MAHKEME’YE GİDECEĞİZ’
 
Seçimlere “küçük bir grubun müdahale etmeye çalıştığını” iddia eden Trump, "Biz buna izin vermeyeceğiz" dedi. Sayımın durdurulması için Yüksek Mahkeme'ye başvuracaklarını söyleyen Trump, "Bunu kazanacağız, bana göre çoktan kazandık bile" ifadelerini kullandı.
Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden ise, oy sayımının devam ettiğini ve seçimi kazanma yolunda ilerlediklerini söyledi.
 
TRUMP KARŞITI GÖSTERİLER
 
Oyların sayımı devam ederken Washington sokaklarında da ABD Başkanı Trump karşıtı gösteriler düzenlendi. Yüzlerce kişi, Kongre binasının bulunduğu bölgelerde sokaklara döküldü. Yolu trafiğe kapatıp, havai fişekler yakan protestocular, “Bize adalet sağlanmadığı sürece onlara huzur yok” sloganları attı. NBC Washington’un haberine göre, bu protestolar sırasında 3 kişi gözaltına alındı.
 
BİDEN 238, TRUMP 213 DELEGEYE ULAŞTI
 
Sayılan oylara göre, Biden'ın seçici kuruldaki temsilcisi sayısı 238, Trump'ın ise 213 olarak kayıtlara girdi. Trump oy yüzdesi yüzde 48,6, Biden’in ise yüzde 49,8 olarak açıklandı. Trump’ın oyu 65 milyon 250 bin, Biden’in ise 66 milyon 935 bin dolaylarında seyrediyor.
 
Adaylardan 270 delegeye ulaşan seçimin kazanını olacak.
 
Öte yandan ABD’nin kritik eyaletleri arasında yer alan Arizona'yı Joe Biden'ın kazandığı belirtiliyor. Arizona'yı alan aday, 11 delegeyi de elde etmiş oluyor Joe Biden'ın kazandığı belirtiliyor. 38 delegenin olduğu Teksas’ta, 20 delgenin olduğu Pensilvanya’da Trump önde gidiyor.

 

(MA)
 

ABD seçimleri: Trump Yüksek Mahkeme’ye başvuracağını açıkladı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ekvador'da elektrik kesintisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi
Ekvador'da elektrik kesintisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir