Deprem fırsatçılığı: Fiyatlar iki katına çıktı

İZMİR - Depremden en çok etkilenen Bayraklı’da evleri hasar gören yurttaşlar, ev ve nakliyat fiyatlarındaki artışa tepki göstererek, yetkililerden kalıcı çözüm istedi.

861 kez okundu.
Deprem fırsatçılığı: Fiyatlar iki katına çıktı

İzmir’de meydana gelen depremde arama kurtarma çalışmaları sona ererken, bıraktığı ağır hasar dayanışmayla aşılmaya çalışılıyor. En yoğun hissedildiği Bayraklı'nın Manavkuyu Mahallesi’nde yıkılan ve hasar gören evler için ise hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Özkanlar Mahallesi civarında bulanan sitelerde depremden etkilenen ve orta hasarlı raporu verilen sitelerde oturan bazı yurttaşlar, diğer ilçelere taşınmaya başladı. 
 
Deprem sonrası ev kiralarının iki katına çıkmasına tepki gösteren depremzedeler, anlaşılan nakliyat şirketlerinin de 3 ila 4 bin arasında değişen fiyatlarına da isyan etti. 
 
‘UZUN VADEDE BELİRSİZLİK VAR’
 
Özkanlar Mahallesi’nde ikamet eden Bora Engin (28),  özel bir şirkette bilgisayar mühendisi olarak çalıştığını ve 24 yıldır aynı adreste ikamet ettiğini söyledi. Çocukluğunun burada geçtiğini anlatan Engin, evleri hasarlı olduğu için taşınmak zorunda kaldıklarını aktardı. Kiralık ev bulmakta çok sıkıntı çektiklerini ifade eden Engin, “Eşyalarımı arkadaşımın deposuna taşıyorum. Bir süre de arkadaşımın evinde kalacağım. Hem satılık hem de kiralık ev bulamak çok zor. Maalesef fiyatlar iki katına çıkmış.  Bu binanın alt katında berber dükkânı olan ve aynı zamanda 6’ncı katta oturan komşum ev bulamadığı için Çiğliye kadar gitmek zorunda kaldı. Yine kira fiyatları yüzde 30-40 civarında artı. Artçı sarsıntılar azaldıktan sonra bende mecburen Sasalı tarafında bakınacağım. Maalesef Buradaki evlerin çoğu ya satıldı ya da kiralandı kalanlar ise fahiş fiyatlara veriliyor" dedi. 
 
Herkesin büyük bir dayanışma gösterdiğini ancak uzun vadede bir belirsizlik olduğunu aktaran Engin, " Uzun vadede şuan hiçbir şey gözüküyor. Sanırım herkes bir nevi kendi başının çaresine bakacak gibi” dedi. 
 
'NAKLİYAT 3 BİN TL’DEN BAŞLIYOR' 
 
Evi depremden hasar gören ve Buca ilçesinde taşınmak zorunda kalan yurttaşlardan Durmuş Polat (53) da, evlerinin orta dereceli hasarlı olduğunu belirtti. Polat, içerisinde bulunduğu durumla ilgili şunları anlattı: “Hem kiralar hem de nakliyat fiyatları yüksek. Evimin yan binasında bulunan bir daire, 2 bin ve ya 2 bin 500 TL kiraya veriyorlar. Yani denize düşen yılana sarılıyor ne yapalım bilmiyorum. Aramızda depremi fırsata çevirmek isteyen açgözlü, insanlıktan nasibini almamış insanlar da var. Nakliyat parasını da  kendimiz ödüyoruz. Fiyatlar 3 ve 4 bin TL arasında değişiyor. Rica minnet nakliyatı 3 bin TL kiraladım" 
 
‘ÇÖZÜM BULUNSUN’
 
Ege Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Kazım Çapacı ise, 25 yıldır aynı apartman dairesinde ikamet ettiğini ifade ederek, “Depremden sonra ablamın evinde kalıyorum. Şuan kiralık ev yok ve kira fiyatları iki kat artmış durumda. Bir daha ev alabilir miyim biliyorum. Ablam evini süresiz bıraktığı için onda kalacağım. Fakat benim gibi akrabası olmayan ve barınma şansı olamayan binlerce insan var. Onlara acilen kalıcı çözüm bulunması lazım. Birçok insanın gidecek evi yok ve çadır da yaşıyor. Evlerimiz orta hasarlı da olsa ağır hasarlı da olsa burada durmayız artık. Birileri  ‘güçlendirme yaparız oturursunuz’ diyor.  Ben oturmam başka bir kiracının burada oturmasına da benim vicdanım el vermez. Bu muhittin tamamen yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor” diye belirtti. 

 

(MA)

Deprem fırsatçılığı: Fiyatlar iki katına çıktı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi