Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Ziraat Mühendisleri Odası Urfa Şubesi, 2020-2021 tarım sezonuna dair yazılı açıklama yayınladı.

 Yağışların mevsim normallerine göre yüzde 50’nin üzerinde bir azalma gösterdiği belirtilen açıklamada, “Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin, Siirt, Batman son yılların en kurak mevsimlerinden birini yaşıyor. Kuraklıktan dolayı çiftçi ciddi anlamda rekolte düşüklüğü yaşayacaktır. Rekolteyle birlikte ülkemizde saman kıtlığı da yaşanacaktır” denildi. Açıklamada, ilkbahar aylarında yağışın olmamasından kaynaklı, yüksek tarımsal maliyetlerle tohumunu eken çiftçinin ürün almadan tarlasını sürmüş olacağı ve bunun faturasının ağır olacağı ifade edildi. 

 GAP PROJESİ

 Bölge kentlerinin ülkenin hububat ve baklagil ambarı olduğu hatırlatılan açıklamada, “Şanlıurfa’da yaklaşık olarak 5 milyon dönüm alanda kuru tarım yapılmaktadır. Ülkemizin kırmızı mercimek üretiminin yüzde 36’sı, buğdayın yüzde 12’si, arpanın yüzde 14’ü Şanlıurfa’da üretilmektedir. Kırmızı mercimeğin yüzde 95’i de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretilmektedir. Ülkemizin buğday üretiminin yaklaşık yüzde 14’ünü, arpa üretiminin ise yaklaşık yüzde 16’sını Güneydoğu Anadolu Bölgesi karşılamaktadır. Tarım potansiyeli bu kadar yüksek olan bu illerimizde ve bölgemizde GAP Projesi ve sulama projeleri bir an önce bitirilmelidir. 1989’da başlanan GAP Projesi'nde enerjide yüzde 74, sulamada ise yüzde 54 gerçekleşme oranına erişilmiştir ve bu zamana kadar ki proje bedeli ise 40 milyar doları aşmış. Gerçekleşme oranlarıyla birlikte enerjide yaklaşık 30 milyar dolar, tarımsal sulamada ise 13 milyar dolar gelir elde edilmiş. GAP’tan kazanılan para GAP’a yatırılmış olunsaydı şu ana kadar bitmiş olur 1,8 milyon hektar alan tarım arazilerimiz suya kavuşmuş olurdu, kuraklıkta yaşamamış olurduk” ifadeleri kullanıldı. 

 BEDAVA TOHUM

 Son olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulunulan açıklamada, şöyle denildi: “Tarım ve Orman Bakanlığı bir an önce ‘Kuraklık Eylem Planı’ hazırlamalı, kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçlarını silmeli, 2022 tarım sezonu içinde çiftçilere, üreticilere bedava tohum ve gübre dağıtmalıdır. Sosyal devlet anlayışı bunu gerektirir.”

KURAKLIK ÇİFTÇİYİ VURDU

Türkiye 2020-2021 Tarım sezonuna kurak başladı. Yağışlar mevsim normallerine göre % 50’nin üzerinde bir azalma gösterdi. Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin, Siirt, Batman son yılların en kurak mevsimlerinin birini yaşıyor. Kuraklıktan dolayı çiftçi ciddi anlamda rekolte düşüklüğü yaşayacaktır rekolteyle birlikte ülkemizde saman kıtlığı da yaşanacaktır.

 Özellikle ilkbahar aylarında yağmayan yağış, yüksek tarımsal maliyetlerle tohumunu eken çiftçi için ürünü tarladan alamadan tarlayı sürmüş olacak, ürün alamayan zaten borçlu olan çiftçi bu faturayı çok ağır bir şekilde ödeyecek.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu’daki illerimiz özelliklede Şanlıurfa hububat ve baklağil ambarıdır. Şanlıurfa’da yaklaşık olarak 5 milyon dönüm alanda kuru tarım yapılmaktadır, Ülkemizin kırmızı mercimek üretiminin  % 36’sı, buğdayın % 12’si, arpanın % 14’ü Şanlıurfa’da üretilmektedir. Kırmızı mercimeğin % 95’i de Güneydoğu Anadolu böylesinde üretilmektedir, Ülkemizin buğday üretiminin yaklaşık % 14’nu arpa üretiminin ise yaklaşık % 16’sını Güneydoğu Anadolu bölgesi karşılamaktadır.

Tarım potansiyeli bu kadar yüksek olan bu illerimizde ve bölgemizde GAP projesi ve sulama projeleri biran önce bitirilmelidir. 1989 da başlanan GAP projesinde enerjide % 74, sulamada ise % 54 gerçekleşme oranına erişilmiştir ve bu zamana kadar ki proje bedeli ise 40 milyar doları aşmış, gerçekleşme oranlarıyla birlikte enerjide yaklaşık 30 milyar dolar, tarımsal sulamada ise 13 milyar dolar gelir elde edilmiş GAP’ tan kazanılan para GAP’a yatırılmış olunsa idi şu ana kadar GAP projesi bitmiş olur 1.8 milyon hektar alan tarım arazilerimiz suya kavuşmuş olurdu kuraklıkta yaşamamış olurduk.

Tarım ve Orman bakanlığı bir an önce Kuraklık Eylem planı hazırlamalı, kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperafine olan borçlarını silmeli 2022 tarım sezonu içinde çiftçilere, üreticilere bedava tohum ve gübre dağıtmalıdır sosyal devlet anlayışı bunu gerektirir.

Abdullah MELİK

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası

Şanlıurfa Şube Başkanı

Advert