Diyarbakırlılardan yüksek fatura tepkisi: Ne klimayı ne de pervaneyi açabiliyoruz

DİYARBAKIR - Yüksek elektrik faturaları Diyarbakır'da halkın belini büktü. Dağıtım şirketi Dicle Elektrik aşırı sıcaklardan kaynaklı klima kullanımı sonucu faturaların yükseldiğini savunurlen, yurttaşlar ise sıcaklara rağmen ne klimayı ne de pervaneyi açabildiklerini söyledi.

796 kez okundu.
Diyarbakırlılardan yüksek fatura tepkisi: Ne klimayı ne de pervaneyi açabiliyoruz

Elektrik, su ve doğalgaz faturalarına yapılan zamlar halkı mağdur ediyor. Koronavirüs (Kovid-19) salgını süreci nedeniyle zor günler geçiren halk, yüksek faturalardan şikayetçi. Son aylarda elektrik faturalarındaki rakamların yüzde 50'in üzerine arttığını belirten Diyarbakırlılar, bölge kentlerine farklı bir muamele yapıldığını düşüncesinde.
 
Halktan gelen tepkiler üzerine açıklama yapmak zorunda kalan Dicle Elektirik A.Ş. aşırı sıcaklar nedeniyle klima kullanımının enerji tüketimini artırdığını, bunun da elektrik faturalarına yansıdığını öne sürdü. Kent sakinleri ise yüksek faturalar yüzünden zaten klimayı çalıştıramadıklarını belirtti.
 
TÜKETİM AYNI ÜCRET FARKLI 
 
Ekinciler Caddesi’nde mikrofon uzattığımız Sedat Baran, zamlar nedeniyle faturaların sürekli yükseldiğini belirterek, "Geçen ay ve bu ay yüzde 25 zam yapıldı. Aslında yansıyan zam da o değildi. Ekstra hiçbir şey kullanmadım ama ücret değişik geldi" dedi. Enflasyon yüksek oldukça zamların süreceğine dikkati çeken Yılmaz, "Sözde G20’nin üyesiyiz, gelişmiş ülkeler arasında 20’nci ülkeyiz ama bence en kötü ülkeyiz. Cumhuriyet tarihinde böyle kötü ekonomi görülmedi. Milletin alım gücü sıfıra inmiş. Enflasyon rakamları yüzde 18 civarında olduklarını söylüyorlar ama vatandaşın hissettiği yüzde 35-40 civarında. TÜİK diye bir şey var bizde, dünyada olmayan. İstediği rakamı yazar, istediği rakama indirir. Ülkenin ekonomisi kötü, durumu da çok vahim" diye konuştu.  
 
DENETLEME 
 
Türkiye'nin gündeminde olan tek sorunun ekonomik sorun olarak yansıtılmasını doğru bulmayan Yılmaz, "Gündemde olan şey ekonomi değil. Bir ülkede hak, hukuk, adalet olmazsa haksızlıklar olur. Denetiminin olmadığı yerde ekonomi çöker. Ülkeyi yönetenleri kimse denetleyemiyor, yaptığı harcamaları kimse sormuyor. Otomatik olarak bu da vatandaşa yansıyor" dedi.
 
ZAMLAR
 
Güler Başyemez, "Elektrik faturam geçen ay 260 TL, bu ay ise 322 TL geldi. Ne kadar zam yapıyorlar bilmiyoruz. Su faturam da 180 liraya çıktı. Ekonomik kriz var. Evde bir kişi asgari ücretle çalışıyor ve 8 nüfusu geçindirmeye çalışıyor. 6 çocuğum var, hepsi üniversite okudu, fakat şu anda hepsi işsiz. Kiracı olsam, çocukların karnını bile doyuramazdım. Asgari ücretle kim geçinebilir? Kimse geçinemez. Varımız, yoğumuzu dershanelere yatırdık, hepsi üniversite okudu ama şimdi evde yatıyorlar" diye konuştu.
 
1 AYDA 400 LİRA ZAM
 
Önceki ay ile bu ay gelen faturaları arasında ciddi farkların olduğunu belirten Necmettin Ortaç, şunları söyledi: "Önceki ay 200 lira olan faturam, bu ay 600 lira geldi. Bu kadar fazla geldiği için bu sıcaklarda ne klimayı ne de pervaneyi açabiliyoruz. Ekonomik kriz var, işsizlik var ve her şeye vergi konuluyor, perişanız."
 
AYRI MUAMELE
 
Bursa’dan Diyarbakır’a bir aydır taşındığını kaydeden Gökçen Akça, “18 yaşında çıktım Diyarbakır’dan ama sanki Diyarbakır değil İstanbul’da yaşıyoruz. Elektriktir, sudur, doğalgazdır, buraya resmen ayrı bir muamele yapılıyor” sözleriyle yüksek faturalara tepki gösterdi. Akça, Bursa’da kendisine en fazla 130 lira fatura geldiğini kaydederek, “Fakat burada 350 lira civarında fatura geliyor. 300 liradan aşağı fatura gelmiyor, hayretler içindeyiz. Burada 300 lira gelen faturaya insanlar seviniyor. Elektrik şirketleri kafalarına göre zam yapıyor. Memleketime dönüş yaptım ama burada çok zam yapılıyor. Vatandaşa destek olunmalı" ifadelerini kullandı. 
 
FATURALAR YÜKSEK
 
Bölgede faturaların her zaman yüksek geldiğine dikkati çeken Ekrem Kara, "100 lira olan fatura bir sonraki ay 200 oluyor. Alıştık artık bunlara. Bu faturalar hepsine yansıyor, telefonda aynı şekilde. Neden olduğu bellidir. Götürdükleri paranın yerini doldurmaya çalışıyorlar ama bu şekilde dolduramazlar. Doldursalar da yine götürürler" sözleriyle sistemi eleştirdi.
 
'VERGİ ALINMAMALI'
 
Kafe işleten Umut Yılmaz da, “Önceki ay faturam bin 200 liraydı, bu ayki faturam ise daha az kullanmama rağmen bin 800 lira geldi. Sadece işletme için olsa neyse diyeceğim ama konut, su faturasından bile örnek vereceksek bekar evinde yaşıyorum, 50 liralık su faturası vergilerle birlikte 100 lira görünüyor. Bu işte bir terslik var. 85 milyon insanız herkesten 30 lira alınsa bir sürü para demek. Cumhurbaşkanı gidip kendine villalar, uçaklar alıyor bu çok yanlış bir şey. Vergilerin alınması anlamsız, düşürülmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

(MA)

Diyarbakırlılardan yüksek fatura tepkisi: Ne klimayı ne de pervaneyi açabiliyoruz
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ekvador'da elektrik kesintisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi
Ekvador'da elektrik kesintisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir
Guterres: İklim felaketleri aynı zamanda ekonomik felaketlerdir