Şanlıurfa - Pamukta verim var, kar yok

Şanlıurfa / ŞIRNAK - Cizre ve Silopi ilçelerinde pamuk hasadı verimli başladı. Önceki yıla göre pamuğun kilosu 3 TL artmasına rağmen çiftçi masrafları zor karşılayabiliyor.

999 kez okundu.
Şanlıurfa - Pamukta verim var, kar yok

Adana ve Şanlıurfa dışında pamuk yetiştirilen Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde, toplam 40 bin dönüm arazi de ekilen pamuğun hasadına başlandı. Geçtiğimiz yıl kilosu 5 TL'ye satılan pamuğun, bu sene 8 ile 9 TL arasında satışa çıkması bekleniyor. Önceki yıla göre 3 TL artış olsa da üretici artan gübre, mazot ve elektrik masraflarını karşılamadığını söyledi. 
 
GÜNDE 200 KİLO TOPLUYORLAR
 
Biçerlerin girdiği tarlada elle pamuk toplayan pamuklar kadınlarlardan Zeynep Gültekin, sabah 05.00’te geldikleri tarlada, saat 17.00’ye kadar çalıştıklarını söyledi. Pamuk tarlalarında yaklaşık 20 gün çalıştıklarını söyleyen Gültekin, "Kilosunu geçtiğimiz yıl 10,1 TL’ye toplarken, bu yıl 1,50 TL'ye topluyoruz. Geçtiğimiz yıl pamuk verimi düşük iken, bu sene pamuklar gayet iyi" dedi. Günde kişi başı 150-200 kilo pamuk topladıklarını aktaran Gültekin, "Yoruluyoruz ama çalışmak zorundayız" dedi.
 
MASRAFLAR ARTTI 
 
Verimin önceki yıla göre iyi olduğunu dile getiren çiftçilerden Harun Salçuk, bu yıl 250 ton pamuk hasadı beklediklerini söyledi. Salçuk, pamuk fiyatında artışa dikkat çekerek, "Mazot, gübre ve elektrik nedeniyle masraflar da bu sene arttı. Gübrenin tonu geçen sene 2 bin TL iken, bu sene 6 bin TL'yi buldu. Elektrik tüketimi geçen seneye oranla yarı oranında arttı. Masraflarımızı ancak çıkarabiliyoruz" diye konuştu.
 
MA / Müjdat Can

Pamukta verim var kar yok
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi