Özlale: “Ekonomimizin istihdam sağlama kapasitesi, hala üç yıl öncesinin gerisinde”

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Ümit Özlale, TÜİK’in geçtiğimiz hafta açıkladığı işgücü istatistiklerinde işten çıkarma yasağının ve Kısa Çalışma Ödeneği’nin kaldırılmasının yıkıcı etkilerinin görülmeye başlandığına dikkat çekti.

488 kez okundu.
Özlale: “Ekonomimizin istihdam sağlama kapasitesi, hala üç yıl öncesinin gerisinde”

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Ümit Özlale, TÜİK’in geçtiğimiz hafta açıkladığı işgücü istatistiklerinde işten çıkarma yasağının ve Kısa Çalışma Ödeneği’nin kaldırılmasının yıkıcı etkilerinin görülmeye başlandığına dikkat çekti. Ekonominin istihdam sağlama kapasitesinin hala üç yıl öncesinin gerisinde olduğunu vurgulayan Özlale, istihdamı sırtlayan hizmetler sektöründe turizm sezonunun kapanmasıyla istihdam artışında yavaşlama başlayacağı uyarısında bulundu.

ANKARA/İYİ PARTİ

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Ümit Özlale, TÜİK’in geçtiğimiz hafta açıkladığı işgücü istatistikleriyle ilgili yaptığı değerlendirmede, bu verilerin işten çıkarma yasağının ve Kısa Çalışma Ödeneği’nin kaldırılmasının ilk etkilerini göstermesi bakımından önemli olduğunu dile getirdi. Özlale, 125 bin kişilik istihdam artışına rağmen işgücündeki 631 bin kişilik artışın işsizlik oranını yükselttiğine dikkat çekerek, işgücüne katılımda artış devam ederken istihdamın yeterince artmaması durumunda işsizlik oranının yeniden yüzde 14’ün üzerine çıkacağını söyledi. İstihdamı sırtlayanın hizmetler sektörü olduğunu vurgulayan Özlale, turizm sezonunun kapanmasıyla istihdam artışında yavaşlama başlayacağını belirtti.

“İstihdam sağlama kapasitesi, hala üç yıl öncesinin gerisinde”

İşgücünden çıkışların pandemiden önce başladığını belirterek Mart 2019 verileri ile bugünün verilerini kıyaslayan Özlale, “Eğer işgücüne katılım oranı Mart 2019’daki gibi olsaydı işgücümüz 1,6 milyon kişi daha fazla olacaktı. Bu da işsizlik oranının yüzde 12 değil, yüzde 16,1 olması demekti” diye konuştu.

Bu verileri verdiği örnekle somutlayan Özlale, üç yıl önce çalışma çağındaki her 1000 kişiden 477’sine iş sağlanabilirken, bugün bu sayının 451’e gerilediğini söyledi.

“Öncü göstergeler, Ağustos’ta sanayi sektörü istihdamında bir azalma öngörüyor”

İstihdam dinamiklerindeki sektör ayrışmasının önemine değinen Özlale, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Geçen ay istihdamı 295 bin kişi artan sanayi sektörü tarihin en yüksek istihdam düzeyine ulaşmıştı. Hem devam eden tedarik zinciri sorunları hem de fesih yasağının kalkmasıyla Temmuz’da sanayi istihdamı 287 bin kişi azaldı. Tabii geçen ay sanayi istihdamı üzerine methiyeler düzenlerden siz, sanayideki bu 287 bin kişilik istihdam kaybını duymuyorsunuz.”

İsithdamı reel sektör güven endeksi ve MÜSİAD’ın Satın Alma Müdürleri Endeksi ile açıklayan Özlale, Ağustos’ta istihdamın azalabileceğinin öngörüldüğünü bildirdi.

Özlale, özellikle Satın Alma Müdürleri Endeksi’ne göre Ağustos’ta sanayi sektörünün istihdamında sert bir düşüş yaşandığını belirterek, “Ama tabii günün sonunda istatistikleri açıklayan TÜİK olunca her türlü sürprize de hazırlıklı olmak lazım. Bizden uyarması…” yorumunu yaptı.


Hibya Haber Ajansı

Özlale: “Ekonomimizin istihdam sağlama kapasitesi hala üç yıl öncesinin gerisinde”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi